Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum se face recondiţionarea corectă a farurilor şi de ce este esenţială pentru siguranţa în trafic

5
14 Apr 2019 06:13:54
Autor: Valentin Trufasu
Foto: creatoriideoferte.ro
Foto: creatoriideoferte.ro

Maşinile se defectează des din cauza condiţilor de drum nefavorabile, iar farurile sunt printre cele mai expuse piese auto. La un moment dat, farurile îşi vor pierde din eficienţă, iar şoferii se vor trezi noaptea că au o vizibilitate din ce în ce mai redusă, expunându-se riscului de a provoca accidente rutiere.

Şoferii pot opta pentru schimbarea farurilor sau pentru recondiţionarea acestora, atât timp cât nu vorbim de faruri sparte sau rupte, ci doar de reducerea vizibilităţii pe timp de noapte prin pierderea transparenţei.

Când sticla farurilor s-a mătuit, proprietarii de autovehicule pot opta fie să cumpere alte faruri, fie să le recondiţioneze pe cele existente pe maşină. În situaţia în care aleg să nu facă nimic, riscul de a provoca accidente rutiere pe timp de noapte din cauza vizibilităţii scăzute va fi foarte mare.

Varianta recondiţionării farurilor este de departe cea mai avantajoasă, costând mult mai puţin decât achiziţia unui noi set de faruri şi, în plus, dacă procedura se realizează la un service autorizat, vine la pachet şi cu o garanţie de câţiva ani.

Recondiţionare, nu polish

Mulţi conducători auto optează doar pentru un polish al farurilor, însă acesta nu rezolva problema decât parţial şi pentru o perioadă scurtă de timp. După câteva luni, vă veţi trezi că farurile şi-au pierdut din nou transparenţa.

”Cea mai eficientă modalitate de a împiedica mătuirea farurilor este recondiţionarea acestora. Asta înseamnă înlăturarea lacului afectat de pe toată suprafaţa farurilor, iar dacă faceţi acest lucru singuri, va trebui să folosiţi şmirghel de granulaţie 240, continuând operaţiunea cu şmirghel  de 360-600-1200-2000-3000. La final, va fi dat un polish final şi se va aplica o folie de protecţie, care va împiedica pierderea transparenţei farurilor pentru 4-5 ani”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Folie de protecţie specială pentru faruri

Dacă alegeţi să faceţi recondiţionarea farurilor la un service, întrebaţi în prealabil cum anume vor realiza procedura şi, mai ales, ce folie de protecţie vor aplica pe faruri. 

”Recondiţionarea corectă a farurilor înseamnă că, după realizarea polish-ului, trebuie aplicată o folie PVC sau  poliuretan care va înlocui lacul de protecţie original al farurilor. Trebuie să fiţi atenţi şi să întrebaţi ce gen de folie de protecţie vor să aplice pe faruri, pentru că dacă aceasta este de calitate slabă, se va dezlipi repede din cauza căldurii emanate de becurile farurilor. Cele mai eficiente folii de protecţie sunt cele fabricate special pentru faruri, nicidecum foliile realizate pentru geamuri sau autocolantele”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Recondiţionarea farurilor este esenţială pentru a putea circula în condiţii de siguranţă cu maşina, în special pe timp de noapte. Farurile mătuite reduc mult vizibilitatea şoferilor noaptea, în unele cazuri aceştia având senzaţia că circulă doar cu poziţiile aprinse.

De aici şi până la producerea unui accident rutier nu mai este decât un pas, iar pentru a evita un astfel de risc, se impune recondiţionarea  farurilor, o procedură extrem de eficentă, dacă este realizată corect.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iobag Nerfos
14.04.2019, 07:06:06

Mult mai simplu si mai ieftin e sa schimbi dispersorul de sticla al farului

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
14.04.2019, 07:15:01

Comentariu considerat abuziv.

Nicolae Zagura
14.04.2019, 10:04:17

De mulți ani dispersorul farului nu mai este de sticlă.

+3 (3 voturi)
Musceleanu
14.04.2019, 07:09:35

Da, sint ' diferite ' metode de reconditionare dar pretul final limiteaza totusi calitatea. Dusmanul farurilor auto este n activitatea solara UV si caldura . Parcati masinile in locuri umbroase sau cu prelata de protectie. Chiar daca ' repari' luciul exterior prin poleire sau film oglinzile de reflexie ramin afectate. Cred ca astazi pe piata auto sint foarte multe alternative de a schimba farurile cu altele noi chiar daca nu sint originale .. dar sa fie legale ...

MadWolf
14.04.2019, 12:11:22

Inca o operatiune de care nu era nevoie pe vremea cand partea transparenta a farului era facuta din sticla si nu din nu-stiu-ce mizerii din plastic.

+2 (4 voturi)
Modifică Setările