Cum se pregăteşte delicioasa întinsoare bistriţeană. Desertul săsesc care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeta este extrem gustoasă, necesită doar câteva ingrediente şi se pregăteşte foarte repede. Secretul obţinerii unui gust deosebit stă în sotarea cărnii, cârnaţilor şi baconului alături de ceapă, iar brânza de oaie completează savoarea preparatului.

Întinsoarea bistriţeană trebuie să aibă consistenţa unei tochituri. Pentru asta vom tăia carnea de porc, cârnaţii şi baconul sau kaizer-ul în bucăţi potrivit de mari, astfel încât să le putem trata termic uşor pentru aproximativ 30 de minute.

”Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa, iar apoi o vom pune la călit în untură. Adăugăm şi cârnaţii, carnea de porc şi baconul, presărăm un praf de sare şi acoperim vasul cu un capac. Când carnea va începe să se prindă de pereţii vasului, vom pune o cană cu apă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Carne de porc-un kilogram;

-Cârnaţi de porc-250 de grame;

-Ceapă-două bucăţi;

-Bacon sau kaizer-250 de grame;

-Brânză de oaie-150 de grame;

-Untură-2-3 linguri.

În ultimele 10 minute din cele 30 de minute de tratare termică, vom lua capacul de la vas pentru a permite surplusului de apă să se evapore. Vom sfărâma brânza de oaie între degete. Când carnea va căpăta culoarea roşiatic închis, semn că s-a pătruns bine, vom adăuga brânza, amestecând permanent în vasul în care am pus pus la sotat ingredientele.

În paralel, vom pune la făcut mămăliga, iar în ultimele 5 minute de tratament termic, vom lua 4-5 linguri de terci şi le vom pune peste prăjeala noastră. Întinsoarea bistriţeană se serveşte cu mămăligă şi puţină brânză de oaie fărâmiţată, pe care o vom presăra peste preparat, alături de murături, gogoşari sau castraveţi muraţi.

Lichie cu brânză de vaci şi prune

Începem prin a spăla prunele, le scoatem sâmburii şi le rupem în două. Aprindem focul în cuptor şi îl setăm la minim, fiind necesar ca la momentul introducerii plăcintei, acesta să fie cald.

”Batem ouăle, adăugăm sarea, uleiul, laptele, brânza, făina, zahărul, zahărul vanilat, coaja de la o lămâie şi praful de copt, toate în ordinea amintită. Amestecăm ingredientele până se omogenizează, astfel încât să obţinem un amestec de consistenţa unei smântâni groase”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.Ingrediente:

Imagine indisponibilă

Lichie cu brânză de vaciu şi prune FOTO bettykitchen.wordpress.com

-Ouă-4 bucăţi;

-Lapte-200 de mililitri;

-Ulei-50 de mililitri;

-Brânză-700 de grame;

-Făină-100 de grame;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Praf de copt-un plic;

-Coaja de la o lămâie;

-Zahăr-150 de grame;

-Zahăr vanilat-un plic;

-Scorţişoară-5 grame;

-Prune-un kilogram.

Ungem o tavă cu ulei, turnăm compoziţia în aceasta, iar la final vom pune jumătăţile de prună, fără să apăsăm pe ele pentru a se încorpora în aluat pentru că acest lucru se va întâmpla de la sine în timpul coacerii.

Lăsăm plăcinta la cuptor pentru 35-40 de minute, la o temperatură de 170 de grade. Verificăm spre finalul tratamentului termic cu un pai dacă aluatul s-a pătruns bine. După ce scoatem plăcinta de la cuptor, o lăsăm să se tempereze şi o pudrăm cu scorţişoară, iar apoi o putem servi. Putem îmbunătăţi gustul lichiei noastre cu puţină miere de albine, pe care în momentul servirii o putem pune într-o cantitate mică pe bucăţile de plăcintă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite