Cum să ne ferim de efectele nedorite ale asteniei de primăvară în pandemie. „Natura ne oferă totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Alexandru Nechifor, sursa: Arhivă Personală
Dr. Alexandru Nechifor, sursa: Arhivă Personală

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, susţine că alimentaţia este esenţială pentru a ne ajuta organismul să facă faţă cu brio „asteniei de primăvară”. De asemenea, mişcarea, hidratarea şi odihna sunt extrem de importante.

Schimbările de temperatură, trecerea de la un anotimp la altul, pot produce anumite dezechilibre în organism, precum stări de de oboseală, epuizare şi dureri de cap. 

Într-un interviu acordat „Adevărul”, medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie, susţine că, în această perioadă, alimentaţia trebuie să fie preponderent adaptată primăverii. Acesta ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume de sezon, alimente bogate în vitamina C şi E, magneziu, fier şi calciu. Totodată, mişcarea poate face adevărate minuni: reduce stresul, înjumătăţeşte inflamaţia, eliberează hormoni ai stării de bine, diminuează riscurile cardio-vasculare. La final, medicul are şi un sfat, în contextul pandemiei COVID, care va lăsa multe sechele: „Va trebui să reînvăţăm să fim oameni!”

Cum ne ajutăm organismul să facă mai uşor faţă „asteniei de primăvară”?

Perioada de adaptare este normală. Unde putem noi să intervenim este la nivelul activităţilor fizice desfăşurate în aer liber, alimentaţia să fie preponderent adaptată primăverii şi să consumăm cât mai multe fructe şi legume de sezon.

Ce trebuie să conţină alimentaţia noastră de zi cu zi ?

Dacă suntem sănătoşi, câte puţin din toate. De fiecare dată spun, este indicat să ne folosim de ce ne pune la dispoziţie natura, să consumăm cât mai multe alimente autohtone, de sezon. Nu trebuie să punem la colţ niciun aliment, ci să stabilim cu grijă cantitatea corectă. Urmează perioada salatelor, a ridichilor, a leurdei, a spanacului, a tot ceea ce natura ne dă în dar imediat după iarnă. Oul este iarăşi un aliment aşa cum l-am mai numit şi în alte intervenţii <complet>, consumat cu moderaţie, ne dă vitaminele, mineralele şi toate celelalte principii nutritive necesare organismului. Este extrem de important să nu neglijăm nicio grupă de alimente. Carnea, în general roşie, şi peştele, reprezintă o sursă bogată de proteine şi minerale de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona eficient. Usturoiul şi ceapa conţin compuşi sulfuraţi puternici care stimulează activitatea limfocitelor şi cresc rezistenţa la îmbolnăvire. Seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E, acizi graşi esenţiali Omega-6 şi proteine care ajută sistemul imunitar.

Avem nevoie de suplimente, credeţi în medicină naturistă?

Natura ne oferă răspunsul la multe întrebări, de multe ori nu ştim să punem noi întrebarea corectă sau ne adresăm foarte târziu. Suplimentele sunt necesare doar în cazul în care nu putem asigura prin aport alimentar necesarul sau suntem în perioade ale vieţii în care avem nevoie de mai mult (sarcina, lauzie, creştere), sau în perioade de izolare (vitamina D).

Cât de importantă este mişcarea?

Foarte importantă. Dacă facem mişcare regulat şi reuşim să ne păstrăm greutatea optimă, atunci ne putem menţine sănătatea. Dacă avem deja o afecţiune şi nu este strict contraindicată activitatea fizică, atunci aceasta poate face adevărate minuni: reduce stresul, înjumătăţeşte inflamaţia, eliberează hormoni ai stării de bine, diminuează riscurile cardio-vasculare. De asemenea, hidratarea este esenţială. Putem consuma în general apă, ceai, sau produse care să nu conţină prea mult zahăr.

„Sindromul Long Covid ne va da bătăi de cap”

Cei care suferă de LONG COVID au nevoie de o mai mare atenţie la alimentaţie?

Sindromul Long Covid ne va da bătăi de cap mult timp de acum înainte. Pentru început, aş recomanda o vizită la medic pentru a determina urmările pe care acest virus nenorocit le-a lăsat în organismul nostru şi apoi pe baza unui set de investigaţii şi consultaţii să se poate stabili o conduită corectă.

Odată cu venirea primăverii, credeţi că vom scăpa şi de virus?

Da, din datele pe care le avem de la jumătatea lunii martie, începutul lunii aprilie, vom reveni la normalitate. Sper să nu mai apară alte surprize. Am avut extrem de multe infectări în acest val V şi cu suprapunerea vaccinării se pare că am atins imunizarea în masă.

Cum credeţi că va fi lumea post COVID?

Schimbată, psihic în primul rând. Dar sper că din această primăvară să revenim la normal. Sistemul medical este obosit, sacadat, populaţia la fel. Va trebui să reînvăţăm să fim oameni!

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite