Cum facem cel mai bun pui în dovleac la cuptor. Cât timp se sotează legumele şi ce dă o aroma specială preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este unul de tradiţie în România şi se prepară relativ repede, însă e nevoie de atenţie la sotarea legumelor şi asezonarea acestora cu carnea.

Începem prin a spăla şi porţiona puiul în bucăţi potrivite, prăjindu-l apoi în ulei până capătă o culoare aurie, având grijă să nu se pătrundă foarte bine. ”Vom spăla apoi şi dovleacul, tăindu-i partea superioară şi scoţându-i interiorul, dar fără a-i subţia prea mult coaja”, ne explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Un pui-1,4 kilograme;

-Bacon-100 grame;

-Morcov-o bucată;

-Ceapă-două bucăţi;

-Usturoi-o căpăţână;

-Dovleac-o bucată de dimensiuni potrivite;

-Coriandru, chimen, crimbru, rozmarin, oregano-câte un vârf de linguriţă;

-Ardei iute, boia dulce-câte un vârf de linguriţă;

-Sare şi piper, după gust;

-Unt-20 de grame (o linguriţă);

-Vin alb-un pahar.

Bacon, morcov, ceapă şi usturoi

Jumătate din cantitatea de condimente enumerate vor fi folosite pentru a condimenta carnea, urmând ca cealaltă jumătate să condimenteze întregul preparat înainte de a-l pune la cuptor.

În uleiul în care am prăjit puiul vom adăuga bucăţi de bacon tăiat, morcov (tăiat rondele), ceapă (tăiată peştişori) şi usturoi, care va fi tocat mărunt. Vom avea grijă ca sotarea legumelor să nu se facă mai mult de 10 minute.

”Este important ca legumele să fie asezonate cu carnea pentru a se întrepătrunde aromele. La finalul procesului termic, vom pune un pahar de vin peste ingrediente, continuând fierberea încă 5 minute”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom amesteca apoi bucăţile de dovleac pe care nu le-am sotat cu compoziţia de carne şi legume, dar şi cu puţin unt, umplând apoi dovleacul şi gustând permanent pentru a putea defini gustul pe care dorim să îl obţinem.

Vom introduce apoi dovleacul în cuptor, pe care l-am încălzit în prealabil la 170 de grade, unde îl vom lăsa aproximativ două ore. După ce am închis focul, îl mai lăsăm să se tempereze pentru alte 30 de minute, după care îl scoatem pe un platou. Ingredientele se vor pătrunde foarte bine, iar partea din interior a dovleacului se va carameliza, dând o aromă deosebită preparatului.

”Dovleacul are atât rol de suport pentru legumele şi carnea pe care o punem în el, cât şi de ingredient, pentru că la final se va consuma alături de murături de sezon, care nu trebuie să fie neaparat gogonele, ci şi fructe pe care le-am pus la murat din timp. Porţionarea dovleacului pentru servire se face în felii, la fel ca şi cum am tăia un pepene roşu”, concluzionează maestrul Nichi Mărăcine.

Puiul în dovleac la cuptor se serveşte cu pâine de casă, la care merge foarte bine şi un pahar de vin alb, de preferinţă un Souvignon Blanc, care să completeze gustul preparatului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite