Cum ne putem programa mintea. De ce subconştientul uman nu face distincţia dintre adevăr şi minciună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Puţini ştiu cu mintea subconştientă execută conştiincios, ca un soldat, toate comenzile pe care le primeşte de la creier pentru că nu face diferenţa între imaginaţie şi realitate. Din acest motiv, ajungem de multe ori să ne facem rău singuri prin ceea ce gândim.

Pentru a înţelege influenţa substanţială a minţii subconştiente asupra sănătăţii mentale, emoţionale şi fizice, este necesar să explicăm mai întâi ce este mintea. 

„Din start trebuie să evităm să confundăm mintea cu creierul. Creierul reprezintă un biocalculator extrem de complex, în timp ce mintea reprezintă un set de programe care există în acest biocalculator. Un program mental reprezintă un ansamblu de obiceiuri şi credinţe  care pot fi atât pozitive, cât şi negative. Capacitatea noastră a de alege şi schimba aceste programe face ca mintea subconştientă să fie programată pozitiv, constructiv, pentru sănătate, sau distructiv, pentru boală”, explică psihologul Stelian Chivu.

Ce este şi cum funcţionează mintea subconştientă? Aceasta reprezintă practic o capacitate a fiecăruia dintre noi cu care ne naştem sau pe care o putem dobândi de-a lungul vieţii. Depinde de noi dacă mintea subconştientă va deveni constructivă şi ne va vindeca sau, dimpotrivă, ne va distruge gradual şi ne va îmbolnăvi.

Controlând cu adevărat mintea subconştientă, ne putem efectiv programa sănătatea, libertatea şi abundenţa sub toate formele ei. Mintea subconştientă reprezintă un ansamblu de caracteristici informaţionale care poate influenţa conştiinţa, personalitatea, gândirea şi percepţia unei persoane. Aceasta include şi judecata, memoria şi limbajul.

Mintea din spatele minţii

”Mintea subconştientă asigură legătura extrem de importantă între corp şi minte. De pildă, dacă o persoană va derula în minte programe de boală, mai devreme sau mai târziu creierul, cu ajutorul minţii subconştiente va produce o serie de neurotransmiţători care o vor îmbolnăvi. Stresul este preluat în prima etapă de minte, se înmagazinează în creier, iar acesta, cu ajutorul minţii subconştiente, va declanşa o serie întreagă de programe care vor produce cortizol şi adrenalină. Acestea vor genera în timp tot felul de dezechilibre şi boli fără să aibă o cauză fizică reală”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Mai pe româneşte, mintea subconştientă este mintea din spatele minţii. De la aceasta pornesc toate actele reflex, cum este, de pildă, şofatul. Conducătorii auto cu experienţă schimbă vitezele şi sunt atenţi la trafic fără să se mai gândească sau să analizeze aceste lucruri. Ca să înţelegem şi mai bine, vom analiza puţin toate minţile, ca să le spunem aşa, pe care le înglobează creierul uman.

”Avem mai întâi mintea conştientă, care se ocupă de procesele cognitive, aceasta putând să se ocupe de o singură acţiune şi doar în prezent. Mintea inconştientă este formată dintr-un set de programe mentale cu care ne naştem. Este un fel de depozit de idei şi de dorinţe, dar şi de calităţi şi defecte. Mintea supraconştientă ne permite conexiunea cu Divinitatea, iar mintea subconştientă este cea mai vastă formă a minţii pe care o avem, reprezentând peste 90% din capacitatea mentală a creierului”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Se ocupă de respiraţie, digestie şi hrănire celulară

Mintea subconştientă este un mecanism extraordinar care înregistrează permanent şi redă programele mentale conştiente pe care le primim, dar şi pe cele inconştiente. Interesant este că pentru mintea subconştientă nu există noţiunea de timp, aceasta executând toate acţiunile doar în prezent.

Mintea subconştientă se ocupă de toate programele ce ţin de respiraţie, digestie, excreţie şi hrănire celulară alături de alte milioane de acţiuni pe care le execută zilnic în organismul nostru şi de care nu avem habar.

”Important de reţinut este că mintea subconştientă primeşte orice gen de program, fără să facă distincţia că este pozitiv sau negativ. Programarea neurolingvistică foloseşte programe pozitive pentru a ne schimba obiceiurile negative, dar şi ca să ne recăpătăm sănătatea şi să obţinem ceea ce ne dorim pe plan personal sau profesional. Când intrăm în contact cu o serie de programe mentale şi nu avem capacitatea şi nici conştienţa de a le tria, unul dintre programele negative pe care le avem, ce poate fi o frică, de pildă frica de incendiu sau de virus, ne poate afecta extrem de puternic”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Mintea subconştientă nu este capabilă, de asemenea, să facă distincţia dintre adevăr şi minciună. Chiar dacă ne minţim pe noi înşine, mintea subconştientă va prelua acest program ca pe ceva cât se poate de real şi îl va executa ca atare.

Dacă ne-am obişnuit să trăim dominaţi de gânduri negative, mintea subconştientă le va relua de fiecare dată ca şi cum s-ar întâmpla pentru prima dată, cu toate emoţiile şi efectele fizice asupra organismului pe care le comportă. Pe de altă parte, dacă ne vom educa mintea subconştientă să acceseze doar programe pozitive, de pildă să ne vizualizăm la munte într-o zi toridă de vară sau când am fost ultima dată fericiţi, organismul va resimţi din plin în sens pozitiv această schimbare în gândire.

”În ultima perioadă am mulţi pacienţi care nu pot dormi. Am constatat că sunt extrem de tensionaţi de activităţile zilnice şi se formează astfel un stres puternic la nivelul minţii subconştiente. Aceasta se încordează şi nu permite corpului fizic să se relaxeze. Când se întâmplă acest lucru, nu se va putea instala somnul. Iată deci unde se poate ajunge dacă nu suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă cu noi”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cele 4 elemente de care avem nevoie pentru a ne programa mintea

Cel mai eficient este să lucrăm singuri cu propria minte subconştientă, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Sunt patru elemente de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, starea pe care o avem când pornim la drum este necesar să fie pozitivă şi cât mai intensă. Programele pe care dorim să le implementăm în mintea subconştientă este necesar să fie pozitive, de genul ”sunt sănătos” sau ”adorm imediat ce închid ochii”. Şi asta pentru că de multe ori avem tendinţa să preluăm programe mentale negative fără să fim măcar conştienţi de asta.

Al treilea element îl reprezintă energia pe care o vom aloca pentru a face acest lucru. Dacă doar ne gândim să introducem gânduri pozitive în mintea subconştientă, e posibil să nu se întâmple nimic, dar dacă chiar ne focalizăm atenţia doar pe acest lucru, rezultatele se vor vedea foarte repede.

”Reuşita acestui proces depinde şi de timpul pe care îl alocăm. Ca regulă, este important să alocăm timp acestui obiectiv până când îl îndeplinim, minim 40 de zile, în caz contrar programul mental nu va fi primit de mintea subconştientă. Mintea subconştientă are nevoie de timp şi de repetiţie pentru a prelua un program”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală

Avem sau nu suflet? Întrebarea care ne frământă de mii de ani. Preot: „Am văzut om la 96 de ani căţărându-se pe pereţi şi cerând preot înainte de moarte” 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite