Cum faci cea mai bună ceapă umplută ca-n Banat cu sos de paradaisă. Secretul gratinării perfecte a legumelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este specific bucătăriei bănăţene, ingredientele vedetă fiind ceapa, măslinele şi nucile. Rântaşul vine să completeze gustul delicios al mâncării prin combinaţia de ulei, făină, zahăr, pastă de tomate şi vin.

În bucătăria băneţeană predomină sosurile relativ dulci, care conţin zahăr şi roşii. De aici vine denumirea de paradaisă, un regionalism care face referire la roşii. Vom începe pregătirea preparatului prin fierberea cepelor aproximativ 20 de minute într-o oală la foc moderat, unde punem şi puţină sare, însă trebuie să fim atenţi pentru ca acestea să rămână întregi.

Ingrediente:

-Ceapă-700-800 de grame;

-Măsline-100 de grame;

-Nuci-100 de grame;

-Pastă de tomate-50-80 de grame;

-Vin-100 de mililitri;

-Zahăr-10 grame;

-Ulei-80-100 de mililitri;

-Miez de la o jumătate de pâine;

-Lapte-30 de grame;

-Făină-150 de grame.

”Vom toca mărunt măslinele, iar miezul de nucă îl vom măcina, dacă avem această posibilitate, dacă nu îl vom pisa mărunt. Miezul de pâine îl vom înmuia în puţin lapte, iar împreună cu măslinele şi nucile vom face o umplutură, peste care vom adăuga sare şi piper, după gust, şi pătrunjel, cu care vom umple cepele pe care le-am fiert, după ce în prealabil le-am golit de conţinut cu grijă pentru a-şi păstra forma”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Cepele umplute vor fi aşezate într-o tavă unsă cu ulei, pe care o vom băga la cuptor, după ce în prealabil am adus temperatura la 160-170 de grade. Separat, într-o crăticioară vom pregăti un rântaş din ulei, făină, puţin zahăr, pastă de tomate şi vin.

”Mai întâi lăsăm să se încingă uleiul, adăugăm făina şi avem grijă să nu facă cocoloaşe, punem apoi pasta de tomate, amestecând în continuu. Punem vinul şi zahărul, ce va da tenta dulceagă a sosurilor bănăţene de paradaisă, şi lăsăm sosul să dea în câteva clocote”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom pune apoi sosul peste cepele umplute şi le vom introduce într-o tavă la cuptor pentru 15-20 de minute. După ce s-au gratinat la cuptor, cepele umplute vor fi servite cu smântână şi pătrunjel verde tocat deasupra. Preparatul se poate servi şi vara, alături de carne de curcan sau de vită, dar este la fel de bun şi ca mâncare de post, mergând cu un pahar de vin roz, care va asezona atât carnea, cât şi ceapa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite