Cum au fost reintroduse în procesul de fabricaţie produse din carne alterată sau expirată la Galaţi. Judecătorii vor pronunţa verdictul definitiv în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Gheorghiţă, fostul director al DSVSA Galaţi Foto: impact-est.ro
Viorel Gheorghiţă, fostul director al DSVSA Galaţi Foto: impact-est.ro

Magistraţii vor asculta în şedinţă publică o parte dintre interceptările telefonice care îl au ca protagonist pe Viorel Gheorghiţă, fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, înainte de a decide soarta acestuia şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul în care sunt acuzaţi de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi falsificare de alimente.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au acceptat ieri o probă propusă în apărare de Viorel Gheorghiţă, fostul director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, deşi maniera în care se va face administrarea acesteia este una inedită pentru justiţie. Judecătorii vor asculta în şedinţă publică o parte dintre interceptările telefonice, ce îl au ca protagonist pe Viorel Gheorghiţă.

Interceptările telefonice sunt principala probă care a stat la baza condamnării lui Viorel Gheorghiţă în primă instanţă la şapte ani de închisoare pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu. Omul de afaceri Dumitru Neculai a primit o pedeapsă similară pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi falsificare de alimente.

Procurorii anticorupţie gălăţeni îl acuză pe fostul director DSVSA Galati că îl proteja pe omul de afaceri Dumitru Neculai, patron al reţelei de magazine alimentare "Albo" şi al fabricii de preparate din carne "Top Meat Food" din Galaţi, ori de câte ori fabrica de preparate din carne a acestuia din urmă intra în atenţia inspectorilor veterinari. Patronul magazinelor alimentare "Albo" scăpa astfel de amenzi şi închiderea fabricii, reintroducând în procesul de fabricaţie produse din carne alterate sau expirate.

Peste 200 de tone de carne confiscată

Judecătorii din Bacău au dat dovadă de clemenţă faţă de mai mulţi inculpaţi din dosar, printre aceştia numărându-se angajaţi ai DSVSA Galaţi, care au primit pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea sub supraveghere a executării.

Cristinel Mătură, Eugenia Şendrea, Lenuţa Catrin au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, aceasta din urmă fiind obligată alături de fostul director al DSVSA Galaţi la plata a 209.000 de lei către ANAF cu titlu de despăgubiri civile.

Tribunalul Bacău a hotărât iniţial confiscarea de la Neculai Dumitru şi firma administrată de acesta, Top Meat Food, a sumei de 426.166 de lei şi a 202.877 de kilograme de carne.

Viorel Gheorghiţă a rămas cu sechestru pe apartamentul proprietate personală şi pe suma de 2.605 euro, în timp ce Dumitru Neculai nu poate înstrăina două apartamente şi nu se poate folosi de 10.850 de euro până la finalizarea definitivă a procesului. În plus, cei doi ar fi buni de plată şi câte 110.000 de lei către stat cu titlu de cheltuieli de judecată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite