Cum a tocat ilegal o primărie 15.000 de euro sub pretextul unui concurs de dansuri latino. Cazul a ajuns în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Galaţi FOTO Costel Crângan
Primăria Galaţi FOTO Costel Crângan

Curtea de Conturi au constat că sponsorizarea făcută de la bugetul municipiului Galaţi s-a făcut în mod ilegal, mai multe documente fiind falsificate, iar condiţiile legale fiind ignorate în mod suspect de Consiliul Local, la votarea plăţii. Surse din interiorul Primăriei ne-au dezvăluit că „afacerea” a fost posibilă la intervenţia unor soţii de şefi din instituţie, care obişnuiau să frecventeze clubul de dans sponsorizat.

Dilemă la Primăria municipiului Galaţi, care se vede în situaţia de a recupera o sponsorizare de 15.000 de euro (mai exact 65.952 de lei) în urma unui contract pe care l-a încheiat în 2014 (la jumătatea mandatului fostului primar Marius Stan) cu Asociaţia Sueno Dance.

Curtea de Conturi a stabilit că „afacerea” s-a derulat în mod ilegal, într-o mulţime de aspecte pe care le vom detalia în cele ce urmează, ca urmare bani fie trebuie recuperaţi de la amintita asociaţie, fie trebuie imputaţi consilierilor locali care au votat sponsorizare.

Un festival de salsa pe bani publici

Totul a pornit de la Festivalul „Danubian Salsa festival”, organizat în perioada 6-8 iunie 2014, la Galaţi, de către Asociaţia Sueno Dance. Potrivit registrului fundaţiilor şi asociaţiilor, amintita entitate  dobândise personalitate juridică doar cu şase luni înainte (mai exact pe 13 decembrie 2013, în dosarul nr. 19.927/233/2013  al Judecătoriei Galaţi) de a fi sponsorizată cu generozitate de administraţia publică locală.

Pe 1 iunie 2014, Consiliul Local a votat acordarea banilor, deşi asociaţia nu dovedise cu niciun act că îndeplineşte condiţiile legale. De altfel, surse din Primăria Galaţi ne-au mărturisit că pentru ca plata celor 15.000 de euro să fie făcută s-au făcut presiuni foarte mari din partea unor persoane cu funcţii din instituţie, ale căror soţii frecventau şcoala de dans amintită.

Festivalul s-a ţinut (la acea vreme, organizatorii se lăudau cu concurenţi veniţi din şase ţări), însă Curtea de Conturi a constat, ulterior, că lucrurile sunt complet ilegale.

Legea, călcată în picioare în ritm de dans

Conform contractului încheiat, banii oferiţi cu generozitate de primărie şi consilierii locali ar fi trebuit să acopere transportul şi cazarea invitaţilor. Interesant este că finanţarea nerambursabilă a fost justificată iniţial (în raportul de specialitate întocmit de funcţionarii Primăriei Galaţi) deoarece festivalul era considerat o activitate sportivă.

Surpriză, însă! Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că Asociaţia Sueno Dance nu era afiliată cu nicio structură sportivă recunoscută conform legii şi nici nu deţinea personal propriu care să poată desfăşura activităţile prevăzute în cererea de finanţare. Cu alte cuvinte, legea era încălcată cu neruşinare de ce care au întocmit documentele privind sponsorizarea.

Partea şi mai interesantă este că banii nici măcar nu au fost cheltuiţi pentru ceea ce au fost daţi. „Facturi emise în perioada martie - mai 2014 pentru achiziţionarea a 44 de bilete de avion, fără a specifica pentru care din participanţi au fost achiziţionate, pentru ce perioadă, între ce localităţi, tipul de bilet, pentru destinaţii în care nu are domiciliul vreun participant şi pentru un număr mai mare decît cel al participanţilor externi. De asemenea, facturi de cazare pentru prestare servicii cazare în 08.04.2014, respectiv în 14.07.2014, deci alte perioade decât cea în care a avut loc evenimentul pentru care au fost alocate sume de la bugetul local” se arată în raportul Curţii de Conturi.

Dosar civil, anchetă penală

Dat fiind că raportul Curţii de Conturi stabileşte negru pe alb că banii trebuie să se întoarcă la buget, Primăria a avut de ales între a le imputa suma aleşilor sau de a o recupera de la Sueno Dance.

În prima fază s-au transmis o serie de solicitări către amintita entitate însă, în urma refuzului de a returna fondurile, Primăria a apelat la Justiţie. Începând din data de 14 septembrie 2017, pe rolul Judecătoriei Galaţi a fost înregistrat, în acest sens, dosarul civil nr. 18.474/233/2017 (pretenţii), Sueno Dance având calitatea de pârât.

Deocamdată, latura penală a acestui scandal (în care există multe suspiciuni, dar s-a constatat şi existenţa unor dovezi, privind săvârşirea infracţiunilor de  uz de fals şi trafic de influenţă) este în aşteptare, după ce o sesizare în acest sens a fost făcută chiar de către Curtea de Conturi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite