Cum se prepară delicioasa zacuscă de hribi: legumele care dau savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zacusca de hribi este o delicatesă din Moldova, care necesită puţine ingrediente şi o perioadă scurtă pentru preparare. Pentru reuşita mâncării tradiţionale româneşti este nevoie de respectarea ordinii în care se pun la fiert legumele şi de sterilizarea corectă a borcanelor în care vom pune zacusca.

Vom începe prin a curăţa hribii (ciuperci de pădure) de stratul exterior, după care îi vom pune la fiert în apă cu sare timp de 15-20 de minute. În locul hribilor se pot folosi şi ciuperci obişnuite, dar gustul nu se poate compara cu cel al ciupercilor de pădure. După ce apa dă în clocot, mai lăsăm hribii cinci minute la fiert, după care îi punem într-o sită la scurs.

Tocăm apoi hribii în maşina de tocat, iar legumele (ardei gras, gogoşari, morcovi, ceapă) le vom tăia mărunt. ”Este de preferat să alegem o oală din aluminiu sau un ceaun, pentru ca aromele legumelor să se întrepătrundă mai bine, iar în acesta vom pune uleiul, apoi adăugăm ceapa, ardeiul şi morcovul, amestecând permanent, până când legumele se călesc. Punem roşiile tăiate sau sucul de roşii şi amestecăm până când sucul de la roşii este perfect încorporat în compoziţie”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru şase kilograme de zacuscă:

-Hribi (ciuperci de pădure) proaspeţi- patru kilograme;

-Ardei gras roşu-două kilograme;

-Gogoşari-două kilograme;

-Morcovi-un kilogram;

-Ceapă-un kilogram;

-Puţin cimbru, două foi de dafin şi câteva boabe de piper;

-Sare, de preferat neiodată;

-Ulei-un litru;

-Usturoi-un căţel;

-Roşii bine coapte (un kilogram) sau 500 de ml de suc de roşii.

Următorul pas este să punem hribii trecuţi prin maşina de tocat în recipientul în care am călit legumele, amestecând permanent pentru a omogeniza compoziţia, iar apoi vom adăuga cimbrul, foile de dafin şi boabele de piper.

”În acelaşi timp, sterilizăm şi borcanele în care vom pune apoi zacusca de hribi, după care le capsăm şi le mai sterilizăm odată, punându-le la fiert timp de 30-40 de minute. Vom verifica şi capacele de la borcane pentru a fi siguri că nu sunt deteriorate, pentru că ne putem trezi că  zacusca de hribi s-a stricat”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom lăsa apoi borcanele cu zacuscă să se răcească timp de 12 ore, putând fi apoi depozitate în cămară sau beci. Zacusca de hribi se poate servi ca un aperitiv, dar este la fel de gustoasă şi alături de o bucată de brânză.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite