Cum ne influenţează existenţa „foamea“ de noi experienţe. „Creează noi sinapse în creier şi-l menţin tânăr“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile psihologice arată că oamenii sunt avizi de noi experienţe, deşi nu toate sunt necesare sau recomandate. Dorinţa de a avea cât mai multe experienţe nu satisface, de multe ori, nevoia de linişte interioară.

Deşi poate suna ciudat la prima vedere, aşa cum avem o foame fizică, la fel se manifestă şi foamea pe care o avem de noi experienţe, spun specialiştii. Aceste experienţe pot fi pozitive sau negative, iar un obiect de studiu pentru psihologi este faptul că unele persoane preferă experienţele negative.

”Când îmbrăţişăm pe cineva, corpul nostru produce serotonină, un neurotransmiţător care mai este numit şi hormonul fericirii. Când, dimpotrivă, urâm pe cineva, organismul produce cortizon, cunoscut şi ca hormonul stresului. Prin urmare, fericirea este în primul rând o decizie, pe care o ia sau nu fiecare dintre noi în funcţie de nivelul intelectual, de nivelul de credinţă şi chiar de zona geografică unde locuieşte”, explică psihologul Stelian Chivu.

Grav este că sunt multe persoane au acceptat experienţele negative ca pe ceva firesc în viaţa lor, preferând să fie bătute de parteneri, să fie umilite sau să urască, deşi au realizat la un moment dat că acest gen de gândire le face rău.

Efectul benefic al experienţelelor pozitive

Experienţele noi pot fi exterioare, cum ar fi săritul cu paraşuta, bungee jumpingul, sau interioare, cum ar fi găsirea liniştii lăuntrice sau pătrunderea în interior prin rugăciune, meditaţie sau prin diferite tehnici de respiraţie.

O experienţă interioară este şi analizarea propriului organism pentru a descoperi ce mâncare ne face rău şi ce alimente ne priesc sau ce emoţii ne disturbă şi ce trăieri ne împlinesc, spun specialiştii.

Prin urmare, să trăieşti noi experienţe este un lucru bun, atât timp  cât acestea sunt pozitive. ”Acest gen de experienţe crează noi sinapse în creier şi îl menţine tânăr. E ca atunci când un înotător capătă, în urma antrenamentelor, reflexe necondiţionate legate de diverse situaţii cu care se va confrunta”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Poate apare însă o problemă, punctează specialiştii. În ziua de astăzi, sunt persoane care simt nevoia să aibă cât mai multe experienţe pozitive, fără să aprofundeze, de fapt, niciuna. Situaţia se schimbă când vorbim de experienţele interioare, care au ca rezultat găsirea liniştii interioare, ce se manifestă printr-o stare de bine, de fericire.

Cum scăpăm de trăirile negative

Organismul generează astfel endorfine, care înlătură durerea, frica şi stresul. Pentru a ajunge la această stare este important să luăm decizia de a renunţa la experienţele negative, după ce conştientizăm că ele ne afectează viaţa.

La fel de important este să şi acţionăm în acest sens, pentru că altfel totul va rămâne la nivel de intenţie. Specialiştii recomandă ca noi experienţe mişcările în natură, meditaţiile, dansul, dar şi ascultarea unei muzici relaxante. O autoanaliză este indicată pentru a descoperi ce ne face cu adevărat fericiţi. Este bine să ne autodepăşim, de aici şi ”foamea” de noi experienţe, dar este esenţial să ne cunoaştem şi limitele, astfel încât să le depăşim fără să ne afecteze sănătatea.

”Este necesar să avem şi o conduită ecologică. Dacă îmi place să ascult muzică tare, îmi pun căştile. Dacă am avut o experienţă nouă şi nu mi-a plăcut, nu o repet, chiar dacă prietenii sau familia îmi cer să fac asta. De multe ori, nu avem nevoie nici măcar de o experienţă pentru a şti că nu ne prieşte, iar asta înseamnă autocunoaştere şi trebuie să ascultăm acea voce lăuntrică”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite