Cum funcţionează manipularea. „Totul, într-o măsură mai mică sau mai mare, este o acţiune manipulatorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manipularea emoţională este cea mai puternică formă de influenţare a acţiunilor altor semeni şi se produce, de cele mai multe ori, fără ca cel vizat să-şi dea seama.

Manipularea cuprinde trei aspecte esenţiale: scopul manipulării, acţiunea manipulatoare şi rezultatele obţinute în urma manipulării.

Prin manipulare se înţelege influenţarea unei persoane sau a unui grup mai mic sau mai mare de oameni, de regulă pentru a face ceea ce doreşte manipulatorul. În manipulare se foloseşte un adevărat arsenal de mijloace, iar aceasta porneşte din familie şi anturaj şi ajunge până la societate şi religie.

”Dacă cineva spune că nu există manipulare, nu este conştient. Manipularea poate îmbrăca o formă fizică, poate fi emoţională, mentală, dar şi spirituală. Când cunoşti cum se manifestă o persoană sau o societate, poţi să le manipulezi atât prin calităţi, cât şi prin defecte. Spre exemplu, dacă manipulatorul ştie că eşti o persoană care manifestă compasiune, va lansa idei şi subiecte ce ţin de compasiune, ca să te atragă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Contrar aşteptărilor, cea mai uşoară formă de manipulare este cea emoţională. Puţini dintre noi ar rămâne impasibili faţă de o persoană care plânge, iar comunicarea cu aceasta se va desfăşura altfel decât în mod obişnuit.

Manipularea mentală este, de asemenea, extrem de puternică. Zilnic suntem bombardaţi cu informaţii despre X că este rău, iar Y este bun. Probabil cel mai important lucru care trebuie spus despre manipulare este că o minciună repetată de mai multe ori, devine adevăr pentru cei care o ascultă.

”Conştientizarea manipulării vine prin pregătire”

Şi manipularea spirituală funcţionează foarte bine. De exemplu, dacă un grup de persoane primeşte drept ”învăţătură” că este bine să fii sărac şi curat, indivizii respectivi vor avea o programare manipulatoare pe această idee, de care vor scăpa doar dacă conştientizează manipularea fie direct, fie cu ajutorul altor persoane. Un alt program manipulatoriu este ideea că doar prin suferinţă te vei înălţa. Aşa se ajunge ca suferinţa să facă parte din viaţa de zi cu zi a persoanei sau grupului care crede aşa ceva.

Chiar şi un animal îşi poate manipula stăpânul, dacă acesta nu realizează ce se întâmplă. Pisica miaună , iar câinele se gudură pe lângă stăpân, ca să primească atenţie sau mâncare. ”Totul, într-o măsură mai mică sau mai mare, este o acţiune manipulatorie. Depinde de fiecare dintre noi dacă se lasă angrenat în acest carusel sau nu”, declară psihologul Stelian Chivu.

Întotdeauna trebuie să ne întrebăm ce anume doreşte o persoană de la noi când încearcă să ne manipuleze. Pentru a-şi atinge scopul, va încerca să ne impresioneze fizic (prin modul cum arată sau prin diverse bunuri, cum ar fi case sau maşini), să trezească latura emoţională din noi sau să ne inducă o idee manipulatoare  apelând la spiritualitate.

Pentru a scăpa de manipulare este necesar să o conştientizăm, iar apoi să acţionăm pentru a ne elibera de ea. Excepţie fac cei care au conştientizat că sunt manipulaţi, dar acceptă acest lucru, pe principiul ”minte-mă, dar minte-mă frumos”.

”Conştientizarea manipulării vine prin pregătire intelectuală, prin exerciţii emoţionale, ce conduc în final la o autocunoaştere profundă şi la autocontrol. Manipularea poate veni prin asumarea de către manipulator a stării de victimă, a stării de salvator sau a celei de călău. Odată ce au conştientizat manipularea, persoanele în cauză reuşesc să îşi ia viaţa în mâini şi să privească cu detaşare încercările de manipulare, indiferent de zona din care vin ele”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite