Cum se pregăteşte deliciosul pui cu sos de ardei copt, mâncarea copilăriei pentru mulţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pui cu sos de ardei copt Foto: clickpoftabuna.ro
Pui cu sos de ardei copt Foto: clickpoftabuna.ro

Unii dintre noi îşi amintesc cu nostalgie de puiul cu sos de ardei copt, o mâncare simplă, dar care reprezintă o adevărată nebunie pentru simţuri.

Începem prin a spăla carnea de pasăre pe o vom folosi la acest  preparat, cu menţiunea că poate fi piept de pui sau carnea de pe pulpe, îi dăm un praf de sare şi o lăsăm în repaus în timp ce ne ocupăm de celelalte ingrediente.

”Recomand să se folosească un ardei capia copt pentru că pulpa acestuia are o consistenţă mult mai bună. Sunt la fel de buni şi ardeii capia în oţet. Aceştia vor fi scurşi bine de zeamă şi trecuţi printr-un jet de apă. Carnea de pui o vom pune la sotat într-un recipient cu fundul dublu pentru a ne permite o prăjire lentă şi uniform, dar şi pentru a evita lipirea cărnii”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente: :

- Carne de pasăre - 500 de grame;

- Ardei graşi - cinci sau şase bucăţi;

- Ceapă - două bucăţi;

- Roşie - o bucată;

- Usturoi - trei sau patru căţei;

- Sare şi piper după gust;

- Smântână - 200 de grame.

După ce carnea a căpătat o culoare gălbuie, o scoatem cu ajutorul unei palete, astfel încât să se scurgă surplusul de ulei. În acelaşi recipient vom pune la prăjit ardeii, după ce în prealabil i-am curăţat de coajă şi seminţe.

Curăţăm şi ceapa şi o punem la sotat alături de ardei, repetând procedura şi cu roşia. Dacă apreciem că este necesar, vom adăuga şi puţină apă, astfel încât legumele să se înmoaie mai bine. Spre finalul sotării punem şi cei trei, patru căţei de usturoi tăiaţi rondele şi sare şi piper după gust.

”Retragem vasul de pe foc, iar legumele călite le vom da toca la un blender, obţinând astfel un savuros sos de ardei copt. Punem apoi carnea de pui şi sosul rezultat în acelaşi recipient unde le-am sotat, acoperim cu un capac şi le mai lăsăm să foc mic pentru alte 10-15 minute, astfel încât să se întrepătrundă aromele. Când mâncarea este gata, vom adăuga şi smântâna, amestecând permanent, iar după un minut retragem vasul de pe foc”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Puiul cu sos de ardei copt poate fi servit alături de o garniture de legume sau un piure de cartofi

Pandişpan de casă

Recomandarea maestrului Nichi Mărăcine este ca ouăle pe care le vom folosi la pregătirea preparatului să le lăsăm la temperatura camerei cu cel puţin trei ore înainte de a separa albuşurile de gălbenuşuri.

”După ce am finalizat operaţiunea de separare, vom stropi albuşurile cu puţină zeamă de lămâie şi sare şi le vom bate din ce în ce mai repede până se vor face spumă. Punem apoi zahărul şi amestecăm permanent, punem în două reprize apa clocotită şi uleiul, amestecând mereu după fiecare ingredient adăugat”, punctează maestrul Nichi Mărăcine etapele principale din realizarea desertului.

pandispan Galati

Pandişpan de casă FOTO www.youtube.com

Ingrediente:

-Ouă-10 bucăţi;

-Zahăr-o cană şi jumătate;

-Făină-o cană şi jumătate;

-Apă-şase linguri;

-Ulei-şase linguri;

-Zeamă de lămâie-o linguriţă;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Coaja de la o portocală;

-O sticluţă de rom şi una de vanilie;

-Stafide şi nuci-câte 25 de grame.

Peste gălbenuşuri vom pune puţin zahăr şi sare, iar după 15 minute le vom bate uşor cu telul sau le vom amesteca cu mixerul, punând coaja de portocală şi esenţele de rom şi vanilie. Peste albuşurile bătute punem gradual câte două linguri de făină, iar apoi punem şi gălbenuşurile, amestecând de jos în sus compoziţia.

Setăm cuptorul la 160 de grade şi îl lăsăm să se încingă, pregătind apoi două tăvi unde vom coace pandişpanul. Ungem tăvile cu ulei şi le tapetăm cu făină, având grijă să înlăturăm surplusul de făină.

”Punem jumătate din compoziţie, presărăm stafidele şi nucile tocate mărunt, adăugând apoi şi restul de compoziţie, cu menţiunea că aceasta nu trebuie să depăşească jumătate din înălţimea tăvii. Dacă se doreşte să se adauge şi cacao, vom păstra o treime din compoziţie, pe care o vom amesteca cu cacao şi o vom adăuga în formă sinusoidală după ce am pus primul strat”, explică maestrul Nichi Mărăcine.

Băgăm apoi tăvile la cuptor şi le lăsăm timp de 30-35 de minute, urmând să verificăm cu o scobitoare dacă aluatul s-a pătruns bine. Dacă acest lucru s-a întâmplat, vom închide focul şi vom lăsa uşa la cuptor întredeschisă, astfel încât pandişpanul să se răcească treptat pentru a-l împiedica să se aplatizeze, adică să se lase, din cauza diferenţei mari de temperatură.

Îl lăsăm să se răcească timp de câteva ore pentru a se putea desprinde uşor de pe pereţii tăvii şi a putea fi tăiat felii fără a se fărâmiţa, putând fi apoi servit.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite