Cum preluăm fricile altor persoane. În ce zone ale corpului se manifestă frica şi ce generează în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi ”împrumută” în timp tot soiul de frici de la familie, anturaj şi societate, de multe ori chiar fără să ştie. Este bine să fim precauţi cu privire la diverse aspecte ale vieţii, dar dacă ducem la extrem aceste lucruri, putem dezvolta tot soiul de boli fizice şi fobii.

Sursa tuturor fricilor este frica de moarte. Frica poate fi un gând, o stare sau o manifestare. Este un gând când mintea este plină de programe de frică, este o stare când emoţionalul este bulversat de tot soiul de stări asemănătoare fricii şi este şi o manifestare fizică când corpul se blochează sau, dimpotrivă, nu se mai poate controla.

”Fricile pot fi preluate mental, emoţional şi fizic. Le preluăm mental când suntem într-un grup de oameni, care este dominat de anumite frici, aşa cum se întâmplă şi în zona emoţională. Dacă are loc un cutremur, mulţi dintre cei care au această frică, se vor comporta ca nişte persoane fără control, tocmai pentru că se vor lăsa dominaţi de această temere”, explică psihologul Stelian Chivu.

Frica de animale sălbatice, frica de infectare cu viruşi şi multe astfel de temeri nu fac altceva decât să destabilizeze structura psihică a unei persoane. Fricile se manifestă în fiecare dintre noi în funcţie de caracteristicile fiecărei persoane. Sunt indivizi receptivi şi emisivi. Cei receptivi vor cupla pe frica celorlalţi, iar cei emisivi vor controla fricile şi pe cei care se lasă conduşi de acestea.

Pentru a înţelege şi mai bine fenomenul, este important de subliniat că sunt frici pe care le conştientizăm şi temeri pe care nu le realizăm. De pildă, anumite persoane au avut în copilărie anumite frici, ele au dispărut după ce individul a devenit adult, pentru a reveni ulterior, de regulă după vârsta de 50 de ani.

Ce este frica constructivă

Fricile pot fi dobândite de la alte persoane, în special din anturaj şi societate, cum ar fi frica de maşină sau de avion. Fricile moştenite sunt preluate din familie. De pildă, dacă bunicului şi tatălui i-a fost frică de foc, şi copilul va manifesta aceeaşi temere.

Fricile pot fi preluate şi prin experienţă directă. Astfel, dacă o persoană este surprinsă de o inundaţie, ea va rămâne cu o frică faţă de o asemenea calamitate şi o poate manifesta ori de câte ori plouă. Important de ştiut este că majoritatea acestor temeri sunt preluate din mediul exterior (anturaj, familie, societate).

Cele mai puternici frici vin însă din interiorul fiecăruia dintre noi, spun specialiştii. ”Vorbim de stări sau gânduri. Când există o sămânţă de frică faţă de orice, ea se va manifesta la un moment dat”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Există totuşi şi aşa numitele frici constructive. De pildă, dacă nu mergi la serviciu, ştii că nu va dura mult până când vei fi concediat. Indiferent despre ce frică vorbim, organismul va genera adrenalină ca reacţie la aceasta. Într-o cantitate mică, adrenalina are efecte benefice asupra organismului, însă dacă aceasta depăşeşte o limită acceptabilă, ea va genera stres în exces, ce va conduce la boală mai devreme sau mai târziu.

Cum ne vindecăm fricile

Există modalităţi de identificare a unor astfel de frici şi de eliminare a acestora, precizează specialiştii. La fiecare dintre noi fricile se manifestă diferit. De pildă, multe persoane stresate se duc des la toaletă, ca reacţie la diversele temeri pe care le au.

De aceea, este important să vă analizaţi modul de manifestare în diverse situaţii de care vă este frică. Un alt pas important este să verificaţi în ce zonă a corpului se manifestă fizic frica pe care o aveţi. Poate vă doare capul sau stomacul, aveţi frisoane, vă simţiţi lipsiţi de energie  sau suferiţi un blocaj mental sau fizic.

Următoarea etapă este să identificaţi de unde vine frica pe care o manifestaţi. Poate fi implantată de familie, poate fi moştenită sau poate fi din exterior, de la anturaj sau societate. În paralel, trebuie să analizaţi care sunt circumstanţele când manifestaţi aceste frici. De pildă, care este starea dumneavoastră emoţională la acel moment?

Plimbările, muzica, ieşirile în natură, mersul pe bicicletă şi sportul în general atenuează din receptivitatea indivizilor la diversele frici de care se lovesc. ”Dacă devenim conştienţi de mesajele manipulatorii şi de persoanele care doresc să ne încarce cu frică şi să ne manipuleze, vom spune <<stop!>>, devenind astfel o persoană cu din ce în ce mai puţine frici. Nu trebuie să ne învingem frica sau să fugim de ea, ci pur şi simplu să ne ridicăm deasupra ei”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite