Cum luăm cele mai bune decizii. „Mintea trebuie să fie ca un ecran de calculator negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modul în care luăm deciziile în viaţa de zi cu zi, de la cele mai banale până la cele extrem de importante, depinde foarte mult de nivelul de cultură, de societatea în care trăim şi anturaj, de inteligenţa fiecăruia dintre noi.

Pentru a lua cele mai bune decizii e necesar ca fiecare dintre noi să ajungă să se cunoască, dar să aibă şi un anumit nivel de inteligenţă. Când vorbim de luarea unei decizii, ne raportăm la o hotărâre pe care o luăm în urma unor experienţe de viaţă pe care le-am avut.

”Cine ştie cum să ia o decizie, stăpâneşte o artă. Deciziile pe care le luăm reprezintă o componentă extrem de importantă în viaţa fiecăruia dintre noi, iar dacă ştim cu adevărat cum să le luăm, vom putea spune că trăim cu adevărat o viaţă conştientă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Puţini dintre noi realizează că zilnic iau sute de decizii, conştiente şi inconştiente. Dacă majoritatea sunt conştiente, asta arată puterea decizională a unei astfel de persoane, iar dacă ele sunt inconştiente, atunci cel în cauză este, de regulă, controlat sau manipulat, spun specialiştii.

Factorii pe baza cărora ne bazăm deciziile pot fi pozitivi, astfel încât ei devin în timp principii de viaţă: integritatea, curajul, asumarea răspunderii, generozitatea, iertarea. În egală măsură, factorii pot fi negativi (trădarea, parvenitismul, ipocrizia, aroganţa), iar viaţa noastră o poate lua pe o pantă deloc plăcută.

Decizii cu mintea sau cu inima?

Deciziile pot avea un impact pe termen foarte lung, cum ar fi căsătoria, sau pot fi decizii banale, cum ar fi alegerea de a mânca acum sau mai târziu. Deciziile pot fi interioare, atunci când alegem să medităm sau exterioare, când alegem să ieşim cu prietenii, să alergăm sau să purtăm o discuţie contradictorie cu cineva.

”Deciziile pot personale, când persoana le ia în cunoştinţă de cauză şi deciziile ale altora, pe care respectivul le preia, de cele mai multe ori inconştient, şi le amplifică. Hotărârile pot fi luate cu mintea, care calculează, şablonează, compară, cântăreşte şi etichetează, sau pot fi luate cu inima, care în marea lor majoritate sunt pozitive. Chiar dacă aparent deciziile luate cu inima par a fi fost greşite, se va dovedi mai târziu că lucrurile nu stau aşa”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Hotărârile pot fi strict personale, cum ar fi decizia de a ne îmbrăca într-un anume fel, sau hotărâri luate pentru alţii, cum ar fi decizia privind şcoala pe care o va urma copilul celui în cauză. O întrebare importantă, pe care fiecare dintre noi ar trebui să şi-o pună este cum ştim că deciziile pe care le luăm sunt ale noastre sau ale altora?

Relaxează-te şi deconectează-te

Deciziile crează practic ceea ce specialiştii numesc o cultură decizională. Sunt persoane, de regulă şefi de instituţii sau administratori de firme, oameni cu putere decizională, care se antrenează la propriu ani de zile pentru a lua nu numai cele mai bune decizii, dar şi pentru a alege momentul cel mai prielnic pentru adoptarea lor.

”Cunosc o persoană care are o firmă foarte mare şi care în proporţie de peste 90% a luat decizii fără greş, datorită experienţei pe care o are şi, mai ales, deciziilor pe care le-a luat cu inima. De altfel, este general cunoscut că majoritatea celor care iau decizii foarte bune atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională, se bazează foarte mult pe ceea ce simt că trebuie să facă la un moment sau altul, sentiment care vine din experienţă. Ştiu şi un tânăr care avea două facultăţi făcute şi care credea că poate deschide o afacere de succes doar pe ce învăţase, însă a eşuat pentru că practica şi experienţa nu se compară cu ceea ce credem că ştim în teorie”, explică psihologul Stelian Chivu.

Fie că este vorba de luarea unei decizii pe loc sau a uneia la care avem timp de gândire, esenţial este să ne eliberăm mintea de presiunea pe care o aduce luarea acesteia, ce înseamnă influenţe atât din interiorul nostru, cât şi din exterior.

”Este important să te relaxezi câteva secunde, să închizi ochii şi să te deconectezi de la ce este în jur. Mintea trebuie să fie ca un ecran de calculator negru. Când ai ajuns la această stare, pui întrebarea la care vrei să afli răspuns şi primul răspuns care vine este cel dat de mintea subconştientă, care reprezintă cam 92% din mintea pe care o persoană o are. Nu întâmplător luăm decizii greşite. Le vom lua până când vom învăţa lecţia pe care trebuie să o învăţăm. Învaţă, detaşează-te şi treci mai departe”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite