Cum se pregăteşte delicioasa ciorbă de afumătură bucovineană cu fasole şi sfeclă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de afumătură Foto: savoriurbane.com
Ciorbă de afumătură Foto: savoriurbane.com

Preparatul necesită puţine ingrediente şi se pregăteşte foarte repede. Gustul său deosebit este dat de o combinaţie de legume care sunt călite şi apoi fierte, carnea afumată şi fasolea completând lista ingredientelor care dau savoare ciorbei.

Începem prin a pune  fasolea la înmuiat într-un vas cu apă cu o seară înainte, astfel încât să fiarbă mult mai repede. Punem carnea afumată şi oasele la fiert în 2,5 litri de apă, iar pe parcurs vom adăuga şi fasolea, nu înainte de a îndepărta spuma care se formează la suprafaţă.

”Legumele, asta înseamnând sflecla roşie, morcovul, păstârnacul, ceapa şi ardeiul gras, le vom spăla, curăţa şi tăia mărunt, după care le vom pune la călit puţin, astfel încât să scurtăm timpul de fierbere şi le vom adăuga şi pe ele la fiert după ce fasolea dă primele semne că s-a înmuiat”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Carne afumată şi oase-500 de grame;

-Fasole-200 de grame;

-Sfeclă roşie-o bucată;

-Morcov-o bucată;

-Păstârnac-o bucată;

-Ceapă-patru bucăţi;

-Ardei gras roşu-o bucată;

-Roşie-o bucată mai mare;

-Leuştean-o legătură;

-Boia-un vârf de cuţit;

-Sare şi piper după gust,

-Borş-un litru.

Roşia o vom fierbe puţin, astfel încât coaja să se desprindă uşor, după care o vom toca mărunt sau o vom da pe răzătoare, urmând să o punem peste fasole, afumătură şi celelalte legume în ultimele 15 minute de fierbere.

Adăugăm apoi şi borşul, punem sare şi piper după gust, iar la final şi leuşteanul tocat mărunt. După ce dăm ciorba în clocot, închidem focul şi o lăsăm să se tempereze pentru 15 minute, iar apoi o putem servi.

Cornuleţe cu nucă

Untura, smântâna, ouăle şi sarea le vom amesteca până când obţinem o compoziţie omogenă. Amestecăm apoi praful de copt cu puţină sare şi făină şi le încorporăm în prima compoziţie.

”Va rezulta un aluat omogen, pe care îl vom pune pentru aproape o oră la rece, după care îl vom întinde cu un sucitor, îl împăturim şi îl introducem din nou la rece pentru 40-60 de minute. Împărţim apoi aluatul în două părţi, iar fiecare bucată o întindem sub forma unui pătrat din care, cu ajutorul unor forme, vom decupa alte pătrate mai mici, pe care le vom umple cu nucă, astfel încât să iasă cam 80 de cornuleţe”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

cornulete cu nuca Galati

Cornuleţe cu nucă FOTO savoriurbane.com

Ingrediente:

-Untură-350 de grame;

-Smântână-200 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Praf de copt-un pliculeţ;

-Făină-600 de grame<

-Nucă tocată-150 de grame;

-Cacao-80 de grame;

-Zahăr vanilat-un pliculeţ;

-Lapte-100 de mililitri.

Mărunţim nuca, dar nu prea tare, şi o dăm prin zahăr. Vom rula pătrăţelele cu aluat, astfel încât compoziţia de nucă să rămână în interior. Setăm cuptorul la 180 de grade, punem hârtie de copt într-o tavă şi aşezăm apoi cornuleţele. Dacă nu avem hârtie de copt, vom stropi puţin tava cu apă, iar apoi punem cornuleţele în aceasta.

Vom lăsa tava la cuptor pentru 15 minute şi abia apoi repetăm procedura cu a doua parte de aluat, deoarece există pericolul ca acesta să se înmoaie, ţinând cont de compoziţia sa, fiind necesar să îl lucrăm rapid după ce l-am scos de la frigider. Dacă este prea cald, aluatul va deveni moale şi lipicios şi ne va fi destul de greu să îl manevrăm aşa cum ne dorim.

După ce scoatem cornuleţele din tavă, le vom da prin zahăr pudră şi le putem apoi servi. Putem folosi şi metoda din bătrâni. După ce închidem focul, lăsăm cornuleţele să se tempereze pentru 5 minute, după care le pudrăm în tavă cu zahăr şi mai lăsăm pentru câteva minute, după care le putem servi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite