Cum ne vindecăm de abuzuri prin suferinţă. Când picioarele devin adevărate depozite de toxine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO healthmagazine.ae
FOTO healthmagazine.ae

La prima vedere pare o contradicţie în termeni, dar nu este deloc aşa. Dacă nu acţionăm la timp ca să scăpăm de lucrurile care ne fac rău, o vom face când ne ajunge cuţitul la os. Stresul s-a acumulat masiv în organism şi suferim deja de diverse boli.

Deşi pare greu de crezut, ne putem vindeca de abuzuri prin suferinţă, deşi nu este de dorit. Unii dintre noi sunt prea slabi mental şi emoţional ca să acţioneze la timp, atunci când sunt abuzaţi de partenerii de viaţă sau la job. Singura lor soluţie este să ajungă la limita suportabilităţii, atunci când efectiv nu mai pot îndura stresul şi suferinţa şi acţionează pentru a se elibera de ele.

”De peste 30 de ani am urmărit să analizez circulaţia stresului în corp pentru a găsi modalităţi rapide de echilibrare şi vindecare. Am reuşit astfel să identific un circuit al stresului în organism, care ne va răspunde la această aparentă contradicţie: cum să te vindeci de abuzuri prin stres şi suferinţă?”, explică psihologul Stelian Chivu.

Într-o primă fază apare stresul mental sub forma unor gânduri, programe mentale şi şabloane mentale negative. Dacă nu este identificat şi vindecat la timp, se ajunge la stres emoţional, care se manifestă sub forma stărilor negative în general, cum ar fi anxietatea, furia sau tristeţea.

Unde poate duce stresul

Dacă nici după această etapă nu se acţionează pentru vindecare, stresul somatizează în fizic, ceea ce înseamnă dureri de cap, senzaţie de apăsare în piept, probleme gastrointestinale, palpitaţii, imunitate scăzută şi tensiune musculară.

O lipsă de reacţie nu face altceva decât să agraveze şi mai mult problema şi vom avea dureri la coloana vertebrală şi picioare, dar şi la organele sexuale. ”Picioarele pot deveni adevărate depozite de toxine, ce provin de la stresul mental, emoţional şi fizic. Dacă nu ne trezim şi nu acţionăm la timp, picioarele devin umflate, grele şi apar varicele. Ulterior, se încarcă cu stres şi coloana, iar în cazurile grave acesta se depozitează şi în organele vitale”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Comutatorul care poate aduce vindecarea

Fiecare dintre noi are ceea ce specialiştii numesc comutatorul sau butonul ce ne poate aduce vindecarea pe toate cele trei paliere: mental, emoţional şi fizic. ”Acest comutator să îl numim este între starea de alertă şi cea de relaxare, care ne influenţează holistic sănătatea. Vorbim de sistemul nervos simpatic care trebuie să fie în echilibru cu sistemul nervos parasimpatic”, spune psihologul Stelian Chivu.

Sistemul nervos parasimpatic este cel mai lung nerv din corp şi conectează organele vitale cu creierul. Mai este numit şi medicul interior al organismului pentru că influenţează secreţia de oxitocină şi testosteron şi este responsabil cu conexiunea dintre minte şi corp.

psiholog Stelian Chivu FOTO arhiva personala

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Important de ştiut este că nervul vag, cum mai este numit, ajută la controlul anxietăţii şi a depresiei. Sistemul simpatic opreşte, în schimb, digestia pentru a obţine energia necesară când este activat sistemul de supravieţuire ”luptă sau fugi”. În contrapondere, sistemul nervos parasimpatic acţionează pentru relaxarea organismului şi facilitează digestia.

De la starea de alertă la relaxare

”Întregul corp uman poate fi comparat cu o maşină. Sistemul simpatic este acceleraţia, iar sistemul parasimpatic este frâna. Sistemul simpatic reprezintă starea de alertă, în timp ce sistemul parasimpatic merge pe relaxare, hrănirea organismului, regenerare, recuperare şi vindecare. Tocmai de aceea este atât de important să ştim când să acţionăm acest comutator de la stres şi suferinţă la vindecare”, explică psihologul Stelian Chivu.

Există şi expresii în popor care definesc limita de suportabilitate a fiecăruia din noi: ”s-a umplut paharul”, ”mi-a ajuns cuţitul la os”. Când se întâmplă acest lucru, când se atinge această limită, care la fiecare din noi este diferită, putem acţiona comutatorul amintit anterior.

Remedii la îndemâna oricui

Din cercetările ştiinţifice efectuate în ultimii ani, aproape 80% dintre noi sunt permanent în stare de alertă, ceea ce conduce, evident, la dezechilibrele majore în organism enumerate mai sus. Din fericire, remediile sunt la îndemâna oricui.

Expunerea la soare pe perioade limitate, gargara, prin care muşchii din spatele gâtului stimulează nervul vag, somnul pe partea dreaptă a corpului, masajul, exerciţiile fizice şi cele de respiraţie abdominală, rugăciunile, meditaţia şi chiar expunerea la frig pentru câteva minute sunt doar câteva dintre activităţile pe care le putem face pentru a elimina stresul din organism.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Legătura dintre gânduri, emoţii şi boală. Ce organe afectează furia, anxietatea şi dificultăţile de comunicare

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite