Cum se pregăteşte salata de varză roşie cu ţelină, nuci şi piept de curcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salata de varză roşie cu ţelină, nuci şi piept de curcan este alternativa ideală la mâncărurile de sezon pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate în timpul iernii. Carnea de curcan nu conţine colesterol, iar combinaţia de varză roşie, ţelină şi nuci este extrem de hrănitoare.

Fiind vorba de o salată, modul său de preparare este extrem de simplu, fiind practic la îndemâna oricui. Carnea de curcan o putem folosi atât fiartă, cât şi grill. 

”E nevoie de atenţie când prăjim sau fierbem carnea. O vom tăia în bucăţi subţiri, astfel încât să nu fie nevoie să o supunem unui tratament termic prea mare. Varza roşie o vom amesteca cu puţin zahăr, ulei de măsline, sare şi oţet de mere”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Piept de curcan-400 de grame;

-Varză roşie-un kilogram;

-Ţelină-400 de grame;

-Oţet de mere-15 grame;

-Ulei de măsline-50 de grame;

-Miez de nucă-100 de grame;

-Zahăr-50 de grame;

-Miere de albine-50 de grame;

-Pătrunjel-o legătură;

-Sare după gust.          

Miezul de nucă este de preferat să îl prăjim puţin într-o tigaie sau să îl băgăm pentru câteva minute la cuptor, astfel încât să capete o aromă specifică, după care îl mărunţim. Mierea de albine o vom folosi ca atare, la temperatura camerei, rolul ei fiind de a îndulci puţin salata.

Amestecăm varza roşie cu carnea de curcan, ţelina şi miezul de nucă, iar la final punem şi pătrunjelul tăiat grosier pentru ca salata să fie mai aspectuoasă. În loc de ţelină putem folosi păstârnac, recomandarea mestrului Nichi Mărăcine fiind ca acesta să fie prăjit puţin într-o tigaie, cu sau fără ulei, pentru a da un gust deosebit salatei noastre.

Salata de varză roşie cu ţelină, nuci şi piept de curcan se aşează într-un castron, pe un pat de aluat de plăcintă, adăugând o parte din compoziţie şi apoi un nou strat de aluat de plăcintă până când terminăm ingredientele.  

Vom băga apoi salata noastră la cuptor pentru câteva minute, maxim cinci, la temperatură mare. După ce scoatem salata de la cuptor, o vom tăia şi o putem servi imediat sau rece, neavând nevoie de pâine sau crutoane pentru că acest rol îl are aluatul de plăcintă.

Plăcintă de iarnă cu fructe şi scorţişoară

Începem prin a căli uşor miezul de dovleac înainte de a-l folosi la plăcintă, ca şi gutuia, iar merele le vom spăla, le vom curăţa de coajă şi le vom tăia în felii subţiri. ”Punem la călit dovleacul, iar apoi adăugăm gutuia şi le amestecăm. Timpul de procesare termică nu trebuie să fie prea lung pentru că fructele trebuie doar să se înmoaie puţin şi să îşi lase puţin din sucul propriu”, ţine să precizeze maestrul Nichi Mărăcine.

placinta de iarna cu fructe si scortisoara Galati

Plăcintă de fructe FOTO retetetimea.ro

Ingrediente:

-Miez de dovleac-500 de grame;

-Gutui curăţate-500 de grame;

-Mere-500 de grame;

-Foitaj-800 de grame;

-Lămâie-o bucată;

-Griş-o lingură sau două;

-Scorţişoară-20 de grame;

-Zahăr-450 de grame;

-Făină-100 de grame;

-Ulei sau unt-100 de grame;

-Zahăr pudră-un plic;

-Miez de nucă-100 de grame.

După sotare, vom pune miezul de dovleac şi gutuia într-o sită pentru a se scurge sucul, astfel încât să nu înmoaie foaia de plăcintă. Foitajul îl vom întinde pe masă şi îl vom netezi cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să îl putem folosi mai uşor. Ungem apoi o tavă cu ulei, o tapetăm cu făină, după care punem o foaie de plăcintă şi o introducem la cuptor, înţepând-o în prealabil cu o furculiţă pentru a nu-i da voie să crească foarte mult.

”După ce se temperează miezul de dovleac şi gutuia, le vom amesteca uşor cu grişul, zahărul şi scorţişoara. Miezul de nucă îl vom coace puţin la cuptor, astfel încât să capete o aromă deosebită şi apoi îl adăugăm şi pe acesta. Bucăţile de măr le vom stropi cu puţină zeamă de lămâie, iar acest lucru îl putem face şi cu dovleacul şi gutuia”, punctează maestrul Nichi Mărăcine alţi câţiva paşi din realizarea desertului.

În tava unde avem prima foaie de plăcintă aşezată vom pune combinaţia de miez de dovleac şi gutuie, punând apoi şi feliile de măr într-un strat subţire, astfel încât să acoperim întreaga suprafaţă. Mai aşezăm un nivel de dovleac şi gutuie şi punem o foaie de plăcintă la final, având grijă ca aceasta să acopere toată compoziţia, după care, cu ajutorul degetelor, strângem estetic marginile foilor de plăcintă.

Cu ajutorul unei furculiţe, vom face găuri în aluat, introducând plăcinta la cuptor pentru 35-40 de minute, la temperatura de 170-180 de grade. După ce închidem focul, mai lăsăm plăcinta la cuptor pentru alte 10 minute, astfel încât să-şi păstreze forma, o vom pudra cu zahăr amestecat cu scorţişoară pentru a-i conferi o aromă deosebită, o porţionăm, după care o putem servi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite