Cum facem cele mai gustoase crofne bănăţene. Secretul prăjirii gogoşilor în baie de ulei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crofne bănăţene Foto: myraskitchen.blogspot.com
Crofne bănăţene Foto: myraskitchen.blogspot.com

În Ardeal şi Banat se fac multe gogoşi pufoase şi pudrate cu zahăr, fiind servite, de regulă, ca un desert simplu în timpul săptămânii. În Banat le zice croafne şi sunt nişte gogoşi mai mari, ce pot fi realizate cu uşurinţă de orice împătimit al bucătăriei.

Vom începe prin a amesteca două gălbenuşuri cu un vârf de lingură de sare, adăugând apoi şi lapte cald, la temperatura de 37 de grade. Punem apoi drojdia, un praf de făină şi astfel de formează maiaua.

”Adăugăm apoi făina, untul topit puţin câte puţin şi aroma de rom, coaja de portocală şi cea de lămâie, iar prin amestecare formăm aluatul. Acesta va fi lăsat la dospit, într-o cameră unde este cald, fără curenţi de aer, pentru a-şi dubla volumul, după metoda folosită la cozonac”, explică Nichi Măricine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Făină-500 de grame;

-Două gălbenuşuri de ou;

-Lapte-250 de mililitri;

-Drojdie-25 de grame;

-Unt-60 de grame;

-Zahăr vanilat-o lingură;

-Zahăr tos-două linguri;

-Sare- un vârf de lingură;

-Ulei-300 de mililitri;

-Puţină coajă de lămâie şi de portocală;

-Puţină aroma de rom sau vanilie;

-Cremă de vanilie (făcută acasă sau cumpărată de la magazin)

Dospite de două ori

Vom împărţi apoi aluatul în patru bucăţi, pe care le vom putea manevra cu uşurinţă pe o masă pudrată cu făină. Aluatul trebuie să aibă grosimea de aproximativ un centimetru, iar cu ajutorul unui pahar vom începe să formăm gogoşile. Le aşezăm apoi pe o tavă şi le lăsăm acoperite pentru alte 30 de minute, ca să se dospească încă o dată.

”După ce şi-au mărit din nou volumul, vom constata că o parte a gogoşilor va fi plată, cea care este pe tavă, iar cealaltă parte este uşor bombată. Când le vom pune în uleiul încins, le vom aşeza, evident, pe partea plată, astfel încât să se formeze acel gol în interiorul gogoşilor”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Gogoşile vor fi prăjite într-o baie de ulei, la temperatura de 170 de grade, începând mai întâi cu partea plată şi continuând cu cea bombată, până când pe mijlocul acestora se va forma o bandă albă. Gogoşile vor mai creşte practic odată în timpul procesului termic, obţinându-se şi o culoare specifică, mai deschisă pe partea bombată şi mai închisă pe cea plată, cu o bandă albă pe mijloc.

”Gogoşile vor fi umplute cu cremă de vanilie cu ajutorul unui accesoriu de bucătărie, numit posh cu sprit, dar putem folosi şi alte creme pe care le avem în casă, la îndemână, sau un gem mai gros”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Crofnele bănăţene pot fi servite doar pudrate cu zahăr sau umplute, după preferinţe, ca un desert tradiţional românesc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite