Cum să-ţi asculţi organismul pentru a trăi în armonie cu tine însuţi. „Aşa cum te simţi tu, aşa te simt şi ceilalţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care îşi ascultă organismul şi acţionează pentru a-l menţine în armonie au parte de o viaţă echilibrată, spun specialiştii. Efectele se văd chiar mai repede decât se aşteaptă cei care vor decide să facă această schimbare în viaţa lor.

Cuvântul cheie este comunicarea. ”Acesta este un concept ce defineşte un ansamblu de acţiuni în care dai ceva şi primeşti altceva în schimb, de obicei informaţii. Comunicarea se face pe toate planurile, pe toate nivelurile. Mai concret, este vorba de o comunicare a fiecăruia dintre noi cu exteriorul şi o comunicare cu interiorul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Comunicarea cu interiorul se face prin cinci canale: vedere, auz, gust, miros şi simţul tactil. Aceste gen de comunicare este extrem de important pentru că aşa cum relaţionăm cu noi înşine, în aceeaşi manieră o facem şi cu cei cu care interacţionăm în viaţa de zi cu zi.

”Aşa cum te simţi tu, aşa te simt şi ceilalţi, aşa cum te vezi tu, aşa te văd şi ceilalţi. Este practic o oglindire”, detaliază psihologul Stelian Chivu. Mulţi dintre noi îşi blochează efectiv comunicarea cu interiorul, crezând că o mai bună relaţionare cu exteriorul le va aduce liniştea pe care şi-o doresc, însă nu este decât o mască, o etichetă.

Frica de a rămâne singur cu tine însuţi

Există chiar o frică de a rămâne singur cu tine însuţi. Persoanele care o manifestă preferă să facă mereu ceva, să fie în compania unor persoane, pentru că altfel ar trebuie să confrunte temerile care îi macină la interior. Pentru ei liniştea este asurzitoare, spun specialiştii.

Mulţi dintre noi nu ştiu unde sunt localizate organele în corp, decât poate atunci când încep să simtă dureri în anumite zone. Nu ştiu de ce transpiră, de ce îi doare spatele sau nu au o digestie normală. Unii chiar ignoră şi durerile fizice, iar asta înseamnă să nu comunici fizic cu propriul organism.

De comunicarea fizică se ocupă mintea subconştientă, care efectuează foarte multe operaţiuni pe minut în organism. Este vorba de hrănire celulară, respiraţie, imunitate, ca să dăm câteva exemple mai importante.

Unii dintre noi trăiesc pe parcursul unei zile diverse emoţii, dar nu ştiu dacă sunt ale lor. ”O persoană care discută cu tine poate începe să plângă. Simţi atunci empatie, dar şi o stare de nelinişte, pe care nu ştii de unde să o iei. Iată cât de importantă este şi comunicarea emoţională”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Comunicare pozitivă vs.  comunicare negativă

Foarte multe persoane au multe gânduri împrumutate de la familie, prieteni sau cunoştinţe, deci nu sunt ale lor. Grav este nu că le au, ci că nu ştiu dacă sunt ale lor, adică dacă rezonează cu ele, spun specialiştii. Prin urmare, a ne pune ordine în gânduri şi a pune un filtru pentru a opri ideile altor persoane, care încearcă să ne influenţeze, este o chestiune de igienă mentală.

În concluzie, vorbim practic de un univers interior la fiecare dintre noi, pe care trebuie să îl conştientizăm la fel cum o facem cu cel exterior. Şi asta pentru că putem relaţiona pozitiv cu interiorul nostru sau, dimpotrivă, distructiv.

”Când sunt prea critic cu mine, când sunt pesimist, gelos sau furios, comunic cu mine însumi, dar nu într-o manieră fericită. Practic, îmi transmit informaţii negative, care, evident, nu vor duce la nimic bun”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cei care fac acest lucru sunt uşor de recunoscut. Este vorba de persoanele veşnic nemulţumite de ceva, supărate sau frustrate, care atrag exact ceea ce gândesc, precizează specialiştii. Gândurile negative generează tensiuni mentale, iar emoţiile negative conduc la tensiuni emoţionale.

Dacă te vezi mic, prost şi neînsemnat, aşa te vor vedea şi cei din jurul tău. Prin urmare, specialiştii recomandă comunicarea pozitivă, care se traduce prin autoîncurajări şi folosirea de cuvinte sau expresii pozitive.

Ce e de făcut

Conştientizarea modului în care comunici cu tine însuţi este primul pas spre depăşirea problemelor cu care te confrunţi. Autoanaliza este un alt pas pe care trebuie să îl introduci în rutina ta zilnică. Să observi cine te enervează, ce generează stări de nelinişte sau frică la tine, pentru că astfel le poţi elimina uşor.

Foarte important aici este să te accepţi aşa cum eşti, cu calităţile şi defectele fizice, emoţionale şi mentale. De asemenea, nu aştepta ca schimbarea să vină din exterior, pentru că sunt puţine şanse să se întâmple asta.

Odată ce ai făcut acest lucru, trebuie să fii sincer şi să treci pe o hârtie calităţile şi defectele pe care consideri că le ai. ”Este bine ca hârtia pe care ţi-ai scris calităţile să o pui undeva la vedere, iar defectele este necesar să le analizezi şi să le elimini. Mental, te poate ajuta şi dacă arzi hârtia respectivă pentru că se produce o eliberare la nivel psihic. Este şi o vorbă care spune <<fericirea vine din interior>>. Prin urmare, concentrează-te pe interiorul tău şi schimbă lucrurile negative, iar fericirea va face parte din viaţa ta în fiecare zi ”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite