Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a golit de locuitori în câteva minute un sat din România. Motivul pentru care sute de oameni au plecat buluc pe 7 iunie, la 5.00 dimineaţa

49
9 Jun 2020 13:47:18
Autor: Costel Crangan
Timp de 14 zile ieşirile din Toflea au fost păzite cu străşnicie de jandarmi FOTO IJJ Galaţi
Timp de 14 zile ieşirile din Toflea au fost păzite cu străşnicie de jandarmi FOTO IJJ Galaţi

Peste 80% dintre locuitorii satului Toflea, din judeţul Galaţi, sunt de etnie romă, iar de câţiva ani viaţa lor este o permanentă migraţiune între România şi Germania. Din cauza unui focar de Covid-19, aşezarea a fost în ultimele 14 zile în carantină.

Până acum trei decenii, satul Toflea, din judeţul Galaţi, era doar una dintre multele aşezări anonime din Moldova. Locuit dintotdeauna de populaţie majoritar romă (peste 5.000 din cei 6.000 de locuitori), satul nu a ieşit cu prea multe lucruri în evidenţă până în 1990. Însă, după căderea regimului Ceauşescu, acolo a luat naştere una dintre cele mai bizare comunităţi de afaceri cu metale din România.

Odată cu afacerile a apărut şi notorietatea, dar şi problemele. Toflea este printre localităţile româneşti cu cele mai multe firme pe gospodărie, dar şi printre cele cu cele mai multe dosare de evaziune fiscală la mia de locuitori, mai toate mai ales în urma afacerilor ilegale cu fier vechi. Tot din Toflea se trage unul dintre cei mai bogaţi români (Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român) şi, mai nou, satul gălăţean a ajuns să genereze o impresionată invazie de romi către un oraş din Germania.

În fapt, aproape două treimi dintre tofleni nu mai locuiesc în sat decât în acte şi în timpul vacanţelor, după ce au luat, de ani buni, calea străinătăţii. Însă, spre deosebire de alte comunităţi migratoare, ei nu s-au împrăştiat prin toată Europa, ci au format o colonie puternică, un adevărat „Toflea-town”, în oraşul german Hagen (Renania de Nord-Wesfalia).

Hagen este localitate industrială cu o populaţie cam cât cea a municipiului Galaţi, care până la izbucnirea pandemiei i-a găzduit pe romii români (alături de încă două-trei mii de romi din Bulgaria şi Ungaria), fără să apară probleme speciale. în afară de obişnuitele nemulţumiri legate de cerşetorie, mizerie, gălăgie etc, după cum scrie presa germană.

Apoi, odată cu pandemia, lucrurile au luat-o razna, au început restricţiile masive, iar toflenii au dat năvală înapoi în ţară. Circa 2.000 de oameni au revenit în Toflea în perioada 15 aprilie-15 mai, iar efectul s-a văzut la scurt timp sub forma unui focar de Covid-19 ce a dus la intrarea  localităţii în carantină completă, începând cu 24 mai. Importante forţe de ordine au fost deplasate în zonă şi, timp de 14 zile, localitatea fost complet închisă.

Satul Toflea vedere de ansamblu FOTO Marius Mitrof

Carantina a luat sfârşit pe 7 iunie 2020, la ora 5,00 dimineaţă. Într-o duminică. Iar momentul a fost unul aparte, căci sute de maşini au început să se adune la ieşirile din sat încă din toiul nopţi, iar la ora 5,00, când jandarmii au ridicat barierele, a început cel mai ciudat exod din România ultimelor decenii. În câteva minute, peste 1.300 de oameni au plecat, iar până seara numărul lor s-a dublat.

Toţi au declarat forţelor de ordine că au ca destinaţie Germania, locul de unde reveniseră la izbucnire pandemiei, şi că pleacă „la muncă” deoarece perioada de restricţii impusă de pandemie i-a lăsat fără bani. Paradoxal este, totuşi, că toflenii plecaţi nu sunt nici pe departe cei mai săraci din sat. De fapt, cei care au case mai modeste au rămas pe loc. în vreme ce majoritatea celor din valul care tocmai a părăsit aşezarea sunt deţinătorii unor palate impozante, chiar dacă unele nu sunt încă terminate.

Din cauza exodului, la ceremonia de Rusalii au participat puţini localnici FOTO Com.penticostală

Reacţia autorităţilor din Hagen, prevenite că se întorc migranţii din Toflea, n-a fost una tocmai euforică. În Germania se înregistrează în continuare câteva sute de cazuri de infectare pe zi, iar afluxul masiv de cetăţeni străini ar putea agrava lucrurile din nou.

Imaginile postate pe reţelele de socializare de comunitatea penticostală din Toflea de la tradiţionala slujbă de Rusalii din 8 iunie, arată că la eveniment (care anul trecut a adunat circa 3.000 de oameni) a participat doar un grup restrâns de localnici şi confirmă că exodul a golit deja Toflea. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

AltCineva
9.06.2020, 14:06:40

si uite...asa se "se duc" votantii psd....

+5 (13 voturi)
Bibi Loi
9.06.2020, 14:09:41

Bai, dar voi numai despre tigani puteti sa scrieti? Duceti-va in India, poate acolo v-o fi locul, nu ne mai intoxicati cu stiri tiganesti.

-2 (16 voturi)
MAMA
9.06.2020, 14:26:58

ar fi bine daca ar scrie in fiecare zi despre obiceiurile astora. asa s-ar trezi lumea la realitate.

+10 (12 voturi)
cloudvick
9.06.2020, 14:15:14

Ambasadori de seama ai natiunii romane!! o mandrie nationala acesti harnici muncitori pe melegurile germane! o imensa onoare pentru cetatenii germani de a convetui cu asemenea ceteteni europeni muncitori, cuminti la locul lor! Rusine statului roman pentru ca nu poate opri exodul acestor valori mereu descremenate de romani, vesnic neinteleasa! Ca tot e la moda, ingenunchiez in fata acestor conationali!

+8 (18 voturi)
emoji
9.06.2020, 14:24:45

Le uram "drum bun" si sa aiba grija sa nu ne faca de rusine !

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările