Cum vrea o şcoală din Galaţi să-şi reducă la jumătate consumul de energie. Investiţia 600.000 de euro, făcută cu firme abonate la bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile sunt în mare parte nerambursabile şi sunt asigurate de la Uniunea Europeană, prim Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Contribuţia oraşului Galaţi la proiect este de doar 10% din valoarea totală de 2,77 milioane de lei.

Şcoala Gimnazială nr. 22 din municipiul Galaţi va beneficia în următoarele 12 luni de lucrări ample de renovare şi de reabilitare termică, în urma cărora, spun proiectanţii, consumul energetic va fi redus aproape la jumătate. Potrivit proiectului, şcoala va avea termoizolaţie nouă (nu doar la pereţi, ci şi la plaşee şi podele), ferestre şi uşi care reduc pierderile de energie termică, o centrală proprie, dar şi 40 de panouri fotovoltaice.

Fondurile necesare amplului proces de reabilitare sunt asigurate în proporţie de 90% de la Uniunea Europeană, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar restul de la bugetul local. Valoarea totală a investiţiei este de 2,77 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro), iar perioada de execuţie este 21 iunie 2018-30 iunie 2019.

„Obiectivul general al proiectului constă în scăderea consumului de energie la clădirile publice şi scăderea producerii de gaze cu efect de sera. Specific, se vizează creşterea performanţei energetice a imobilului în care funcţionează Şcoala gimnaziala nr.22, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului ambiental, a sănătăţii elevilor si îmbunătăţirea calităţii actului educaţional, prin reducerea consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 135 kW/pentru pătrat/an a energiei consumate”, ne-a transmis Primăria Galaţi.

Însă partea interesantă de-abia acum începe. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de o asociare formată din trei firme din Galaţi: Moviland Met SRL , Muşat SRL şi Proconstrind SRL (după cum vom arăta în continuare, este vorba de societăţi abonate la contracte publice).

Acestea vor primi pentru lucrări şi pentru materialele necesare suma de 2,16 milioane de lei. Restul până la 2,77 milioane de lei, adică 610.000 de lei, este reprezentat de cheltuielile pentru studiul de fezabilitate, precum şi de cele legate de procedurile de achiziţie.

Cine sunt firmele care vor face lucrările

Prima dintre firmele din asociere - Moviland Met SRL – are o vechime de doar patru ani şi jumătate, dar a reuşit performanţa ca, în acest interval, să obţină peste 30 de contracte cu Primăria Galaţi, cele mai multe dintre acestea prin atribuire directă. Firma este proprietatea a trei persoane, respectiv Constandinos Peter, Cristian Raicu şi Cristian Peter.

Interesant este că la doar două săptămâni de la înfiinţare (pe 8 septembrie 2014), firmei menţionate i s-a atribuit direct, de către Primăria Galaţi, un contract de reparaţii curente la un colegiu, în valoare de 80.635 de lei, fără TVA. Apoi, la o lună şi trei zile de la înfiinţare, Moviland a mai primit de la Primărie alte patru contracte de reparaţii şi igienizări la un colegiu, un liceu, o şcoală şi-o grădiniţă, obţinând în total aproximativ 500.000 de lei, fără TVA.

A doua firmă din asociere, Muşat SRL este veche din 1991, dar în ultimii ani a avut cifra de afaceri în scădere masivă, doar doi salariaţi şi pierderi. Are sediul social într-un apartament de bloc din Mazepa şi este administrată de inginerul Vasile Ciolan.

În fine, Proconstrind SRL nu este nici ea la prima experienţă contractuală cu statul. În ultimii cinci am avut cel puţin 20 contracte (majoritatea încredinţate direct) cu entităţi publice. Spre exemplu, în 2015, a câştigat – tot în asociere cu Moviland Met SRL - licitaţia organizată de primărie pentru reabilitarea termică a trei blocuri din Galaţi şi, tot în amintitul an, a făcut reparaţii capitale la o clădire preluată de primărie de la combinatul siderurgic.

Mai amintim că în 2017, aceeaşi firmă a făcut o serie de foraje pentru Consiliul Judeţean Galaţi (contract care a ajuns după execuţie în instanţă din cauza litigiului privind calitatea lucrărilor), iar în 2018 şi-a adjudecat un contract pentru o aducţiune de apă administrată de Regia de Apă Constanţa. Proconstrind SRL este administrată de inginerul Dragoş Georgescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite