Cum se pregăteşte delicioasa supă gulaş. Apetisanta mâncare dacică care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gulaşul nu este nici pe departe atât de greu de preparat, aşa cum greşit i s-a dus faima. Pentru a obţine savurosul gust de supă de vită cu o uşoară aromă de afumătură şi puţin picantă trebuie să respectăm doar câţiva paşi simpli legat de tocarea şi amestecarea cărnii cu legumele, precum şi în ceea ce priveşte momentul optim de adăugare a aromelor.

Începem prin a spăla şi toca mărunt ceapa şi usturoiul, iar ardeiul gras îl vom tăia cubuleţe. Opărim apoi roşiile şi le tăiem cubuţele, operaţiune pe care o vom repeta şi cu cartoful. Vom tăia şi costiţa în bucăţi mici, după ce în prealabil am îndepărtat-o de pe os.

”Carnea de vită va fi porţionată tot în bucăţi mici. Vom avea nevoie de un vas mai mare cu fundul gros pentru a nu se lipi carnea în momentul prăjirii. O vom prăji la foc iute până capătă o culoare frumoasă. Vom pune apoi la sotat costiţa şi legumele, mai puţin roşiile, pe care le vom adăuga mai târziu”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Îngrediente pentru şase porţii:

-Pulpă de vită-750 de grame;

-Costiţă afumată-150 de grame;

-Ulei-50 de mililitri;

-Ceapă-trei bucăţi (500-600 de grame);

-Usturoi-50 de grame;

-Cimbru-5 grame;

-Chimen măcinat-jumătate de linguriţă;

-Paprika iute-5-8 grame;

-Boia dulce-o linguriţă;

-Făină-50 de grame;

-Supă de vită-2-3 litri;

-Pastă de tomate-50 de grame;

-Ardei graşi-două bucăţi (300-400 de grame);

-Roşii-patru bucăţi (aproximativ un kilogram);

-Smântână-două linguri;

-Cartofi-o bucată mai mare (250-300 de grame);

-Sare şi piper după gust.

Amestecăm constant şi uşor ingredientele cu o lingură de lemn în recipientul unde acestea se prăjesc. Vom pregăti din timp şi supa de oase sau din carne de vită, pentru că o vom folosi ulterior la preparatul nostru. În timpul călirii legumelor alături de carnea de vită vom adăuga şi aromele.

Chimenul va fi pus odată cu costiţa la prăjit pentru a-şi lăsa aroma în ulei, dacă folosim seminţe. Dacă vom opta pentru chimen măcinat, îl putem adăuga odată cu boiua dulce şi cimbru. La final vom pune şi bucăţile de carne de vită, călim încă 5 minute ingredientele şi adăugăm cei 2-3 litri de supă de vită care ne-au ieşit, lăsând să fiarbă acoperit 90 de minute la foc mic.

”Gustăm constant pentru a verifica dacă s-a pătruns bine carnea, iar dacă nu este pe placul nostru, mai lăsăm 10-20 de minute, cât este necesar. Punem apoi cartoful, roşiile şi, dacă mai este nevoie, vom mai completa cu puţină supă, dacă mai avem, sau o cantitate de apă egală cea care s-a evaporat în timpul fierberii”, punctează un pas esenţial pentru reuşita preparatului maestrul Nichi Mărăcine.

Punem sare şi piper după gust, iar supa gulaş este gata. Aceasta trebuie să aibă gust de supă de vită cu o uşoară aromă de afumătură şi puţin picantă. Cei care sunt mai puţin experimentaţi la gătit, pot folosi pastă de gulaş, personalizând apoi preparatul după cum doresc.

Vom drege la final supa de gulaş cu smântână. Punem smântâna într-un mic vas, peste care vom pune supă şi vom amesteca permanent pentru a se egaliza temperatura, astfel încât să nu se taie smântâna, deoarece există şi acest risc. Vom  adăuga apoi compoziţia rezultată peste întreaga cantitate de supă. Nu este greşit nici dacă folosim smântâna direct la servirea supei, punându-şi fiecare în farfurie cât doreşte. Supa de gulaş se serveşte cu pătrunjel tocat presărat deasupra şi pâine de casă.

Virşli, cârnaţii dacici ai ardelenilor

Conform legendelor, virşli, cârnaţi specifici zonelor Haţeg, Alba şi Arad, ar fi pregătiţi de pe vremea dacilor. La baza acestui preparat stă carnea de oaie. Vom începe prin a spăla carnea de oaie şi pe cea de capră, dar şi slănina, le tocăm prin sita deasă a maşinii de tocat pentru a asigura o textură fină cârnaţilor şi amestecăm ingeedientele.

Imagine indisponibilă

Virşli, cârnaţi dacici FOTO www.produse-albota.ro

Ingrediente:

-Carne de oaie de la pulpă-un kilogram;

-Carne de capră de la pulpă (sau carne de vită, ideal pulpă sau ceafă)-700 de grame;

-Slanină de porc tare, de pe spate-300 de grame;

-Sare-30 de grame;

-Piper negru proaspăt măcinat-6 grame;

-Ardei iute uscat si măcinat-5 grame;

- Boia dulce şi iute-10 grame;

-Supă de vită-200-300 de mililitri;

-Maţe de oaie-10 metri.

Zdrobim usturoiul şi punem puţină sare peste el, adăugându-l apoi peste carne, alături de piper, boiaua dulce şi cea iute. ”Recomandarea mea este să folosim maţe de oaie care au fost ţinute la sare peste un an, dacă există această posibilitate. Le vom desăra şi umfla, iar amestecul de carne şi arome îl vom lăsa la frigider pentru 6-8 ore. Vom umple apoi maţele cu amestecul de carne şi arome”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Nu vom folosi aproape deloc apă în compoziţie, decât cât este necesar pentru ca amestecul de carne să alunece uşor în maşina de tocat când umplem cârnaţii. Îi vom porţiona la câte 20 de centimetri fiecare, îi răsucim şi îi vom lăsa la uscat pentru câteva ore. Dacă avem posibilitatea, este recomandat să îi punem şi la afumat o noapte la fum rece.

A doua zi îi vom pune la fiert timp de 10 minute, putând pune şi un praf de sare în apă, iar apoi îi vom servi ca atare cu muştar şi pâine de casă, la care merge şi un rachiu mai tare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite