Cum să încasezi 1.500 de lei pe oră dintr-un job simbolic la stat. Cazul membrilor PSD băgaţi „experţi“ în apă şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform propriilor declaraţii de avere, cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie ai societăţii primesc lunar între 5.700 şi 6.900 de lei net de fiecare. Ei participă, pentru aceşti bani, lunar, la două şedinţe de circa două ore fiecare.

Indemnizaţiile plătite membrilor Consiliului de Administraţie (CA) de la compania de utilităţi publice Apă Canal SA de la Galaţi sunt uriaşe. Societatea a majorat tarifele cu 13,37% de la data de 3 iulie 2019, sub pretextul că are nevoie de bani pentru investiţii, însă nu a prezentat niciun plan de reducere a cheltuielilor neperformante.

Şase dintre şapte membri ai consiliului de administraţie al societăţii de Apă Canal – Eugen Zaharia (preşedinte), Cicerone Lupu (vicepreşedinte), Dragoş Madgearu, Dorian Dumitru, Mirela Onişor şi Elena Basov -  încasează lunar între 5.700 de lei şi 6.900 de lei, net, pentru că merg la două şedinţe ce durează în jur de două ore.

Cel de-al şaptelea membru al CA este directorul general Gelu Stan, care nu primeşte nimic în plus, pentru asta, peste salariul de încadrare 175.914 lei , la care se adună alţi 199.000 de lei pe an (conform declaraţiei de avere), din pensie şi din calităţile de membru al CA la Asociaţia Naţională a Constructorilor de Nave (ANCONAV), Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPDM) şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ).

Toţi cei şapte membri ai CA de la compania publică Apă Canal SA Galaţi au alte trei lucruri în comun. Primul: toţi sunt membri ai PSD, cu funcţii la nivel municipal sau judeţean, conform declaraţiilor de interese. Al doilea: toţi (cu execepţia lui Cicerone Lupu, care s-a pensionat) sunt angajaţi ai statului sau ai unor companii de stat, unde primesc, de asemenea, salarii consistente. Al treilea: niciunul nu a fost desemnat în CA prin concurs, ci prin selecţie directă.

Eugen Zaharia a luat în 2018, de la Apă Canal SA, ca preşedinte al CA, o indemnizaţie totală netă de 48.672 de lei (pe perioada iunie-decembrie din 2018). Eugen Zaharia a fost până la sfârşitul anului 2017 director general la Administraţia Pieţelor SA (societate având ca unic acţionar Primăria Galaţi), după care s-a pensionat, cu o pensie care totalizează anual 52.344 lei.

Zaharia mai încasează încă 24.000 de lei anual ca membru ATOP şi al Consiliului Judeţean. El este membru PSD (până anul trecut a trezoreierul organizaţiei judeţene Galaţi). Soţia acestuia este pensionară (a fost judecător) şi primeşte o pensie lunară de 23.000 de lei.

Cicerone Lupu, vicepreşedinte CA, a primit în 2018 o indemnizaţie de 74.299 de lei net anual. Adică aproape 6.200 de lei, lunar, bani în mână. Cicerone Lupu a fost fost şef serviciu în cadrul Direcţiei de Finanţe Galaţi, de unde a ieşit la pensie (34.000 de lei anual) pentru a se ocupa de o afacere cu vinuri care-i aduce o leafă de 28.000 de lei şi zero dividende. Este membru PSD.

Dragoş Magearu, membru CA, a primit în 2018 o indemnizaţie de 66.866 de lei net anual. Asta înseamnă aproximativ 5.700 de lei, lunar, bani în mână. Dragoş Magearu tocmai a fost numit director general interimar la Gospodărire Urbană SRL Galaţi (cu un salariu încă necunoscut), după ce până a acum a lucrat la Compania Naţională de Administrare a Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) cu o leafă de anuală de 70.000 de lei net. Magearu este preşedintele organizaţiei muncipale de tineret a PSD.

Dorian Dumitru, membru CA, a primit în 2018 o indemnizaţie de 66.686 de lei net anual. Asta înseamnă 5.700 de lei, lunar, bani în mână. Dorian Dumitru este, în paralel, şi director general la AFDJ (Administraţia Fluvială a Dunării de Jos), de unde încasează 214.769 de lei anual, adică 17.897 de lei net lunar. Este preşedintele organizaţiei zonale 14 a PSD.

Mirela Onişor, membru CA a primit în 2018 o indemnizaţie de 74.299 de lei net anual. Asta înseamnă 6.200 de lei lunar bani în mână. Mirela Onişor este în paralel şi director la Liceul Tehnologic Radu Negru, de unde încasează 75.883 de lei anual. Practic, munca de director de liceu şi de profesor, „full time” este plătită la fel precum cele 4 ore de şedinţă lunare în CA de la Apă Canal. Este membru în biroul executiv al organizaţiei municpale a PSD.

Elena Basov, membru CA, a câştigat în 2018, de la CA al Apă Canal, suma de 83.208 lei net. Asta înseamnă 6.900 de lei bani în mână, lunar. Ea ocupă şi funcţia de director al Geotopocad-Expert (serviciu public în cadrul Primăriei Galaţi), unde ia o leafă anuală de 180.000 de lei net. În total, Elena Basov ajunge la un venit net lunar de 22.000 de lei. Este şi vicepreşedintă a organizaţiei judeţene de femei a PSD.

Indemnizaţiile amintite, nefiresc de mari pentru o activitate mai degrabă simbolică (mai ales că, potrivit statutului companiei, conducerea este asigurată de directorul general prin mandat de manager) au fost aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), în urma mandatului stabilit de Consiliul Local Galaţi, prin vot.

Cum este în alte companii publice

Şi în restul judeţelor membrii CA de la societăţile publice de utilităţi sunt remuneraţi, însă sumele sunt mult mai mici. La Compania de Utilităţi Publice (CUP) Brăila, majoritatea membrilor CA sunt din interior (directorul general, adjunctul, directorul economic, juristul), fiind doar doi „externi”. Indemnizaţia acestora este unică: 2,469 de lei lunar, net, având obligaţia să participe la patru şedinţe pe lună. La Buzău este de 3.700 de lei brut lunar, la Iaşi – 2.000 de lei net, la Craiova – 3.487 lei brut, iar la Bacău de 2.400 lei net lunar.

Veniturile membrilor CA de la societatea de utilităţi din Galaţi sunt asemănătoare cu cele din marile companii naţionale. Astfel, la CNAPDM Galaţi şi CNAPM Constanţa indemnizaţia lunară brută a unui membru CA este de 10.636 lei. În schimb la CNAFDJ Galaţi, suma încasată de fiecare membru al consiliului de administraţie este de 4.000 de lei net.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite