Cum ne influenţează zgomotele din maşină capacitatea de a conduce în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Din ce în ce mai mulţi şoferi conştientizează pericolul potenţial pe care îl reprezintă folosirea telefoanelor mobile la volan, dar sunt şi alte lucruri care ne pot distrage atenţia în trafic, cu consecinţa producerii unor accidente grave.

Zgomotele produse de copii, pasageri, animalele de companie, muzică şi chiar sistemul de navigaţie al maşinii sunt factori ce contribuie la pierderea atenţiei la volan şi fără o atenţie sporită în astfel de condiţii, conducătorii auto se expun riscului de a produce evenimente rutiere ce pot avea consecinţe tragice.

Sistemul audio al maşinii

Mulţi şoferi ascultă muzică în maşină, însă unii dintre ei exagerează cu nivelul decibelilor. ”Important de ştiut este că viteza de reacţie este mai mare în cazul stimulilor auditivi decât în cazul celor vizuali. Ceea ce trebuie să înţeleagă conducătorii auto este că nu trebuie să se bazeze doar pe văz, ci trebuie să fie atenţi şi la zgomotele din jur. De pildă, atunci când şoferul are limitat câmpul vizual din diverse motive, poate auzi claxonul, prevenind astfel o coliziunea cu un alt autovehicul”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Concluzia este că volumul muzicii din maşină trebuie să fie decent, astfel încât să puteţi auzi imediat zgomotele din trafic şi să reacţionaţi pe măsură. La fel de periculoasă este şi  butonarea sistemului audio în timpul mersului. O simplă operaţiune ca schimbarea postului de radio, a melodiei, ori CD-ul, înseamnă secunde preţioase pe care le pierdeţi şi care pot face de multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Şi asta pentru că acele secunde înseamnă o reacţie întârziată la un eveniment din trafic, cum ar fi ieşirea bruscă a unei maşini în faţa dumneavoastră, ori a unui copil. 

Situaţia este similară şi în cazul sistemului de navigaţie. Dacă doriţi neaparat să schimbaţi postul de radio sau este necesar să accesaţi GPS-ul, cel mai sigur este să faceţi asta atunci când aţi oprit maşina într-o parcare sau chiar la semafor, dacă aveţi timp. Chiar şi muzica pe care o ascultaţi vă poate influenţa negativ, în sensul că vă poate impulsiona să şofaţi mai agresiv, iar dacă este o muzică mai lentă, vă poate induce sau accentua starea de somnolenţă.

Copiii şi pasagerii

Când aveţi copii în maşină, atenţia dumneavoastră trebuie să sporească considerabil. ”Este total nerecomandat să încercaţi să rezolvaţi problemele create în maşină de copii în timp ce vă aflaţi în trafic. Cea mai sigură cale este să opriţi maşina în afara carosabilului şi să manageriaţi în condiţii de siguranţă orice problemă apărută, astfel riscul provocării unor accidente de circulaţie creşte foarte mult”, punctează Florin Marin Bogdan.

Şi pasagerii agitaţi din maşină sau cei care încearcă să distragă atenţia şoferului de la condus sunt o problemă la fel de mare. Numeroase accidente grave s-au produs din cauza pasagerilor zgomotoşi, pentru că au diminuat considerabil atenţia şoferului la evenimentele din trafic, iar consecinţele au fost de multe ori tragice. În astfel de cazuri, dacă constataţi că zgomotul din habitaclu vă afectează abilitatea de a conduce, este indicat să le atrageţi atenţia în acest sens.

Fumatul şi mâncatul la volan 

Un alt obicei ce se poate dovedi periculos este lăsarea liberă în maşină a animalelor de companie. Mulţi şoferi spun că nu au avut niciodată probleme cu animalele lor de companie cât timp au fost la volan, însă este suficient să se întâmple o singură dată pentru a se ajunge la un accident de circulaţie grav.

La un zgomot sau orice alt element perturbator ce sperie animalul, acesta îi poate distrage atenţia stăpânului sau poate sări pe el, moment în care atenţia acestuia şi timpul său de reacţie vor scădea dramatic. Cea mai bună soluţie pentru animalele mici sunt cuştile speciale, în care ele pot fi transportate în siguranţă, iar dacă patrupedele sunt mai mari, atunci pot fi cumpărate lese sau harnaşamente speciale, care să le împiedice să disturbe atenţia şoferului de la condus.

Fumatul, mâncatul la volan, alături de machiat (în cazul doamnelor) sau peisajul care captează atenţia conducătorului auto sunt alţi factori perturbatori. Şi vorbitul la telefon poate scădea considerabil atenţia şoferului, de aceea sistemul ”mâini libere” este indicat pe perioada şofatului. ”Chiar şi aşa, timpul de reacţie scade în cazul în care şoferul trebuie să reacţioneze rapid în trafic, pentru că veţi pierde secunde preţioase încercând să apelaţi pe cineva sau pur şi simplu să vedeţi cine vă sună”, susţine Florin Marin Bogdan. 

Cea mai bună soluţie pentru a vă feri de pericolele din trafic este să fiţi permanent atent la ce faceţi, dar şi să adoptaţi un stil de condus preventiv, astfel încât să puteţi avea o reacţie promptă la orice eveniment rutier.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite