Cum să îţi protejezi eficient trandafirii din grădină de gerul din timpul iernii. Sfaturile specialiştilor în floricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Costel Crângan
FOTO Costel Crângan

Deşi multă lume crede că trandafirii rezistă la ger chiar şi fără o îngrijire specială, horticultorii spun că aplicarea unor măsuri speciale poate face ca plantele să facă flori mai frumoase  şi să trăiască mult mai mulţi ani decât cele neglijate.

Prima jumătate a luniii noiembrie este momentul tocmai potrivit pentru ca trandafirii din grădina dumneavoastră să aibă parte de o serie de îngrijiri care îi vor ajuta să treacă mai uşor peste gerul iernii, iar în vară să aibă flori mai multe şi mai frumoase.

Ce-i de făcut am aflat cu ajutorul inginerul horticultor Iulian Pascu, care a avut amabilitatea să explice, pentru cititorii „Adevărul”, câte secrete ale meseriei în privinţa cultivării trandafirilor.

Tunderea tufelor

Toamna târziu, după căderea frunzelor este recomandată o tăiere de uşurare-curăţare a tufei.

„Tăiaţi toate ramurile la o lungime de aproximativ 40-50 cm. Astfel, evitaţi ruperea crengilor, a altoiului sau dislocarea tulpinei din cauza viscolului sau a zapezii. Eliminaţi şi ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate şi ramurile care cresc spre interiorul tufei. Prin tăierea de curăţare veţi aerisi tufa şi veţi înlesni accesul la baza tufelor pentru lucrarea de muşuroire”, explică inginerul.

Boli şi dăunători

Specialistul spune că este foarte important să eliminaţi toate frunzele şi ucăturile din jurul trandafirilor şi din întreaga grădină, pentru a împiedica răspandirea bolilor şi a dăunatorilor care pot afecta tufa de trandafir. „Frunzele şi ramurile uscate sunt un loc foarte bun pentru adăpostirea insectelor şi supravieţuirea ciupercilor pe timpul iernii”, avertizează ing. Pascu.

Pentru o rezistenţă sporită pe timpul iernii, trandafirii trebuie cu zeamă bordeleză (o soluţie din sufat de cupru, apă şi var) sau cu alte fungicide pe bază de cupru. Iar în acest mod nu doar preveniţi bolile, ci şi ajutaţi planta să se fortifice.

„Mulţi nu ştiu, dar cuprul conţinut de zeama bordeleză contribuie la buna maturizare (lemnificare) a crengilor trandafirilor. O bună maturizare ajută planta să treacă cu bine de îngheţul de peste iarnă. De asemenea, cuprul impiedica infectarea ranilor plantei si ajuta la cicatrizarea lor”, spune specialistul.

Un amănunt interesant este acela că tratamentul cu zeamă bordeleză este acceptat şi în agricultura bio, fiind considerat mult mai puţin invaziv decât cele cu produse sistemice. Un amănunt care nu trebuie neglijat este că acesta se aplică atunci când planta încă mai are frunzele verzi.

Se poate face şi un tratament cu insecticide, însă numai după intrarea plantei în repaos vegetativ. Recomandate sunt produsele care combat păduchii de plante (afidele), care hibernează în zona tufei şi deseori atacă, după pornirea în vegetaţie, nu doar pomii fructiferi, ci şi trandafirii.

Muşuroirea tufei

Muşuroirea este o operaţiune foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase, mai ales atunci când – aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani – nu prea există zăpadă.

La sfârşitul lunii noiembrie, când se înregistrează deja temperaturi negative atât ziua cât şi noaptea, acoperiţi altoiul trandafirului cu un muşuroi de pământ pentru a-l proteja. „Folosiţi pământ bine mărunţit. Evitaţi bulgării pentru că aceştia formează goluri de aer şi nu asigură o protecţie eficientă în caz de ger”, spune specialistul.

Este bine să faceţi un muşuroi de cel puţin 20-25 cm dacă trandafirii se afla într-o zonă cu temperaturi moderate sau de cel puţin 30 cm dacă se afla în zone mai reci. Pentru muşuroaie folosiţi pământ adus din altă parte a grădinii. Nu folosiţi pământul din jurul plantei deoarece acesta protejează rădăcinile de ger.

„Este important de ştiut că nu trebuie să faceţi muşuroaiele prea devreme, adică atunci când afară sunt încă temperaturi diurne ce depăşesc 5-6 grade Celsius  - luate ca medie a 4-5 zile. În caz contrar, sub muşuroi se vor forma lăstari fragezi care vor îngheţa peste iarnă, iar capacitatea vitală a platei va fi afectată”, explică inginerul Pascu.

Dacă în zonă este pericol de îngheţ puternic, acoperiţi muşuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb sau rumeguş. „În niciun caz nu-i acoperiţi cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea, iar plantele vor mucegai. Mai mult, din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor, care apoi vor degera”, avertizează specialistul.

Mult mai complicată este protejarea trandafirilor căţărători sat care cresc în formă mai înaltă (pomişori, plângători samd). În cazul acestora este nevoie de învelirea plantei într-un sac din ţesătură în care se introduc paie. Nu se folosesc folii de plastic, deoarece aceste sufocă planta şi produc şi efect de seră, cu consecinţe de multe ori periculoase.

În principiu, cei mai buni sunt sacii ţesuţi din materiale sintetice, Cei din iută sau pânză se încarcă uşor cu apă şi riscă să rupă plantele din cauza greutăţii. Există şi metoda unui cilindru din plasă aşezat în jurul plantei, care apoi este umplut cu paie. Foarte important este că trandafirii de acest fel nu se curăţă/tund toamna, ci primăvara, după ce nu mai există risc ce îngheţ.

Udare şi fertilizare

O regulă de bază este ca trandafirii să nu mai fie fertilizaţi cam de la jumătatea lunii octombrie. Este eficientă în schimb fertilizarea de la jumătatea lunii martie.

Cât priveşte irigarea, specialistul recomandă ca prin octombrie-noiembrie (înainte de îngheţ) să se facă o irigare serioasă, astfel încât pământul să fie reavăn pe o adâncime de măcar 30 de centimetri.

Vă mai recomandăm şi:

Cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă. Procedura care trebuie urmată în cazul fructelor căzute la pământ

Cele mai toxice plante care cresc în România. În cazul unora, sunt suficiente doar câteva grame pentru a ucide un om 

Trei metode ecologice, surprinzătoare şi ieftine, pentru a alunga şoarecii 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite