Cum se găteşte delicioasa musaca de cartofi ardelenească. Secretul liezonului, sosul care dă un gust special preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Musacaua are origini arăbeşti şi a sosit în Balcani pe filiera grecească. Tradiţional, musacaua de cartofi se prepară cu carne de miel sau vită, dar iese la fel de gustoasă şi în variantele cu carne de porc sau pasăre.

Începem prin a pune la fiert cartofii roşii în apă cu sare. Îi vom verifica dacă s-au făcut cu ajutorul unei scobitori. Carnea de porc o vom toca la maşina de tocat, după care o călim uşor într-un recipient la foc mic. Peste aceasta vom adăuga ceapa şi usturoiul, curăţate şi tocate în prealabil, punem apoi sare şi piper după gust, puţin ardei iute şi boia dulce.

”După ce carnea s-a albit în urma tratamentului termic, cum se spune în termeni culinari, adăugăm şi untul. După ce se răcesc cartofii, îi curăţăm de coajă, tăindu-i în felii subţiri şi aşezându-i apoi într-un strat uniform în tava de copt, nu înainte de a o unge cu puţin ulei sau unt şi punând şi puţină făină, pentru a se forma o crustă subţire la baza vasului, astfel încât musacaua să se desprindă cu uşurinţă după coacere”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru patru porţii de musaca:

-Cartofi roşii-două kilograme;

-Carne de porc-un kilogram;

-Ouă-patru bucăţi;

-Ceapă-o bucată mai mare (200-250 de grame);

-Usturoi-patru, cinci căţei;

-Piper şi sare, după gust;

-Ardei iute-o bucată;

-Boia dulce-un vârf de linguriţă;

-Pastă de tomate-100 de grame;

-Unt-100 de grame;

-Caşcaval-150 de grame;

-Smântână-150 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Mărar-o legătură;

-Măsline-50 de grame.

În vasul de copt vom pune un strat de cartofi, apoi cel de carne, pe care îl vom amesteca în prealabil cu două ouă bătute, finalizând musacaua cu un strat de cartofi. Musacaua tradiţională românească se deosebeşte astfel de cea grecească, care este realizată cu mult mai multe straturi de cartofi şi carne.

”Din smântâna pe care o avem, cu alte două ouă, şi puţină sare vom face un sos, numit liezon, pe care îl vom turna peste musaca. Radem şi caşcavalul, punându-l peste preparat alături de pasta de tomate şi introducându-l la cuptor pentru 30 de minute la o temperatură potrivită, de 14-150 de grade”, detaliază maestrul Nchi Mărăcine.

După ce scoatem musacaua de la cuptor, vom toca mărarul şi pătrunjelul, presărându-le peste preparat şi punând şi câteva măsline. Adăugăm şi puţină smântână şi servim musacaua cu pâine, de preferat de casă, şi un pahar de vin roşu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite