Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a ajuns ca în dosarul milionarului Liviu Jitea să se judece doar cererile de recuzare, nu şi evaziunea de 8 milioane de euro de care este acuzat

0
13 Sep 2016 19:36:39
Autor: Valentin Trufasu
Omul de afaceri Liviu Jitea Foto: Adevărul
Omul de afaceri Liviu Jitea Foto: Adevărul

Procesul în care a fost pus sub inculpare milionarul Liviu Jitea atrage atenţia atât prin durata extrem de mare de timp în care cercetarea judecătorească a bătut pasul pe loc, cât şi prin avalanşa de cereri de recuzare depuse de inculpaţi împotriva judecătorului care instrumentează cazul.

Au trecut 3 ani de când dosarul în care milionarul Liviu Jitea şi alte 17 persoane au ajuns în boxa acuzaţilor pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, iar procesul nu a avansat aproape deloc. Tribunalul Galaţi a dispus efectuarea unor expertize, dar acestea nu s-au efectuat nici până astăzi. 

Procesul abundă în schimb în cereri de recuzare, fiind depuse opt astfel de solicitări până acum, un adevărat record naţional la acest capitol, majoritatea fiind iniţiate de avocatul lui Liviu Jitea. Toate solicitările au fost respinse, însă la un moment dat şi magistratul care judecă dosarul  a formulat o cerere de abţinere, însă şi aceasta a fost respinsă. 

Motivul acestei ciudăţenii juridice este conflictul deschis care s-a creat între omul de afaceri Liviu Jitea şi instanţa de judecată şi care a determinat pierderea a ani de zile cu amânări ale judecării dosarului generate de cererile de recuzare.

Liviu Jitea este acuzat de procurorii DIICOT Galaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, după ce s-a descoperit că, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, a procedat alături de membrii grupării sale la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate. 

Paguba cauzată bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimată la opt milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux. 

Între timp, Tribunalul Galaţi a hotărât să revoce măsura controlului judiciar luată faţă de milionarul Liviu Jitea şi a celorlalte persoane inculpate în acest dosar, astfel că acesta este liber să plece din ţară oricând doreşte. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii