Cum îi ajută o juristă din Galaţi pe nevoiaşi: minunatele târguri handmade cu obiecte create de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana Hâncu, de profesie jurist, organizează acţiuni caritabile unice la nivel naţional: târguri de obiecte realizate manual de copii. La final, micuţii îşi licitează singuri lucrările, iar banii ajung la familiile cu copii bolnavi şi săraci.

Dana Hâncu (40 de ani) a început să alerge acum patru ani la evenimentele caritabile organizate la Galaţi de jandarmul Cristian Onofrei, participând şi cu donaţii financiare pentru copiii cu afecţiuni grave. Mărturiseşte cu umor că până atunci nu alergase nici măcar după autobuz. Aceasta a fost scânteia care a aprins dorinţa ei de a se implica mai mult în acţiuni umanitare. Ulterior, a colaborat cu Cristian Onofrei pentru proiectul „Spitalul copiilor“, organizând lunar alergări în Grădina Publică din Galaţi pentru ca această iniţiativă să prindă viaţă prin donaţiile participanţilor.

„Uşor, uşor, am început să alerg nu numai în Galaţi, dar şi la semimaratoane şi la alergări montane“, menţionează tânăra. La ultimul semimaraton montan la care a participat a alergat 25 de kilometri, o performanţă care nu este la îndemâna oricui, iar anul trecut a stabilit şi un record, alergând 102 kilometri pe nisip, în cadrul unei alte acţiuni caritabile. Atunci a fost ambasador pentru alte asociaţii care organizează acţiuni umanitare, implicându-se pentru strângerea de bani pentru a da o şansă la viaţă unor copii cu boli grave.

Un proiect născut din propria suferinţă

Un alt proiect în care s-a implicat trup şi suflet este ajutorarea bolnavilor de cancer care nu au prea multe informaţii legate de boala de care suferă, care nu cunosc medicii specializaţi în maladiile respective şi nu ştiu care sunt cele mai bune tratamente pe care ar trebui să le urmeze. Dana Hâncu a ţinut să dea viaţă acestui proiect pornind de la experienţele ei personale. Prin ajutorul pe care îl acordă doreşte să aline câtuşi de puţin suferinţa şi neliniştile bolnavilor de cancer.

„Câteva persoane, cei care au trecut prin astfel de experienţe şi pot furniza informaţii utile, ne-am organizat. Contează orice mic ajutor, fie că este vorba de o recomandare, fie că e nevoie de transportul la spital.“ Pentru că ştie cum unii bolnavi ajung să cheltuie mulţi bani pe lucruri de care nu au neapărată nevoie, Dana Hâncu şi grupul ei de iniţiativă îi ajută să-şi canalizeze resursele financiare acolo unde trebuie, unde sunt cu adevărat necesare.

Copii care creează pentru alţi copii

Dana Hâncu are propria asociaţie nonguvernamentală, care organizează o serie de acţiuni caritabile unice la nivel naţional, printre acestea fiind şi un târg umanitar de obiecte handmade, organizat de Paşte, de 1 martie şi de Crăciun în marile centre comerciale. „Vin sute de copii de la şapte-opt şcoli, cu tot cu profesori, şi crează diverse lucrări handmade, pe care tot ei le scot la licitaţie. Negociază cu cei interesaţi, pentru că îi învăţăm să-şi valorifice munca. Ştiu că ceea ce fac, toată munca lor, este pentru a ajuta un alt copil“, dezvăluie Dana Hâncu secretul succesului acestui gen de acţiuni caritabile.

Imagine indisponibilă

În 2018, evenimentul caritabil organizat de Crăciun a fost o experienţă unică atât pentru copii, cât şi pentru cei care au venit să doneze bani. Pe lângă târgul de obiecte handmade, copii au păşit şi pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini“ din Galaţi, unde au fost prezentatori, actori, cântăreţi şi dansatori. Atunci s-au strâns atât de mulţi bani, încât gălăţeanca a putut ajuta trei familii ale căror copiii suferă de boli grave.

Ghiozdane gratuite pentru a combate abandonul şcolar

De şase ani, Dana Hâncu organizează şi un alt proiect ce se bucură de un mare succes: intitulat sugestiv „Ghiozdănelul“, acesta implică părinţii care au posibilităţile financiare de a cumpăra ghiozdane şi tot ce îi mai trebuie unui elev la şcoală. Ghiozdanele ajung la elevii săraci, cu risc mare de abandon şcolar, din cauza lipsurilor financiare.

Imagine indisponibilă

Iniţial, Dana Hâncu a reuşit să strângă doar 30 de ghiozdane, pentru ca acum numărul lor să crească la 200 de ghiozdane, toate pline cu rechizite, care au ajuns la micuţii în nevoie. „Lista cu copii care au nevoie de ghiozdane o am pregătită din vară. Pentru asta, colaborăm cu profesorii şi mă bucur că au o deschidere mare. Nu dau ghiozdane copiilor care nu vin la şcoală, dar nici nu merg pe excelenţă. Aleg copiii care au realmente nevoie de acele rechizite“, spune tânăra. Ne mărturiseşte şi că se simte cu adevărat împlinită când îi vede pe micuţi cum se bucură pentru un pix sau un caiet, pe care altfel nu şi le-ar putea permite. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite