Cum facem cei mai gustoşi cozonaci moldoveneşti. Secretele obţinerii unui aluat de vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.youtube.com
Foto: www.youtube.com

Cozonacii sunt unul dintre cele mai cunoscute deserturi româneşti. Reţeta de preparare a cozonacilor nu este una foarte complexă, însă paşii de execuţie trebuie realizaţi ca la carte pentru a putea garanta obţinerea unor cozonaci pufoşi şi delicioşi.

Secretul obţinerii unor cozonaci gustoşi nu stă nici în numărul de ouă pe care le vom pune în aluat şi nici în făina pe care o vom folosi la acesta, ci mai degrabă în urmarea corectă a paşilor pentru realizarea acestui desert tradiţional.

Primul lucru pe care trebuie să îl aveţi în vedere este că, în încăperea în care pregătiţi cozonacii, trebuie să fie cald, iar toate ingredientele trebuie ţinute la temperatura camerei. Făina se va cerne de două ori, iar drojdia nu trebuie să intre în contact cu sarea.

”Maiaua trebuie făcută dinainte şi lăsată la crescut. Drojdia se va amesteca cu două linguri de zahăr până când acesta se topeşte, se pune apoi laptele cald, făina şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru realizarea a doi cozonaci moldoveneşti:

-Făină-1,2 kilograme;

-Drojdie-80 de grame;

-Ouă-cinci bucăţi;

-Unt-100 de grame;

-Lapte-500 de mililitri;

-Zahăr-250 de grame;

-Ulei-100 de mililitri;

-Zahăr vanilat-3,4 plicuri;

-Esenţă de rom-20-25 mililitri;

-Puţină coajă de lămâie;

-Miez de nucă-500 de grame;

-Cacao-50 de grame;

-Puţină scorţişoară.

Ce să evităm ca să nu cruzim cozonacii

Se cerne apoi făina, se separă gălbenuşul de albuş de la un ou şi radem coaja de la o lămâie. După ce punem maiaua într-un lighean din plastic, punem făina, gălbenuşul de ou, untul topit în prealabil, iar după ce frământăm aluatul timp de 15 minute, adăugăm şi uleiul.

”Aluatul rezultat trebuie să fie moale şi lipicios. Acesta se va frământa energic, cu putere, timp de 30 minute, până când începe să facă băşici la suprafaţă. Aluatul se trânteşte în recipientul în care îl frământăm, se loveşte, el va fi chinuit, cum se mai spune în popor, astfel încât cozonacul să devină pufos şi să crească bine”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Lăsăm apoi aluatul acoperit cu un prosop la crescut în lighean şi batem albuşul de ou până se face ca o spumă, îl amestecăm cu miezul de nucă măcinat, cu zahărul, cacao şi esenţa de rom, iar aceasta va constitui amestecul cu care umplem apoi cozonacii.

După ce aluatul şi-a dublat volumul în vasul în care l-am pus la dospit, îl vom împărţi în două şi ungem masa cu ulei sau unt topit. Aplatizăm apoi aluatul cu mâna sau cu un sucitor şi punem amestecul rezultat din albuşul de ou, miezul de nucă şi aromele adăugate.

”Răsucim frumos aluatul de cozonac şi îl vom pune în forma în care va coace, punând în prealabil hârtie de copt în aceasta. Încingem cuptorul înainte la o temperatură de 165-170 de grade şi introducem cozonacii, lăsându-i la copt pentru 50-55 de minute. Fiecare gospodină îşi cunoaşte cuptorul şi poate să  întoarcă cozonacii, ca să spun aşa, în ultimele 10-15 minute, ca să se coacă uniform pe toate părţile”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

După ce cozonacii sunt introduşi la cuptor, uşa acestuia nu se va deschide sub nicio formă în primele 20 de minute. După ce îi scoatem de la cuptor, cozonacii fierbinţi nu se vor ţine unul lângă celălalt pentru că se cruzesc şi nu se vor scoate din tavă până nu se răcesc.

Cozonacii vor avea un luciu frumos dacă îi vom unge după coacere cu un sirop de zahăr. Acesta se realizează foarte uşor din 100 de grame de zahăr şi 50 de mililitri de apă, pe care le vom fierbe, rezultând un sirop mai consistent. După ungere, putem pune pe cozonaci puţin zahăr, scorţişoară şi susan, după gustul fiecăruia, rezultând astfel un desert delicios şi foarte frumos ca aspect.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite