Cum sfidează legea şi autorităţile proprietarul ruinelor otrăvite ale unei foste fabrici. „Ne omoară cu zile!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta fabrică de componente hidraulice Mehid SA Galaţi, aflată în plin oraş, la câţiva paşi de un liceu şi de cel mai mare mall din urbe a devenit un „cartof fierbinte” pentru autorităţi. Locuitorii din zonă ameninţă că vor da în judecată autorităţile pentru că nu impun proprietarului să decontamineze şi să cureţe terenul.

Odiseea terenului otrăvit pe care a funcţionat fosta fabrică Mehid SA Galaţi (în fapt, până în 1989, cea mai mare societate de profil din Moldova şi a doua din România după cea de la Sinaia) pare fără de sfârşit.

La mai bine de opt ani de când proprietarul acesteia, omul de afaceri Cornel Mangalea, a abandonat pur şi simplu construcţiile ce se întind pe 3,5 hectare, autorităţile n-au reuşit să găsească o soluţie pentru decontaminarea zonei (care este intens poluată cu reziduuri chimice), lucru care a stârnit revolta locuitorilor din zonă.

Reprezentanţii unui grup de iniţiativă local ne-au confirmat că vor deschide o acţiune penală în instanţă prin care vor cere pedepse drastice şi plata de daune considerabile, atât lui Corneliu Mangalea, cât şi autorităţilor care au permis ca timp de opt ani terenul să rămână contaminat şi să constituie un pericol pentru sănătatea locuitorilor.

„Am decis să acţionăm, pentru că aşa nu se mai poate. Ne omoară cu zile! Multe dintre substanţele care au îmbibat solul în zonă (N.R.: un raport întocmit acum câţiva ani de Garda de Mediu arată că acolo sunt şlamuri, uleiuri, cianuri, acizi periculoşi samd) sunt cancerigene şi ne afectează sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Iresponsabilii care au permis asta să plătească!”, ne-a spus Adrian Dobre, unul dintre cei care susţin ca lucrurile să fie reglate în Justiţie.

În vecinătatea terenului (aflat pe bulevardul George Coşbuc) se află numeroase locuinţe, liceul CFR, patinoarul artificial şi cel mai mare mall din oraş. Vorbim aşadar de un sit contaminat aflat într-o aglomerare urbană, aşa că riscurile sunt majore, mai ales că o parte dintre chimicale au ajuns deja în pânza freatică, iar altele se evaporă treptat, otrăvind aerul.

Proprietarul nu mai este interesat

În teorie, terenul şi clădirile aparţin unei firme patronate de Cornel Mangalea. În realitate, însă, fosta fabrică este sub sechestru atât la solicitarea Fiscului, cât şi a unor bănci, care au de recuperat, în total, peste 10 milioane de euro. Lucru greu de realizta câtă vrme terenul are o valoare de piaţă actuală de cel mult trei milioane de euro.

În acelaşi timp, omul de afaceri Cornel Mangalea a abandonat pur şi simplu totul şi nu schiţat nici cel mai mic demers pentru a rezolva lucrurile. Deşi autorităţile de Mediu i-au dat între timp patru amnezi care însumează aproape 100.000 de euro, Mangalea nu le-a plătit, ba chiar i-a îndrumat pe comisari către lichidatorul judiciar al firmei sale şi către Fisc, considerând că el nu mai are nicio responsabilitate în speţă.

Imagine indisponibilă

Însă, după cum a confirmat reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi la o recentă întâlnire de la Prefectura Galaţi, în Colegiul Prefectural, nici lichidatorul judiciar şi nic Fiscul nu vor să-şi asume răspunderea curăţării terenului de gunoi şi a decontaminării chimice.

Poliţia amendează, dar degeaba

Şi Poliţia Locală a încercat să rezolve cumva situaţia, măcar în privinţa unei igienizări a terenului. A dat deja zeci de amenzi proprietarului, însă niciuna nu a fost plătită. Mai mult decât atât, nici măcar să mai dea amenzi nu mai poate, deoarece proprietarul a recurs la un şiretlic: a obţinut de la Primărie autorizaţie de demolare, perioadă în care este exonerat de răspundere.

„Au două certificate, care au fost prelungite legal până pe 27 septembrie 2019, deci mai au o perioadă la dispoziţie pentru a desfiinţa tot ce este acolo”, a afirmat reprezentantul Poliţiei Locale, în Colegiul Prefectural.

De altfel, la faţa locului nu se mai află decât nişte ruine, căci căutătorii de fier vechi au furat şi dărâmat aproape totul.

Primăria mumă şi ciumă

Cu alte cuvinte, cheia şi lăcata acestei poveşti trebuie căutată în curtea Primăriei Galaţi. Am aflat că prima autorizaţie de demolare emisă pentru Mehid SA încă din anul 2017, iar de atunci a fost prelungită succesiv (ultima oară în noiembrie 2018), deşi proprietarul nu a făcut absolut niciun demers pentru a pune în practică autorizaţia.

Practic, primăria este complice la tergiversarea lucrurilor şi la protejarea firmei de eventuale sancţiuni. Cum spuneam, autorizaţia de demolare blochează amenzile Poliţiei, pe cele ale Gărzii de Mediu şi, mai nou, şi sancţiunile stabilite de Consiliul Local pentru cei care-şi lasă proprietăţile în paragină.

Imagine indisponibilă

În ultimele şase luni, zeci de proprietari din Galaţi s-au pomenit cu impozitele pe proprietate majorate cu 500% deoarece imobilele lor sunt în stare proastă. Printre cei astfel sancţionaţi se află şi locuitorii unui bloc din zona complexului studenţesc. Edilii le reproşează acestora (cei mai mulţi sunt pensionari cu venitui modeste) că nu renovează faţada blocului şi că tâmplăria este veche şi urâtă.

În acelaşi timp, proprietarul ruinelor otrăvite ale Mehid Sa este protejat de majorarea impozitului chiar de către o autorizaţie de demolare fictivă emisă de primărie. De altfel, mehid Sa nu şi-a mai achitat taxele şi impozitele locale de nouă ani, după cum rezultă din evidenţele fiscale ale instituţiei.

Dincolo, însă, de disputele de ordin fiscal, rămâne acută chestiunea protejării sănătăţii oamenilor care locuiesc în imediata vecinătate a fostei fabrici. Aceştia spun că există deja cazuri de îmbolnăviri suspecte în zonă şi că vor cere ca instituţiile statului, sub coordonarea procuorilor şi judecătorilor, să le facă dreptate.

Mehid SA a fost cumpărată de Cornel Mangalea, de la stat, în 1999, iar în 2011 a fost pur şi simplu abandonată. Fabrica are peste un secol de istorie, fiind la un moment dat fabrică de piese de avioane. Clădirile actuale (ce a mai rămas din ele) au fost ridicate în perioada comunistă. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite