Cum se irosesc banii publici în Galaţi: parc sătesc de 500.000 de lei construit în câmp şi transformat în islaz comunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul din comuna gălăţeană Scânteieşti. Foto: Adevărul
Parcul din comuna gălăţeană Scânteieşti. Foto: Adevărul

„Minunea” s-a produs în localitatea gălăţeană Scânteieşti. Inaugurat în 2011, parcul nu a fost niciodată folosit de săteni, aşa că a ajuns între timp păşune pentru vitele comunităţii, fiind plin de balegă şi de gunoaie. În judeţul Galaţi s-au cheltuit pentru parcuri asemănătoare peste un milion de euro.

Una dintre cele mai stupide şi inutile investiţii în spaţii verzi din România a fost făcută în comuna gălăţeană Scânteieşti. În anul 2011, în amintita localitate (de fapt undeva între satele Scânteieşti şi Fântânele), la doi kilometri distanţă de cea mai apropiată casă, a fost dat în folosinţă un parc ce a costat 500.000 de lei şi a fost finanţat din fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Parcul nu a fost, de la bun început, folosit de săteni, dat fiind că este la distanţă de zona locuită şi, în plus, este în mijlocul unui imaş, fără sursă de umbră şi fără niciun fel de utilităţi, în afara a zece bănci, o cişmea şi trei toalete ecologice (care nu arată că le-ar fi utilizat cineva vreodată).

„Ce să faci acolo? Sunt doar nişte bănci şi câţiva pomişori. Am şi acasă aşa ceva, nu trebuie să bat drumul degeaba până acolo. Iar copiii n-au nimic la dispoziţie. La ce să-i duci în parc?”, spune localnicul Iulian Ilie.

Un mare nimic, de zece ori mai scump decat terenul

Întradevăr, în parc (deşi „parc” e pretenţios spus pentru tăpşanul cu bălării şi pomişori de un metru înălţime) nu există nici măcar un banal balansoar sau o altă instalaţie care să-i atragă pe cei mici. Există, în schimb, iluminat cu panouri fotovoltaice şi o baracă urâtă şi murdară, în care am aflat că ar sta paznicul de noapte. La paznicul de zi s-a renunţat deja pentru că era prea costisitoare paza.

De fapt, tot parcul pare să fie destul de costisitor, facă ţinem cont că marele nimic oferit sătenilor din Scânteieşti şi Fântânele a costat cam un euro pe metrul pătrat. Cam de zece ori mai mult decât se vinde terenul extravilan în zonă.

Parcul din comuna gălăţeană Scânteieşti. Foto

Partea bună este că măcar vacile satului se pot bucura de parc. Prin gardul deja rupt (la urma urmelor, nimic nu ţine veşnic, nu?) se văd potecile cornutelor şi urmele digestiei lor.

Parc există, ia să mai cheltuim nişte bani şi pentru o distracţie, ceva!

Primarul comunei Scânteieşti, Ghiorghe Bute, afirmă că aşa au fost condiţiile de eligibilitate şi că altfel nu se puteau obţine banii. „Aia a fost zona acceptată, în funcţie de valoare, atât am putut să facem”, a spus edilul, care s-a declarat mândru de investiţie.

Mai mult decât atât, primarul afirmă că are de gând să mai facă un proiect (de data asta unul cultural; de fapt un concurs de idei) prin care să pună în valoare zona.

„Noi am dat drumul la concurs, însă ANRMAP ne-a restituit documentaţia, pentru că mai erau nişte chestiuni legate de punctaj. Nu au înţeles cum se face departajarea, aşa că ne-am adresat arhitecţilor, pentru că nici noi nu prea înţelegeam. Concursul de idei priveşte dezvoltarea întregii zone. Vrem să dezvoltăm zona din punct de vedere cultural, turistic şi, probabil, sportiv”, declară primarul Bute.

Interesant este că nimic nu-i gratis. Cel care va veni cu ideea cea mai bună va câştiga 20.000 de lei, însă zona va fi modernizată pe baza unui mix de idei. „Vreau să văd cum vede cineva din exterior dezvoltarea zonei respective. Avem în vedere construirea de locuri de joacă, organizare de spectacole. Am pornit cu ideile acestea de acum zece ani şi cred că greu le pot schimba, este posibil să rămân subiectiv”, a mai spus primarul.

Şase parcuri de pe dealuri

Parcul de la Scânteieşti, construit în câmp şi complet inutil pentru comunitate, nu este, din păcate, singurul de acest fel din judeţul Galaţi.

În urmă cu patru ani, prin HG 110/2011, au fost aprobate însă şase proiecte de finanţare depuse de comune gălăţene, astfel: Movileni (990.000 lei), Gohor (990.000 lei), Tuluceşti (776.000 lei), Barcea (565.000 lei), Bălăşeşti (448.000 lei) şi Piscu (422.000 lei).

În total, s.au tocat aproape 4,2 milioane de lei (un milion de euro la acea vreme) pentru ceva ce pare destul de greu de înţeles, căci locurile respective nu par să aibă nevoie de investiţii în combaterea poluării, mai ales că în comunele amintite nu există niciun obiectiv industrial.

Ca efect al HG 110/2011 (publicată în Monitorul Oficial Nr.122/17 februarie 2011) Guvernul Boc a dat, la nivel naţional, nu mai puţin de 47,7 milioane de euro pentru extinderea suprafeţelor aferente spaţiilor verzi din localităţi, inclusiv din comune şi sate. Scopul declarat era să ajungem şi noi la aceeaşi suprafaţă de spaţiu verde per cap de locuitor ca şi vest-europenii.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite