Cum se pregăteşte deliciosul tocan de berbecuţ gorjenesc. Desertul apetisant care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretul gustului deosebit al mâncării stă în sotarea cărnii de berbecuţ alături de mirodenii, iar vinul adăugat la momentul potrivit îi dă o savoare specială.

Punem seul la topit în ceaun, iar apoi adăugăm bucăţile de carne de berbecuţ tăiate potrivit. Vom lăsa carnea la prăjit până când aceasta se va desprinde cu uşurinţă de pe oase. Tratarea termică a cărnii poate dura o oră, o oră şi jumătate, în funcţie de vârsta pe care a avut-o berbecuţul la sacrificare.

”Sub protecţia unui capac, vom lăsa carnea să se înmoaie. După ce îndepărtăm oasele, punem şi ceaunul pentru mămăligă pe foc. Adăugăm peste carne ceapa tăiată fidea şi ardeii iuţi, dar şi foile de dafin şi boabele de ienibahar pentru a căpăta o aromă deosebită”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru 8-10 porţii:

-Carcasă de berbecuţ-5-6 kilograme;

-Seu-100 de mililitri;

-Vin-150 de mililitri;

-Ardei iuţi-2,3 bucăţi;

-Ceapă-500-600 de grame;

-Ardei raci-2,3 bucăţi;

-Piper-5,6 boabe;

-Dafin-2,3 foi;

-Ienibahar-2,3 boabe

-Unt-100 de grame.

Punem şi 150 de mililitri de vin peste tocana noastră, o mai lăsăm pe foc câteva minute, iar mâncarea este gata. Tocanul de berbecuţ gorjean se serveşte cu mămăliguţă, alături de brânză sărată şi un pahar de vin roşu.

Plăcintă de gutui cu nuci

Amestecăm ouăle, uleiul, făina, zahărul valinat şi praful de copt şi pregătim astfel aluatul. ”Vom lăsa aluatul în repaus pentru 20 de minute, fiind indicat să îl punem şi la rece pentru că nu este nevoie ca acesta să crească, ci să fie fraged. Radem gutuile şi le sotăm apoi uşor într-o cratiţă până când acestea îşi vor lăsa tot sucul din ele, iar acesta se va evapora. La final, adăugăm miezul de nucă zdrobit, stafidele, scorţişoara şi cele şase linguri de zahăr”, dă câteva detalii maestrul Nichi Mărăcine despre etapele pregătirii plăcintei.

Imagine indisponibilă

Prăjitură de gutui cu nuci FOTO www.culinare.ro

Ingrediente:

-Făină-600 de grame;

-Zahăr-6 linguri;

-Ulei-6 linguri;

-Praf de copt-un plic;

-Zahăr vanilat-un plic;

-Ouă-şase bucăţi;

-Gutui-două kilograme;

-Stafide-80 de grame de stafide;

-Nucă-100 de grame;

-Lămâie-o bucată;

-Scorţişoară-un plic;

-Pesmet-50 de grame;

-Ulei-50 de grame.

Împărţim aluatul în două bucăţi egale. Încălzim cuptorul, ungem o tavă cu ulei, o tapetăm cu făină şi presărăm apoi pesmet, după care vom întinde o foaie din aluat. Ungem aluatul cu puţin ulei, presărăm deasupra pesmet şi adăugăm compoziţia de gutui, nucă, stafide şi aromele de care am vorbit mai sus, aşezând apoi peste aceasta şi a doua foaie de aluat şi strângem marginile.

Introducem apoi tava cu plăcinta de gutui la cuptor, la o temperatură de 170 de grade, ungând aluatul cu ulei după primele 30 de minute de coacere. Dacă considerăm necesar, întoarcem tava în cuptor, iar după alte 15-20 de minute de tratament termic oprim focul.

Există mai multe forme de a verifica dacă aluatul şi compoziţia s-au pătruns bine, cea clasică fiind metoda paiului. După ce scoatem plăcinta de la cuptor, o lăsăm să se tempereze, după care o porţionăm şi o pudrăm cu zahăr. Se serveşte de preferat când este rece pentru a simţi mai bine aroma de gutuie, dar nu este greşit nici dacă o mâncăm călduţă, mai ales dacă pofta este mare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite