Cum ne poate schimba iubirea de sine şi unde începe narcisismul. Neurotransmiţătorii secretaţi de creier care întăresc sistemul imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi au învăţat să se concentreze mai mult pe iubirea exterioară decât pe cea interioară. Atât timp cât nu ne vom iubi pe noi înşine, nu ne vom cunoaşte cu adevărat şi nu vom putea să ne depăşim limitele.

Un înţelept spunea ”înainte de a-i putea iubi pe alţii, trebuie să te iubeşti pe tine”. Ce înseamnă, de fapt, asta? Trebuie să ne acceptăm aşa cum suntem, cu bune şi cu rele, iar apoi să începem să schimbăm lucrurile care nu ne plac la noi.

”Când vorbim despre sine, trebuie să înţelegem scânteia divină manifestată în fiecare dintre noi. Iubirea de sine este legătura creată cu Divinitatea din om. Când ne iubim sinele, nu facem altceva decât să iubim Divinitatea din interiorul nostru”, explică psihologul Stelian Chivu.

Iubirea se poate manifesta în interiorul sau în exteriorul nostru. Cei mai mulţi dintre noi se raportează, din păcate, la exterior când vine vorba de iubire, fără să realizeze că nu pot face acest lucru fără să îşi iubească interiorul.

”Iubirea exterioară este cerută, recomandată şi condiţionată. Ni se cere să luptăm pentru ea, să o susţinem şi să o protejăm. Iubirea interioară este mult mai simplă, mai eficientă şi nu prezintă riscuri, dacă pot spune aşa”, ţine să spună psihologul Stelian Chivu.

Iubirea de sine nu trebuie confundată cu narcisismul. Când iubim doar din perspectiva egoului, în sensul că noi suntem cei mai buni, cei frumoşi, cei mai spirituali, atunci vorbim despre narcisism.

Nivelurile iubirii

Iubirea de sine ne ajută să ne cunoaştem cu adevărat, să ne depăşim limitele şi să evoluăm pe toate planurile şi în special pe cel spiritual. Iubirea interioară are şapte forme de manifestare.

Astfel, pe primul nivel avem iubirea de vitalitate, de confort, de somn, pe nivelul doi avem iubirea de sex, pe nivelul trei avem iubirea de autocontrol, de forţă, dar şi de echilibru, pe nivelul patru avem iubirea în forma ei cea mai pură, pe nivelul cinci este iubirea de cunoaştere, de inspiraţie, imaginaţie, intuiţie, pe nivelul şase este echilibrarea manifestării între energia yin şi energia yang, iar pe nivelul şapte avem manifestarea iubirii divine.

”Când apare iubirea de sine, toate aceste niveluri tind să se armonizeze. Putem face chiar şi un test simplu. Este suficient să ne gândim câte persoane din cele pe care le cunoaştem se iubesc sau se urăsc pentru ceea ce sunt, cum arată şi cum se manifestă persoanele care se iubesc şi cum arată şi se manifestă cei care se urăsc”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Un lucru este de reţinut: nu poţi iubi pe cineva mai mult decât pe tine. Este ca atunci când încerci să înveţi pe cineva să vorbească, cu toate că tu nu ştii să vorbeşti. Când ne iubim pe noi înşine, creierul produce mai multă dopamină, generând stări de fericire, dar apare şi o neurotrofină, numită factor de creştere a celulelor nervoase, deci efectele benefice pentru organism nu sunt puţine.

Cum dispar autoînvinovăţirea, nemulţumirea, frustrările şi stările anxioase

Iubirea se manifestă în creierul emoţional sau creierul limbic, cum mai este numit acesta. Când ne iubim pe noi înşine, se activează o conexiune între lobul temporal şi cel parietal, care face să se îmbunătăţească considerabil judecata de sine. Asta face să dispară autoînvinovăţirea, nemulţumirea, frustrările şi stările anxioase.

”În acelaşi timp, creşte nivelul de serotonină, endorfinele şi oxitocina, care reprezintă cel mai bun analgezic pentru sistemul imunitar, ce va fi întărit puternic prin stimularea timusului, responsabil cu producerea limfocitelor”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva dintre avantajele pe care le putem obţine dacă ne vom întoarce către interiorul nostru.

Iubirea de sine face ca emoţiile negative să dispară, iar conform legii magnestismului, ceea ce vom semăna, aceia vom culege. Asta înseamnă că vom fi mai iubiţi şi vom avea gânduri pozitive aproape permanent, aşa cum şi trebuie, de altfel, să fie. Nu vom mai avea tendinţa să îi judecăm pe alţii şi vom constata că apare din ce în ce mai des inspiraţia şi intuiţia.

”Când te iubeşti pe tine, ai acces la cea mai puternică energie din Univers: iubirea. Dacă vrei să fii iubit, trebuie să te iubeşti pe tine mai întâi. Iubirea de sine este cel mai bun, cel mai ieftin şi cel mai eficient medicament. De cât de mult ne iubim pe noi înşine depinde sănătatea fizică, emoţională şi mentală. Este posibil ca unii dintre cei care citesc aceste lucruri să nu accepte uşor asemenea idei, însă este doar o etapă în evoluţia lor, iar dacă vor să progreseze, trebuie să continue pe această cale, iar rezultatele nu vor întârzia să apară”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite