Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum putea fi evitată apariţia tulpinii mutante de coronavirus din Africa. Explicaţiile medicului care a condus Societatea Română de Cardiologie

28
27 Nov 2021 14:35:55
Autor: Cornelia Mazilu
Medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, sursa: Arhivă Personală/FB
Medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, sursa: Arhivă Personală/FB

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic cardiolog, explică ce a dus la apariţia variantei mutante a SARS-CoV-2. Noua tulpină a apărut într-o ţară unde rata de vaccinare este foarte mică. Prin urmare, un virus lăsat „să se zbenguie în voie” va face nenumărate mutaţii, susţine medicul.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că noua variantă super-mutante de coronavirus, care a primit numele de Omicron, descoperită în Africa de Sud are un potenţial ridicat de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Primele patru variante au fost Alpha, Beta, Gamma şi Delta. 

Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, fostul preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, susţine că noua variantă de SARS-COV-2 (B.1.1.529 sau Omicron) nu ar fi apărut dacă rata de vaccinare în Africa de Sud ar fi fost mai mare.

„Nouă tulpină SarsCov2, depistată marţi în Africa de Sud are 30 de mutaţii. Inclusiv la nivelul proteinei S. Tulpină a apărut într-o ţară în care rată de vaccinare completă anti COVID este de 24%. O confirmare a ceea ce ştim de mult: un virus (mai ales de tip ARN) lăsat să se zbenguie în voie va face rapid n mutaţii.

Pur şi simplu în procesul de copiere a lui la nivelul ribozomilor celulelelor noastre apar erori de copiere (aste că şi cum schimbi la întâmplare ordinea aceloraşi mărgele colorate pe o aţă). Această modificare a ARN-ului virusului va conduce la modificări în conformaţia întregului virus, inclusiv a tepilor (proteină S cu care se leagă de celulele noastre)”, scrie dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, pe pagina sa de Facebook. 

Medicul susţine că un virus lăsat să circule liber va suferi mutaţii şi se va multiplica. Singura soluţie este vaccinarea: nu am făcut-o... constatăm consecinţele”, afirmă specialistul.
 
„Ce vreau să spun este că, lăsat liber să circule, virusul se va modifică inevitabil prin aceste mutaţii absolut la întâmplare. Dacă rată de vaccinare a unei populaţii este foarte înaltă, atunci virusul nu are unde să se multiplice. Prin urmare, şansa de a face mutaţii se reduce substanţial. Concret, dacă în Africa de Sud rata de vaccinare ar fi fost înaltă, şansa de apariţie a acestei noi tulpini ar fi fost foarte mică. Şi mai concret, avem o nouă dovadă că NU vaccinarea în plină pandemie favorizează apariţia de noi tulpini, ci tocmai nonvaccinarea, lăsarea virusului să se propage în public, duce rapid la apariţia de noi tulpini. Vaccinarea masivă ar fi trebuit tocmai să prevină apariţia de noi tulpini. Nu am făcut-o ...constatăm consecinţele”, a concluzionat dr. Chiţoiu.
 
Noua variantă B.1.1.529 a COVID, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numită „Omicron”.
 
 

Vă recomandăm şi:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Tomescu Tom
27.11.2021, 14:50:03

Breee ...când vaccinații de până acum , se infectează și dau mai departe ..nu e tot multiplicare ??? Nu tot așa se zbenguie virusul ? În voia lui ??? . Până la urmă ... vaccinul ăsta , nu e pentru atenuarea efectelor infectării ?

0 (8 voturi)
Codruta Presedinte!
27.11.2021, 16:00:46

@Tomescu Tom NU, nu are cum sa se zbenguie tot asa pentru ca sistemul imunitar al celui vaccinat sau trecut prin boala il ataca. Incarcatura virala la cei vaccinati este redusa chiar si DE ZECE ORI, insa doar in primele luni dupa vaccinare, dupa care revine aproape identica cu a celor nevaccinati(dar da, efectele infectarii sunt cat de cat atenuate chiar si atunci). De aceea ar fi salvate multe vieti daca toti cei vaccinati ar face acum si doza booster iar cei nevaccinati nu s-ar mai lua dupa propaganda dusmanilor Romaniei si s-ar face primele doze. Mai e inca ceva care face diferenta: cei civilizati care inteleg necesitatea vaccinarii isi mai pun si o masca, mai respecta si regulile de igiena, pe cand la nevaccinati de obicei e invers, dubland riscul.

+8 (16 voturi)
Codruta Presedinte!
27.11.2021, 16:24:40

@Tomescu Tom Cu alte cuvinte riscul cel mai mare pentru aparitia mutatiilor nu e cand ai luat tu virusul si avand o incarcatura virala pentru o perioada chiar si vaccinat il poti transmite mai departe. Doctorul respectiv se referea la un alt timp de "zbenguiala", cel din interiorul organismelor lipsite de aparare, ale celor nevaccinati, in multe cazuri si cu sistemul imunitar slabit. Cu cat sunt mai multe copii, cu atat apar mai multe mutatii si cu cat sunt mai multe mutatii cu atat este mai mare riscul sa apara o noua varianta dominanta. Intr-un singur organism cu aparare deficitara virusul se multiplica in sute de miliarde de copii. Inmulteste acele sute de miliarde cu sute de milioane de infectati...

+8 (12 voturi)
undisputed
27.11.2021, 16:32:39

@ Codruta Presedinte! Exact asta s-a intamplat Probabil pacient HIV. Dar virusul nu poate fi oprit cu vaccinurile actuale. Inlegeti acest lucru ?

-1 (7 voturi)
undisputed
27.11.2021, 16:28:37

Nu are dreptate. Vaccinurile actuale te scapa de moarte.. Nu ajuta cu nimic la oprirea transmiterii virusului.. In cel mai rau caz ce vor face va fi sa schimbe presiunea pe virus, de la mutaii de transmisie la liber (Delta) la mutatii de ocolire a protectei vaccinului (probabil Omnicrom) sau celalata varianta din SA, ALfa, Beta sau cum naina se numeste

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările