Cum se pregătesc delicioasele plăcinte „tropotite“ cu cartofi. Variante de sosuri simple care dau un gust deosebit preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este unul de tradiţie în Moldova, este numai bun pentru perioadele de post şi se pregăteşte rapid, cu relativ puţine ingrediente.

Vom începe prin a pune la fiert cartofii în apă cu sare, iar după ce îi lăsăm să se tempereze puţin, îi vom curăţa de coajă şi îi vom sfărâma. Curăţăm şi tocăm apoi ceapa, pe care o vom căli uşor în 8-10 mililitri de ulei, la o temperatură potrivită, până când aceasta se înmoaie.

”Nu trebuie să caramelizăm ceapa, ci doar să o înmuiem puţin, astfel încât să îşi lase aroma în uleiul în care a fost călită. Punem apoi ceapa peste cartoful zdrobit, punem  şi sarea şi piperul, după care vom lăsa cartoful să se răcească. Între timp, vom pune bicarbonat peste 500 de mililitri de apă, în care vom adăuga făina, iar prin amestecare trebuie să rezulte un aluat tare şi lipicios”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Făină-un kilogram;

-Bicarbonat-opt grame;

-Cartofi-un kilogram;

-Ceapă-două bucăţi;

-Ulei de floarea soarelui-150 de mililitri;

-Sare-8-10 grame;

Piper-2-3 grame;

-Mărar-o legătură.

Aluatul va fi lăsat în repaus preţ de 10-15 minute. Dacă consideraţi că este nevoie, puteţi adăuga o lingură sau două de ulei în timpul frământării aluatului, astfel încât acesta să devină puţin mai compact.

Adăugăm mărarul peste cartoful zdrobit, iar după ce amestecăm bine, formăm 12 cocoloaşe, care vor constitui umplutura pentru aluatul care va fi tăiat într-un număr corespunzător de bucăţi.

”Vom aplatiza fiecare bucată de aluat cu ajutorul unui sucitor, iar fiecare dintre acestea se va închide după ce adăugăm cocoloaşele de cartofi asemeni unui plic. Fiecare parte care se va închide se va unge cu ulei. Practic, după ce am pus cartofii pe aluat, vom închide fiecare latură luând fiecare colţ de aluat în parte şi pliindu-l spre interior”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Lăsăm plăcintele în repaos pentru 10-15 minute, după care le vom aplatiza cu ajutorul sucitorului până ajung la o lungime de maxim 18-20 de centimetri, grosimea fiind cam de un deget.

Le prăjim într-o baie de ulei, dar la temperatură moderată, atât pe o parte, cât şi pe cealaltă, până când vor căpăta o culoare galben maroniu. Plăcintele ”tropotite” cu cartofi se pot servi fierbinţi sau reci alături de un pahar de vin.

Un sos merge de minune la plăcintele cu cartofi. Aveţi la îndemână mai multe variante pentru prepararea lui. De pildă, un sos obţinut din puţină smântână cu sare sau un sos realizat dintr-un iaurt cu puţin usturoi ras deasupra.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite