Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum îşi negocia mita fostul manager al Spitalului Municipal din Tecuci. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru corupţie

0
6 Jun 2016 15:32:58
Autor: Valentin Trufasu
Negru Teodor  Foto: Adevărul
Negru Teodor  Foto: Adevărul

Procurorii DNA l-au trimis în boxa acuzaţilor pe Negru Teodor, fost manager al Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, acesta fiind acuzat de luare de mită. Bărbatul a fost prins în flagrant când primea o parte din bani într-o parcare de la popasul Tişiţa, judeţul Vrancea.

Fostul manager al Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci a dat dovadă de o tenacitate ieşită din comun vizavi de mita pe care considera că era îndreptăţit să o primească.

Conform procurorilor anticorupţie, în perioada 2014 – 2016, Negru Teodor, a pretins şi primit 10.000 de euro de la administratorul unei societăţi comerciale (martor denunţător), în schimbul derulării în bune condiţii a contractului încheiat în anul 2014 şi a deblocării la plată a unor facturi emise de societatea comercială respectivă către Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci.

În 21 iulie 2014, a fost semnat un contract finanţat din fonduri europene, în urma câştigării unei licitaţii publice, cu Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, având ca obiect dezvoltarea, instalarea şi mentenanţa unui sistem informatic care să deservească această unitate spitalicească, valoarea contractului fiind de 870.921 lei.

”Imediat după încheierea contractului, inculpatul Negru Teodor i-a solicitat administratorului societăţii comerciale respective suma de 20.000 de euro, în vederea achitării la timp a facturilor şi în vederea punerii la dispoziţie a tuturor datelor necesare derulării în bune condiţii a contractului. Întrucât administratorul societăţii a considerat că suma cerută este nejustificat de mare, în urma <<negocierilor>> purtate între martorul denunţător şi Negru Teodor, acesta din urmă a acceptat ca suma pretinsă drept mită să fie în valoare de 10.000 - 12.000 de euro”, susţin procurorii anticorupţie.

Primea mita prin intermediari

Timp de un an de zile, în perioada 2014-2015, fostul manager al Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci a primit 7.000 de euro de la administratorul societăţii comerciale de care aminteam anterior prin doi intermediari.

La începutul anului 2015, firma martorului denunţător a încheiat cu Spitalul Municipal „Anton Cincu”, reprezentat la acea dată de Negru Teodor, un contract post-implementare cu durata de un an, având ca obiect asigurarea mentenanţei părţii software a proiectului.

În urma derulării acestui nou contract, societatea respectivă a emis mai multe facturi, care au fost refuzate la plată, invocându-se diverse motive. Ulterior,  Negru Teodor le-a spus verde în faţă că nu va plăti acele facturi decât în condiţiile în care se va respecta înţelegerea iniţială ,conform căreia trebuia să primească mită între 10.000 - 12.000 de euro, din care mai trebuia achitată suma de aproximativ 3.000 - 5.000 de euro.

Administratorul firmei l-a denunţat însă la DNA, iar fostul manager al Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci a căzut în plasa procurorilor anticorupţie.

Pe 12 aprilie 2016, Negru Teodor a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie în parcarea popasului de la Tişiţa, judeţul Vrancea, după ce a primit de la denunţător ultima tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv suma de 13.200 lei (echivalentul a 3.000 de euro).

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, care urmează să stabilească primul termen de judecată.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările