Cum se prepară ameţitoarea dulceaţă din toporaşi. Reţeta gospodinelor din zona de sud a Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pare să fie o „fiţă” din bucătăria moleculară modernă, de fapt dulceaţa de toporaşi să face de foarte multă vreme în gospodăriile ţărăneşti, făcând parte dintr-o vastă colecţie a dulceţurilor şi şerbeturilor din diverse flori.

Când zici „toporaşi”, gândul îţi zboară instantaneu la primăvară. Alături de ghiocei şi de brânduşe, toporaşii sunt consideraţi vestitorii vremii calde, au tangenţe serioase (ca orice flori) şi cu romantismul, iar ideea de a-i mânca pare un fel de blasfemie.

Şi totuşi, străbunicile noastre (reţeta de faţă este întâlnită în partea de sud a Moldovei) nu s-au sfiit să lase romantismul la o parte şi să facă o dulceaţă ameţitoare şi corpolentă din parfumatele flori de primăvară. 

Iar reţeta (destul de asemănătoare cu cea a dulceţii de trandafir) s-a păstrat în ruralitate până-n zilele noastre, parcă stând la pândă pentru ca, din când în când, să se mai afle câte un bucătar sau câte un blogger (ori ziarist) să o redescoperă cu nedisimulată uimire.

Din capul locului trebuie să ştiţi, însă, că dulceaţa de toporaşi nu se face chiar lesne. De fapt, marea problemă este tocmai procurarea materiei prime, căci toporaşul este o floare plăpândă, cu petale mici şi subţiri, iar pădurile României, aspru vămuite de hoţii de lemne şi de turmele de animale, nu mai sunt aşa de bogate ca altădată.

Cu puţin efort, însă, într-o zi puteţi strânge de-un borcan, două, de dulceaţă, în câteva ore. Nu de alta, într-un kilogram intră ameţitorul număr de 15.000 de floricele. O adevărată trudă să le aduni!

Singura recomandare este să nu vă lăcomiţi şi să nu smulgeţi plantele, ci doar să culegeţi delicat florile, căci doar de ele aveţi nevoie, nu şi de frunze (deşi există unele reţete şi cu frunze, însă par a fi doar „uprade-uri” la reţeta originală) sau de rădăcini.


Dulceaţa de toporaşi - ingrediente

- 1 castron cu vârf de flori de toporaşi (fără codiţe), să zicem 500 de grame;
- Zahăr (exact aceeaşi cantitate, în grame, cu toporaşii);
- 0,5 l apă (plată, de izvor, de fântână);
- 2 lămâi potrivit de mari (pentru zeamă);
- 3–4 feliuţe de lămâie cu coajă cu tot.


Dulceaţa de toporaşi – mod de preparare

Florile se spală în trei-patru ape reci (sub jet de apă, într-o strecurătoare, spre exemplu), pentru a elimina praful şi alte impurităţi. Fiind o plantă din flora spontană, poate avea multă mizerie - praf şi chiar insecte - pe ea. Prin pădure umblă tot felul de animale, deci putem vorbi şi de diverşi microbi.

Toporaşi pregătiţi pentru dulceaţă FOTO darielfair.blogspot.com

Toporaşi pregătiţi pentru dulceaţă FOTO darielfair.blogspot.com

Se foloseşte o cantitate egală de zahăr cu cea de flori şi cam tot atâta apă. Cumva, gospodina de la sat a gândit reţeta ca să o ţină minte uşor: egal din toate cele trei.

Se stropesc cu zeama de la o lămâie toate florile şi presară peste ele două-trei linguri de zahăr, încât ele să se macereze un pic şi să lase un suc. Le amestecaţi delicat şi le lăsaţi deoparte până preparaţi siropul.

Acesta se pregăteşte la foc molcom, din apă, zahăr şi zeama de altă lămâie. Spuma trebuie luată de câteva ori, cu mare atenţie. Este gata atunci când, dacă pui o picătură pe o farfurie rece, nu se întinde, ci stă ca o perluţă.

În momentul acela pui florile, feliuţele de lămâie cu tot cu coajă, amesteci încet, dar nu le fierbi, foc potrivit, mai mult de 10 minute. Mai apoi le laşi fără foc, să se astâmpere, să se răcorească. Cratiţa poate fi acoperită cu un prosop ud, pentru a preveni evaporarea excesivă a apei (caz în care siropul poate ieşi prea gros).

Borcănelele în care puneţi dulceaţa trebuie spălate şi sterilizate în cuptor. Sunt recomandate borcănele mici, de 50-100 de grame, pentru că vorbim despre o delicatesă, nu de magiunul pentru batalionul de infanterie.

Se pune dulceaţa (fără feliile de lămâie) în borcanele deja sterilizate, se închid ermetic şi se întorc borcanele cu capacul în jos, cinci minute, pentru o izolare mai bună. Se etichetează şi se pun la loc răcoros, curat, uscat şi întunecos. Poftă bună!

Vă mai recomandăm şi:

Cum se prepară gutuiata, una dintre cele mai apreciate băuturi ale toamnei. Reţeta păstrată în România din moşi-strămoşi

VIDEO Cum se face cea mai bună dulceaţă de struguri. Reţeta are doar patru ingrediente

Reţete celebre de altădată: „piperchi dinijicati cu pătrăgiani“. Cum se prepară gustoasa mâncare armânească

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite