Cum scăpăm de vicii. Greşeala banală care ne aduce în postura de a ne păcăli singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi au căzut în patima băutului, fumatului sau al jocurilor de noroc şi nu reuşesc să renunţe la aceste vicii. Dezvăţarea acestor obiceiuri proaste depinde de mai mulţi factori, dar în primul rând de voinţa, curajul şi perseverenţa de care dau dovadă.

În descrierea specialiştilor, viciul este un gând, o stare sau o manifestare necontrolată. „Când analizăm viciile pe care mulţi dintre noi le au, constatăm că altceva sau altcineva controlează ceva din interiorul nostru. E ca şi cum în interiorul nostru sunt două persoane, una care doreşte să scape de acel viciu şi una care nu doreşte acest lucru. Când este mai puternică dorinţa de a continua cu acel viciu, aceasta decide ce se întâmplă la nivel mental, emoţional şi fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.

Dacă este să analizăm cele mai cunoscute vicii, alcoolul şi fumatul, la nivel mental apare un gând, care ne împinge să bem sau să ne aprindem o ţigară. Soluţia de a scăpa de aceste vicii este să respingem aceste gânduri imediat ce ele apar. Problema este că respectivii nu au o voinţă suficient de puternică pentru a le respinge, iar pentru că aceste gânduri revin de foarte multe ori pe parcursul unei zile, ele ajung să se manifeste ca un reflex.

La nivel emoţional, viciile se manifestă sub forma unei agitaţii interioare pe care persoanele în cauză nu o pot controla. ”Mulţi dintre cei care fumează îşi spun că dacă îşi aprind o ţigară se relaxează. Este doar o păcăleală pe care şi-au indus-o sau au preluat-o de la alţii”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

La nivel fizic, viciile îşi fac simţită prezenţa printr-o nevoie arzătoare, în cazul nostru de a fuma sau a bea. Dacă nu îşi satisfac aceste impulsuri, cei în cauză devin violenţi sau se manifestă extrem de ciudat. Important de conştientizat pentru persoanele care sunt dominate de un viciu este că acestea tind să devină un reflex, exact ca şi în cazul reflexelor pe care le avem când şofăm.

Viciile atrofiază creierul

”Am avut un pacient care era atât de împătimit de fumat, încât avea o ţigară în gură şi îşi aprindea încă una. Ajunsese la un nivel de stres atât de mare, încât nu putea dormi noaptea. I-am sugerat să facă plimbări în astfel de momente, chiar dacă erau ore târzii în noapte. Este şi un aspect amuzant aici. Era oprit de poliţişti şi legitimat, dar după câteva astfel de întâlniri, poliţiştii au ajuns să îl cunoască şi îl lăsau în pace pentru că au înţeles ce problemă avea. Iată deci până unde poate ajunge manifestarea unui viciu”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Cu cât un viciu are o durată în timp mai mare, cu atât va fi mai greu de eliminat. Important de reţinut este că fiecare viciu are o cauză, iar cei care sunt într-o astfel de situaţie este important să se autoanalizeze şi să descopere care este aceasta. De pildă, mulţi tineri fumează nu pentru că ar fi prea stresaţi la locul de muncă sau în familie, ci pentru că le creşte statutul, cel puţin aşa cred ei, în cercul lor social.

”Ei vor să se dea mari când sunt mici, iar ca să facă asta, preiau fumatul. Când fumează, ei se simt bine, iar această informaţie nu este tradusă de mintea subconştientă ca fiind ceva negativ, ba dimpotrivă. Creierul produce atunci neurotransmiţători ca oxitocina, endorfine, dopamină sau melatonină, devenind leneş. Ca idee, când ne cream o plăcere din exterior, aceasta va genera un handicap la nivel de creier. Practic, orice organ din corp care nu este folosit se va atrofia. Aşa funcţionează lucrurile”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cum ne vindecăm

Primul pas spre vindecare este identificarea cauzei care a generat viciul, urmând ca apoi să schimbăm programul care stă la baza lui. Ce înseamnă asta? De pildă, în cazul tinerilor care fumează pentru că este cool, aceştia trebuie să găsească alte modalităţi prin care să se afirme, de exemplu prin dans. Acţionăm apoi şi fizic. Astfel, în momentul în care simţim impulsul de a fuma sau a bea, facem flotări, plecăm la o plimbare, ascultăm muzica sau facem orice altceva ce ştim că ne ajută să ne ducem gândul de la acel viciu.

În cazurile mai grave, cei în cauză pot apela la un specialist pentru o psihoterapie sau una sau multe şedinţe de hipnoză. Recomandat este ca persoanele care au un viciu să evite autocritica, pentru că astfel vor pierde energie, ajungând apoi la tot soiul de justificări pentru ceea ce fac. Important, de asemenea, este ca acestea să se concentreze pe obţinerea unor mici succese, cum ar fi, de pildă, fumatul cu câteva ţigări mai puţin decât în ziua precedentă. Se pot apoi şi recompensa cu o ieşire în oraş sau la un film, astfel încât creierul să se obişnuiască cu acest gen de program şi să îl permanentizeze.

”Pentru a scăpa de un viciu avem nevoie de voinţă, curaj pentru a acţiona şi perseverenţă. Este important să exersăm fiecare din aceste calităţi pornind de la chestii mărunte pentru a ajunge apoi să dominăm viciul şi să îl eliminăm. Esenţial este ca o persoană care are un viciu să vrea să scape de acesta. Sunt mulţi care nu vor să se lase de fumat sau de băut. Programul negativ este atât de puternic, încât îi păcăleşte şi la nivel mental”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Prin urmare, primul lucru pe care cei care au un viciu trebuie să îl facă este să elimine scuzele. De pildă, după ce identifică cauza viciului, încep să găsească tot felul de justificări, cum ar fi situaţia familială sau cea financiară. Astfel, nu fac altceva decât să alimenteze egoul şi nu vor ajunge prea departe cu o astfel de gândire.

”Când interacţionăm cu astfel de persoane, este necesar să le înţelegem şi să le acceptăm. Şi asta pentru că, de regulă, acest gen de persoane, cum ar fi alcoolicii, sunt respinse de societate, iar asta nu face altceva decât să le determine să se adâncească şi mai mult în acel viciu. Ce trebuie să facem este să identificăm pârghiile, căile prin care am putea ajuta astfel de persoane, iar acestea vor renunţa după o perioadă de timp mai mică sau mai mare la viciile care le domină”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite