Cum s-a salvat de la închidere un mic spital de provincie rămas fără medici. Soluţia extrem de simplă găsită de şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La spitalul din Târgu Bujor, o unitate spitalicească ce acoperă ca un sfert din judeţul Galaţi (partea de nord-est), concursurile de angajare au rămas, ani la rând, fără rezultat, niciun medic nedorind să lucreze în micul oraş (circa 6.000 de locuitori), aflat la 60 de kilometri de Galaţi.

Spitalul orăşenesc din Târgu Bujor (judeţul Galaţi) a fost ani de-a rândul în impas cu ocuparea posturilor de medici. Atraşi de posibilitatea de a lucra la Galaţi (oraş aflat la doar 60 de kilometri distanţă), medicii au plecat unul câte unul, iar în locul lor nu a mai venit nimeni.

Conducerea unităţii medicale a organizat zeci de concursuri la care nu s-a prezentat niciun candidat, deşi spitalul dispune de aparatură excelentă şi de condiţii de lucru la nivel de municipiu reşedinţă de judeţ.

La un moment dat s-a dicutat despre desfiinţarea lui (aşa cum s-a întâmplat cu cele din Iveşti.Nicoreşti şi Bereşti) sau de transformarea în secţie exterioară a spitalului judeţean, dar până la urmă, în toamna lui 2018, a fost găsită o soluţie salvatoare pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Cu ajutorul Consiliului Judeţean, a fost cumpărat un microbuz nou cu care opt medici din Galaţi sunt aduşi, zi de zi, de acasă la muncă şi de la muncă acasă.

„Ne-am dat seama că aşa putem convinge specialişti să meargă acolo. Şi am avut dreptate, spitalul a făcut mai multe angajări. Eu personal am vrut să mă asigur că astfel cetăţenii din oraş beneficiază de servicii medicale de calitate. Şi aici nu este vorba doar despre investiţiile pe care le facem, ci şi despre calitatea actului medical, despre personalul medical, despre specialişti” , ne-a spus Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Transportul este gratuit pentru medici şi alţi angajaţi ai spitalului care vin din oraşul Galaţi, iar aceştia spun că sunt foarte mulţumiţi de situaţie, dar şi de condiţiile de lucru de la Târgu Bujor. Unul dintre medicii navetişti este reputatul chirurg Ştefan Chicoş (fost şef al secţie de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, acum pensionat).

„După 40 de ani de zile petrecuţi la Spitalul Judeţean ce era să fac, să stau acasă? Am înţeles că aici este nevoie de o mână de ajutor, că nici un chirurg nu vrea să vină. Trebuie să-i ajute şi pe oamenii ăştia cineva. Plecăm la 7.30 de acasă, ajungem la 8.15 aici, stăm până la 13.00, 14.00 când se termină tura” , a declarat dr. Chicoş.

Desigur, microbuzul cu doctori nu a rezolvat toate problemele spitalului – unitatea medicală încă mai caută un anestezist, post încă neacoperit – însă lucrurile au ajuns să funcţioneze cum trebuie, iar problema închiderii activităţii nu mai există.

Medicii şi microbuzul care a salvat spitalul FOTO Costel Crângan

Imagine indisponibilă

„Lipsa de personal este cea mai mare problemă a noastră, a spitalului. Datorită investiţiilor, a asigurării transportului, lucrurile s-au mai liniştit. Probleme încă sunt, avem multe posturi descoperite şi după ce se va termina noul ambulatoriu, vom avea nevoie de şi mai mulţi medici şi asistente medicale.  Ne ajută microbuzul, la o lună după ce l-am achiziţionat am angajat primul medic şi un director economic. Erau funcţii la care nu se prezenta nimeni la concurs. Când au aflat că se asigură transport, oamenii au devenit interesaţi de poziţiile scoase la concurs”, a declarat Victoria Gheonea, managerul spitalului din Tg.Bujor.

Spitalul de la Târgu Bujor asigură serviciile medicale nu doar pentru cei 6.000 de locuitori ai oraşului, ci şi pentru circa 60.000 de locuitori din partea de nor-est a judeţului Galaţi. Aici există un centru de permanenţă, o maternitate şi o staţie de ambulanţă, precum şi o secţie ATI ultramodernă.

Spitalul din Târgu Bujor FOTO Costel Crângan

Imagine indisponibilă

Mai mult decât atât, în urmă cu doar două  săptămâni a fost semnat contractul de finanţare (cu fonduri UE) pentru proiectul “Extindere, reabilitare, modernizare şi dotare a Ambulatoriului Integrat de Specialitate de la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor”, în valoare de 11,1 milioane de lei.

„Vom construi o clădire pentru Ambulatoriul de Specialitate  şi vom moderniza cabinetele medicale care în acest moment deservesc ambulatoriul. Astfel, vor fi create spaţii noi pentru activitatea  cabinetelor de chirurgie generală, obstetrică, ORL, oftalmologie, pediatrie, medicină internă, precum şi pentru laboratorul de analize medicale. Vom dota Ambulatoriul de Specialitate cu 180 de echipamente medicale. Avem demarate deja procedurile de achiziţie publică”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Spitalul din Târgu Bujor FOTO Costel Crângan

Imagine indisponibilă

Construcţia va avea un regim de înălţime P+1E şi o suprafaţă desfăşurată de 838 de mp. Pe lista echipamentele care vor fi achiziţionate se afla un aparat de radiologie mobil, un electrocardiograf, negatoscoape radiologice, ecografe doppler, un analizor imunologie automat cu staţie PC,  un analizor microbiologie automat cu staţie PC, electrocauter şi microscoape digitale.

Valoarea totală estimată a echipamentelor ce vor fi achiziţionate este de 2,2 milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite