Cum facem un ghiveci de legume delicios. Secretele desertului apetisant care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este unul de tradiţie în România pentru că se poate servi şi în zilele de post, dar şi ca garnitură alături de carne sau peşte. Savoarea inconfundabilă a ghiveciului se obţine doar dacă legumele sunt adăugate la sotat în ordinea corectă.

Începem prin a spăla şi curăţa legumele, după care le vom tăia în bucăţi mari, grosiere pentru a le putea trage la tigaie în uleiul încins în prealabil, în care vom presăra în prealabil un praf de sare.

”Vom pune legumele la sotat în funcţie de duritatea lor. Vom pune mai întâi morcovii, cartoful, usturoiul şi ceapa. Spre sfârşit vom adăuga şi celelalte legume, iar ultima va fi mazărea, pentru că în multe cazuri se va folosi mazăre congelată sau la conservă şi trebuie să ţinem cont de aceste mici amănunte”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru şase porţii:

-Ceapă-trei bucăţi (500 de grame);

-Morcovi-150 de grame;

-Cartofi-500 de grame;

-Mazăre-100 de grame;

-Varză-250 de grame;

-Vinete-200 de grame;

-Ardei gras-două bucăţi;

-Conopidă-300 de grame;

-Dovlecel-o bucată;

-Păstăi-150-200 de grame;

-Roşii-2-3 bucăţi-300 de grame;

-Cimbru-un vârf de linguriţă;

-Dafin-o foaie;

-Usturoi-un căţel;

-Sare şi piper după gust;

-Frunză de ţelină-câteva bucăţi;

-Ulei-100 de mililitri

Vom pune apoi şi roşiile iar după 20-30 de minute de tratament termic vom închide focul. Secretul este să nu sotăm legumele decât pe jumătate pentru că acestea vor continua să se înmoaie în recipientul unde le pregătim termic.

Dacă este nevoie, putem adăuga puţină apă sau supă de legume, dacă avem, şi punem la final şi câteva frunze de ţelină tăiate mărunt, care vor da o savoare deosebită preparatului. Ghiveciul de legume este garnitura perfectă, putând fi servit alături de un şniţel, o bucată de carne fiartă sau pregătită la grătar, ori peşte.

Prăjitură cu vişine

Vom tapeta mai întâi o tavă cu ulei şi făină. Amestecăm gălbenuşurile de la şase ouă cu patru linguri de zahăr până obţinem o compoziţie albicioasă, iar albuşurile le vom bate până se fac spumă.

”Amestecăm apoi compoziţia în care se găsesc gălbenuşurile cu albuşurile, adăugăm o lingură de ulei, una de făină şi una de apă, iar această compoziţie o vom pune într-o tavă. Cuptorul va fi încins în prealabil la 170 de grade şi apoi introducem tava, cu menţiunea că vişinele trebuie adăugate la final, după ce în prealabil le punem pe o hârtie absorbantă, ca să nu îşi mai lase zeamă în prăjitură”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Imagine indisponibilă

Prăjitură cu vişine FOTO desertdecasa.ro

Ingrediente:

-Ouă-şase bucăţi;

-Zahăr-opt linguri;

-Vişine-300 de grame;

-Praf de copt-o linguriţă;

-Ulei-o lingură;

-Apă-o lingură;

-Zahăr-şase linguri.

După 30 de minute, scoatem tava de la cuptor şi lăsăm prăjitura cu vişine să se tempereze preţ de câteva minute. O scoatem apoi şi o porţionăm după preferinţă, pudrând-o cu zahăr şi servind-o ca atare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite