Cum să prelungeşti durata de viaţă a anvelopelor de iarnă şi vara. Cât de mult uzează cauciucurile demarajele şi frânarea excesivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Montarea anvelopelor trebuie să se facă într-un service autorizat Foto: arhivă Adevărul
Montarea anvelopelor trebuie să se facă într-un service autorizat Foto: arhivă Adevărul

Pentru a prelungi durata de exploatare a cauciucurilor de iarnă, şoferii trebuie să se ţină cont de anumite lucruri. Orice detaliu este important, pornind de la montarea anvelopelor, stilul de şofat şi până la depozitarea pneurilor.

Anvelopele de iarnă nu  trebuie utilizate mai mult de cinci ani, deşi durata de viaţă s-ar putea extinde la 10 ani, cu condiţia ca starea lor să fie verificată în fiecare an după cei 5 ani de exploatare. Există câteva mici secrete pe care mulţi proprietari de autoturisme le ştiu, dar nu le aplică, deşi ar prelungi semnificativ durata de viaţă a pneurilor de la propriile maşini.

Montarea anvelopelor

Acesta ar fi indicat să se facă într-un service autorizat. Astfel, ele pot fi verificate înainte de montaj, presiunea în pneuri poate fi reglată corespunzător, şi pot fi echilibrate. Pe parcursul iernii, este bine să verificăm periodic presiunea în anvelope. Acest lucru trebuie făcut când anvelopele sunt reci.

”Dacă presiunea în pneuri este prea mică, acestea vor rula tensionate pe flancuri. Astfel, va apărea o uzură pronuntată pe zonele laterale ale cauciucurilor. Dacă presiunea este prea mare, aderenţa va fi mai scăzută, iar banda de rulare se va uza excesiv pe centru. De asemenea. o presiune prea mare face că anvelopa să fie mult mai uşor afectată de loviturile cauzate prin impact. La aceasta se adaugă şi riscul exploziilor şi al deformării jantei”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Adaptaţi-vă stilul de condus la condiţiile de iarnă

Pentru a prelungi viaţă anvelopelor trebuie să vă adaptaţi stilul de condus la condiţiile de iarnă. Cum puteţi face acest lucru? Încercaţi pe cât posibil să evitaţi gropile din asfalt, în special trecerea cu viteză peste ele, impactul cu bordurile şi frecarea anvelopelor de ele, precum şi zonele abrazive de pe şosea sau denivelările. Totodată, evitaţi contactul pneurilor cu substanţe chimice, nu acceleraţi sau frânaţi brusc (lăsând la o parte momentele necesare, desigur), nu viraţi din scurt şi cu viteză ridicată.

Nu depozitaţi anvelopele la întâmplare

Un alt factor important pentru prelungirea vieţii anvelopelor este depozitarea. Când vine vorba de depozitare, temperatura trebuie să fie constantă, iar cauciucurile să nu fie aşezate la soare sau expuse la lumină artificială cu un conţinut ridicat de raze ultraviolete.

”Cauciucurile trebuie depozitate în spaţii răcoroase, uscate şi cu ventilaţie naturală. Dacă sunt depozitate afară, trebuie acoperite cu o prelată perfect etanşă. Contează inclusiv modul în care sunt aşezate. Dacă sunt pe jantă, pot fi aşezate una peste alta. Cele fără jantă trebuie aşezate pe verticală, în rafturi. Pot fi aşezate şi pe orizontală, dar nu mai mult de patru”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Trucuri pentru protejarea anvelopelor

Pentru că anvelopele să reziste cât mai mult, conducătorii auto au la dispoziţie câteva trucuri.

1. Verificaţi presiunea anvelopelor

Şoferii ar trebui să verifice presiunea o dată pe lună pentru că presiunea joasă creşte riscul deteriorării anvelopei. Totodată, studiile au arătat că presiunea în exces de 20% poate reduce durată de viaţă a anvelopei cu aproximativ 10.000 de kilometri.

2. Echilibrează roţile

Atunci când roţile nu sunt echilibrate corespunzător, acest lucru va provocă uzura inegală şi rapidă. Tocmai de aceea, echilibrarea roţilor ar trebui făcută anual.

3. Evită frânele bruşte

Pentru ca anvelopele să aibă o durată de viată mai îndelungată, nu se recomandă condusul sportiv. Orice demaraj şi frânare excesivă vor scurta viaţa anvelopelor cu peste 45% din durata normală de viată.

4. Atenţie la valve

Valvele se pot deteriora şi ele foarte uşor. La viteză mare, o valvă poate permite pierderea de aer, iar condusul să se facă cu o anvelopă lăsată.

5. Nu expune pneurile la umiditate excesivă

Deşi sunt făcute din material durabil, pneurile nu rezistă la umiditate excesivă. Aşa că nu lăsa maşina într-un loc unde se poate produce o acumulare de apă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite