Cum ne influenţează artele cariera profesională. Care este cea mai profundă cale de a ne descoperi vocaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi oameni sunt pasionaţi de arte, pornind de la canto, pictură şi până la interpretarea la un instrumentul muzical, însă familia, societatea sau anturajul îi influenţează în alegerea unui job care să le asigure siguranţa financiară, în detrimentul pasiunii lor, deşi cele două nu se exclud.

Artele influenţează toate aspectele vieţii, pornind de la raţiune şi depăşirea propriilor limite şi până la ştiinţă. La rândul lor, artele au fost influenţate de interesul personal al celor care le crează, de publicitate, dar şi de religie şi tehnologie.

”Artele sunt influenţate de ego şi de spiritualitate. Sunt influenţate de ego pe toate cele trei planuri: mental, emoţional şi fizic. Am avut o pacientă care face canto şi care a învăţat cum să transmită publicului emoţiile sale, pentru că nu reuşea să facă acest lucru. Când apărea pe scenă, se intimida, iar vocea căpăta anumite inflexiuni. Am lucrat cu ea şi acum reuşeşte să transmită publicului acea stare înaltă pe care o are când cântă şi asta este un lucru extraordinar”, explică psihologul Stelian Chivu.

Artele şi jobul nu se exclud, ba dimpotrivă ele se completează armonios pentru cine are ochi să vadă acest lucru. Persoanele care îşi urmează pasiunea performează mult mai bine şi în cariera profesională pentru că latura artistică le dezvoltă creativitatea şi imaginaţia, dar şi flexibilitatea mentală, fiind mult mai deschişi la idei noi şi la valorificarea oportunităţilor care apar.

Arta interiorului

Există însă aici o nuanţă care nu poate fi ignorată. Artele ne pot influenţa în sens pozitiv, dar şi negativ. ”De pildă, cei care fac grafitti doar pentru a mâzgăli pereţii, îşi irosesc talentul, deşi pot face acelaşi lucru în sens artistic, iar arta lor va dăinui peste ani”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Arta interiorului este cea mai profundă formă de regăsire a fiecăruia dintre noi, iar prin intermediul ei ne putem descoperi propriile metode prin care să pătrundem în interiorul nostru, permiţându-ne să aflăm cu adevărat ce ne pasionează şi să facem acele lucruri.

De-a lungul istoriei, artele au dat naştere la conflicte, dar au şi pus bazele multor lucruri extraordinare care au dăinuit până astăzi. ”Creierul nostru poate fi comparat cu un depozit, în sensul în care acolo sunt multe lucruri frumoase, constructive, dar şi lucruri negative, iar prin arte ne putem focaliza doar pe cele pozitive, nu şi pe cele care ne blochează şi limitează”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Propria cale

Artele sunt o cale de a pătrunde cu adevărat în interiorul nostru, iar odată făcut acest lucru, putem descoperi acele abilităţi care să ne permită să facem ce ne pasionează, devenind un exemplu şi pentru cei din jur.

”Arta supremă pentru fiecare dintre noi este iluminarea, când atingem vibraţii foarte înalte, iar prin ceea ce am devenit suntem un exemplu pentru cei din jur ca echilibru, armonie, prin faptul că ne-am găsit drumul în viaţă”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Ideal este ca aceia dintre noi care au o pasiune în zona artelor, să o cultive şi să o dezvolte constant, iar aceasta îi va ajuta să găsească jobul sau afacerea care li se potriveşte, putând apoi să le îmbine armonios pentru a-şi atinge potenţialul maxim.

”De multe ori suntem influenţaţi de cei apropiaţi şi de societatea în care trăim în legătură cu jobul ales şi chiar cu arta pe care o practicăm. Este bine să ne alegem propria cale şi să ascultăm mereu doar de ce ne spune propriul interior, iar în acest fel vom putea să ne creăm cu adevărat propria cale prin intermediul artelor”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite