Cum se pregăteşte deliciosul pilaf ţărănesc cu cartofi la cuptor şi carne de raţă. Ingredientele care îi dau savoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mircea Groza
Foto: Mircea Groza

Preparatul este unul de tradiţie în România, secretul gustului său apetisant stând în prepararea termică a cartofilor alături de condimente şi carnea de raţă.

Pilaful ţărănesc cu cartofi la cuptor este însoţit în prelabil de o ciorbă ardelenească cu zeamă de varză, cele două preparate având în comun carnea de raţă. Vom începe prin a jumuli şi pârli bine raţa, iar după ce o eviscerăm, o vom pune la fiert în apă cu sare, porţionând-o apoi în câte 8-12 porţii pentru a avea carne atât pentru ciorbă (aripi, inimă, ficat), cât şi pentru pilaful ţărănesc (piept şi pulpe).

”Supa rezultată o vom ulterior la ciorba cu zeamă de varză, dar şi la pilaf. Carnea de raţă o vom fierbe cât este nevoie, în funcţie de cât de bătrână a fost pasărea, la nevoie o vom fierbe sub capac, iar dacă avem o oală sub presiune, este şi mai bine”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru pilaful ţărănesc cu cartofi:

-Orez-250 de grame;

-Cartofi-2,5 kilograme;

-Morcov-150 de grame;

-Ceapă-250 de grame;

-Ardei gras-150 de grame;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Sare şi piper, după gust;

-Pătrunjel-o legătură;

-Dafin-o foaie;

-Usturoi-3,4 căţei;

-Boia dulce-un vârf de lingură;

-Cimbru şi rozmarin;

-Vin-50 de mlilitri.

Între timp vom curăţa cartofii pentru felul al doilea, îi tăiem rondele şi îi băgăm la cuptor într-o tavă unde punem în prealabil puţin ulei, dar şi sare, piper şi boia dulce. După 30-40 de minute, vom scoate carnea destinată pilafului ţărănesc cu cartofi şi o vom aşeza pe lângă cartofii pe care îi avem deja la cuptor, astfel încât aromele să se întrepătrundă.

”Cartofii vor fi introduşi la cuptor pentru 30-40 de minute, la 170-180 de grade. Orezul va fi spălat, morcovul va fi tăiat cuburi, iar ceapa o vom tăia în bucăţi puţin mai mari pentru ciorbă, în timp ce pentru pilaf o vom tăia mai mărunt. Vom spăla şi toca mărunt pătrunjelul atât pentru ciorbă, cât şi pentru orez. La final, când cartofii şi carnea de raţă sunt aproape făcute, vom adăuga 100 de mililitri de vin alb”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Călim uşor legumele, adăugăm foia de dafin, dăm un praf de sare şi adăugăm orezul, pe care îl vom sota pentru 5 minute la foc moderat. După ce orezul a devenit uşor auriu, adăugăm aproximativ un litru din supa unde a fiert raţa şi pătrunjelul tocat mărunt, lăsându-l să fiarbă pentru 20-25 de minute.

Un mic pont este să nu amestecăm continuu pilaful pentru că, după ce orezul începe să se înmoaie, acesta se va strivi. Este suficient să amestecăm orezul de câteva ori la începutul procesului termic şi apoi la final pentru a încorpora şi surplusul de amidon care se va ridica la suprafaţa preparatului. La final, vom pune şi capacul la recipientul unde fierbem orezul, astfel încât acesta să se umfle frumos.

Verificăm periodic cât de bine sunt făcuţi cartofii, aceştia urmând să se pătrundă mai greu dacă îi tăiem mai gros. La final, servim orezul cu o porţie de cartofi şi carnea de raţă alături de o salată de murături.

Ciorba ardelenească cu zeamă de varză

După ce s-a pătruns bine carnea de raţă pentru ciorba ardelenească, adăugăm şi legumele tăiate după cum s-a obişnuit fiecare gospodină: ceapa tocată mărunt, morcovii tăiaţi rondele, iar ţelina cubuleţe. Varza dulce o vom toca puţin mai mărunt, iar varza murată o vom tăia în bucăţi mai mari.

ciorba ardeleneasca de varza

FOTO www.lauralaurentiu.ro

Ingrediente pentru ciorba ardelenească cu zeamă de varză:

-Carne de la o raţă;

-Ceapă-300 de grame;

-Morcov-150 de grame;

-Ţelină-100 de grame;

-Roşii-300 de grame;

-Varză acră (150 de grame) sau varză dulce (100 de grame);

-Dafin-o foaie;

-Fidea-50 de grame;

-Mărar şi pătrunjel-câte o legătură;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Sare şi piper-după gust;

-Ouă-două bucăţi;

-Smântână-200 de grame.

Vom lăsa legumele să fiarbă cu carnea de raţă pentru 20-30 de minute, adăugând în timpul procesului termic şi foia de dafin, dar şi un căţel de usturoi zdrobit, care va da o aromă deosebită preparatului.

”Vom toca şi roşiile în bucăţi puţin mai mari, iar apoi mărarul şi pătrunjelul, inclusiv cotoarele. În ultimele 10 minute de fierbere vom adăuga şi fideaua şi, la nevoie, mai acrim puţin ciorba cu zeama de varză, astfel încât şi carnea de raţă să îşi tragă puţină sare. Batem şi două ouă ca pentru omletă şi le punem în ciorbă, închizând şi focul la aragaz. Adăugăm şi verdeaţa tocată, iar ciorba noastră este gata”, încheie maestrul Nichi Mărăcine.

Ciorba ardelenească cu zeamă de varză se serveşte cu pâine de casă şi puţină smântână.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite