Cum se prepară celebrele plăcinte „poale-n brâu“. Secretele coacerii perfecte a brânzoaicelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre cele mai cunoscute reţete tradiţionale româneşti şi se pregăteşte foarte uşor, cu puţine ingrediente. Denumirea de „poale-n brâu“ vine de la modul de împachetare a compoziţiei în aluat, care se face dinspre margine spre centrul brânzoaicei, pliindu-se puţin peste aceasta, astfel încât compoziţia să nu iasă din aluat.

Populara plăcintă ”poale în brâu” stă la baza tuturor plăcintelor româneşti, singura diferenţă făcând-o forma, ne explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Pentru a o pregăti nu avem nevoie de multe ingrediente, fiind vorba de cele deja cunoscute şi care se găsesc în fiecare gospodărie.

Vom începe prin a cerne mai întâi făina, iar apoi dizolvăm drojdia în puţin lapte cu zahăr. Adăugăm apoi ouăle în mijlocul făinei, punem drojdia şi amestecăm până când ajungem la o consistenţă medie, astfel încât să ne permită ulterior să întindem aluatul fără probleme.

Ingrediente pentru aluat:

-Făină-250 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Drojdie-20,30 de grame;

-Zahăr-50 de grame;

-Lapte-150 de mililitri;

-Unt-50 de grame;

-Sare-5,10 grame.

Ingrediente pentru compoziţie:

-Brânză-250 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Zahăr-150 de grame;

-Smântână-100 de grame;

-Coajă de la o lămâie-după gust;

-Stafide-după gust.

De ce nu se ung brânzoaicele cu ou şi smântână

Ultimul ingredient adăugat în aluat va fi untul, urmând să îl frământăm aproximativ 10-15 minute. Lăsăm aluatul acoperit preţ de 30 de minute, timp în care pregătim compoziţia pentru brânzoaică.

Ingredientele pentru compoziţie amintite anterior se pun într-un recipient şi se amestecă, iar aluatul este tăiat apoi în opt sau zece bucăţi. Pe fiecare dintre acestea se pune o lingură de compoziţie şi se pliază sub forma unui plic întors.

”Se iau colţurile şi se duc spre centrul bucăţii de aluat, ce trebuie tăiată sub forma unui pătrat. Aceste colţuri trebuie duse puţin peste centrul pătratului de aluat, astfel încât să nu avem surpriza că a ieşit compoziţia din plăcintă” detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Brânzoaicele se aşează apoi într-o tavă unsă cu puţin ulei, cu partea unde s-a făcut plierea în jos. Le lăsăm aşa timp de 10 minute, după care le băgăm la cuptor, la o temperatură de 170 de grade Celsius.

Preparatul va sta la cuptor cam 30-40 de minute şi nu se va unge în prealabil cu ou şi smântână pentru că îi poate induce în eroare pe cei care îl prepară în privinţa coacerii brânzoaicei. După ce scoatem brânzoaicele de la cuptor, le lăsăm alte 10 minute pentru a se înmuia şi răci puţin, iar apoi le putem servi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite