Cum a fost ofertat un prorector să gireze lucrarea academică a unui deţinut: „Mi-a spus că banii chiar nu sunt o problemă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi profesori de la UDJG au girat pentru lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor. foto: Diana Deleanu
Doi profesori de la UDJG au girat pentru lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor. foto: Diana Deleanu

Adrian Lungu, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a refuzat să gireze "o lucrare academică" pentru un deţinut din Penitenciarul Codlea. Deşi ar fi primit o sumă importantă de bani, cadrul didactic nu a considerat moral să facă acest lucru. În schimb, alţi doi profesori din cadrul instituţiei academice au preferat să gireze pentru trei lucrări ştiinţifice.

În vara anului 2012, prorectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, Adrian Lungu, a primit pe email propunerea de a gira pentru o lucrare ştiinţifică a unui deţinut. „Este vorba despre un tip din penitenciarul Codlea, din Braşov. Mi-a scris, bănuiesc că mi-a luat mailul de pe site, că nu avea de unde să ştie. Mi-a spus că şi-ar dori să primească sprijin din două puncte de vedere – să îi tipărim noi cartea la editura Universităţii şi să-i scriu o prefaţă, favorabilă, evident. Lucru pe care nici măcar ai noştri nu-l fac”, şi-a amintit Adrian Lungu.

În acelaşi mail, reprezentantului instituţiei academice i s-a dat de înţeles că în final va primi o sumă de bani considerabilă, fără a i se oferi o cifră exactă. „În mail mi-a spus că serviciile se plătesc, banii chiar nu sunt o problemă. Mi-a dat de înţeles că pot să cer oricât. Nu mi s-a părut moral. Nu aş da nimănui, e o chestie de deontologie. Am considerat la vremea aceea că este bine să nu ne amestecăm în poveşti de genul acesta. Mai ales că poziţia oficială a Universităţii Dunărea de Jos este aceea de a nu da curs niciunei solicitări care măcar tangenţial ar putea să vină în conflict cu legea. Poziţie făcută oficial acum trei ani,” ne-a mărturisit prorectorul Adrian Lungu. 

Cinci profesori universitari din Galaţi au girat lucrări ştiinţifice ale unor deţinuţi 

În cazul Galaţiului, există cinci profesori universitari implicaţi în acest dosar, dintre care doi de la Universitatea „Dunărea de Jos”. „Nu ştiam că avem şi noi doi profesori din cadrul instituţiei care au girat pentru lucrările ştiinţifice ale unor deţinuţi. Am aflat zilele trecute. Nu suntem bucuroşi deloc de situaţia asta. Nu ne-am aşteptat pentru că lucrările pentru care au girat nici măcar nu erau din domeniul pe care ei îl predau la facultate. Deocamdată aşteptăm să aflăm ce decizie se ia la nivelul Ministerului Educaţiei vizavi de această situaţie”, ne-a declarat prorectorul Adrian Lungu. 

Este vorba despre Ivan Ivlampie care a girat lucrarea ”Iluminaţii, între adevăr şi poveste”, presupus scrisă de Irina Lucia Bologa, condamnată la trei ani pentru trafic de influenţă şi încarcerată la Târgşor şi Adrian Leopa, coordonator ştiinţific pentru „Managementul deşeurilor industriale” şi „Managementul deşeurilor de azbest”, ambele scrise de Dumitru Gîrbacea, condamnat la cinci ani pentru înşelăciune. 

La aceştia se adaugă Georgeta Modiga, conf. univ la Universitatea Danubius, care a girat lucrarea „Studiu comparativ privind reprezentarea succesorală şi pentru „Particularităţi din perspectiva Noului Cod Civil”, presupus realizată de Iulian Ditcov, care îşi ispăşeşte condamnarea de trei ani şi şase luni la închisoarea Poarta Albă, în dosarul “Poşta Română”. Conf. Univ. Gabriela Lupşan de la Universitatea Danubius a coordonat ştiinţific lucrarea „Răpirea internaţională de copii - abordare teoretică şi practică din perspectiva convenţiei de la Haga din 25 octombrie, a Regulamentului CE nr. 2201/2003 şi a legii 369/2004”, scrisă de Toni Cristian Baltag. Acesta se află la penitenciarul Iaşi, unde ispăşeşte o condamnare de 3 ani pentru că ar fi intermediat o mită către fostul prefect al Iaşiului, în cazul unei retrocedări de terenuri. Ultimul profesor care a girat a fost Victor Romeo Ionescu, de la Universitatea „Danubius” din Galaţi. Aceasta a girat două cărţi („Ghid bancar pe înţelesul tuturor” şi „Dezvoltarea economică - Regionalizare vs. Globalizare”), scrise de omul de afaceri gălăţean Emanuil Severus Batog, condamnat la trei ani şi patru luni închisoare pentru înşelăciune.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite