Cum a fost bătut, umilit şi hărţuit un gălăţean, timp de 10 ani, pentru a recunoaşte o crimă pe care nu o comis-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Hogaş (52 de ani) a trăit ani de zile un adevărat coşmar, după ce a fost bătut şi torturat psihic  de poliţişti pentru a mărturisi un omor cu care nu avea nicio legătură. Chiar dacă nu existau probe împotriva acestuia, bărbatul a fost totuşi trimis în judecată, iar trei instanţe l-au exonerat de acuzaţiile aduse. Procurorul de caz şi poliţiştii care l-au anchetat au scăpat fără nicio sancţiune disciplinară pentru cercetare abuzivă.

Campania „România infractorilor necunoscuţi“, derulată de ziarul „Adevărul“, continuă astăzi cu prezentarea datelor despre dosarele cu autor necunoscut din judeţul Galaţi, dar şi a unei grave erori judiciare, în urma căreia un bărbat a pierdut 10 ani din viaţă pentru a-şi demonstra nevinovăţia în faţa instanţelor de judecată. 

Judeţul Galaţi ocupă în prezent unul dintre primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte infracţionalitatea. Nu mai puţin de 8.119 de dosare cu autor necunoscut sunt în curs de cercetare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Galaţi, iar faptele comise sunt dintre cele mai diverse, pornind de la furt, înşelăciuni, violuri, fals, ucidere şi vătămare corporală din culpă şi până la abuz în serviciu, evaziune fiscală, infracţiuni privind codul vamal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. 

Cel mai vechi dosar penal cu autor necunoscut figurează în evidenţele IPJ Galaţi din 2005, fiind vorba de săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală. Cele mai multe cauze penale în care nu au fost identificaţi făptaşii au ca obiect furturile, nu mai puţin de 6.171 de dosare fiind catalogate drept furturi cu autor necunoscut, din care 153 sunt furturi de autoturisme, 1.236 vizează furturi din maşini şi 1.283 sunt furturi din locuinţe. 

Cel mai vechi dosar penal legat de un furt cu autor necunoscut datează din 2006 şi există puţine şanse ca autorul să mai fie descoperit vreodată. Alte 249 de dosare figurează în evidenţele Poliţiei ca tâlhării cu autor necunoscut, cel mai vechi datând din 2006. Nu pot fi trecute cu vederea nici cele 444 de dosare de înşelăciune cu autor necunoscut, cel mai vechi fiind înregistrat tot în 2006. 

La această pleiadă de infracţiuni ai căror autori se bucură acum de libertate se adaugă şi două dosare de viol, în care agresorii nu au fost identificaţi nici până acum, primul fiind comis în 2012, iar al doilea în 2014. Poliţiştii nu au reuşit până acum să îi identifice nici pe autorii a şase infracţiuni la regimul rutier, cel mai vechi datând din 2012, iar cel mai nou din 2015.

”Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm”

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, procurorii au pe agenda de lucru opt cazuri ce vizează infracţiuni de omor şi tentativă la omor, unde autorii nu au fost identificaţi. Cea mai veche dintre aceste cauze datează din 2005 şi vizează o tentativă la omor, iar cea mai recentă este din 2015 şi priveşte o infracţiune cu acelaşi obiect. 

Una dintre victimele unei tentative la omor a fost un copil de doar 13 ani, fapta având loc pe 08.06.2001, şi nici până astăzi nu se ştie cine a fost individul care a fost la un pas să curme viaţa minorului. Important de amintit este că în trei dintre aceste dosare cu autor necunoscut au fost puse sub acuzare mai multe persoane, dar instanţele de judecată au considerat că nu există dovezi care să susţină vinovăţia acestora, astfel că i-au exonerat de acuzaţiile aduse.

image

Gheorghe Hogaş a fost declarat nevinovat de trei instanţe de judecată Foto Adevărul

Asta înseamnă alocarea de resurse umane şi sume importante cheltuite de la bugetul de stat cu cercetarea penală şi apoi cu inculparea unor persoane, care, în final, s-a dovedit că nu erau autorii infracţiunilor. De departe, cel mai şocant dintre aceste cazuri este cel al unui bărbat de 52 de ani, Gheorghe Hogaş, originar din comuna gălăţeană Vârlezi, care a trecut prin suferinţe şi umilinţe greu de închipuit.

Coşmarul lui Gheorghe Hogaş a început în 1999, când a devenit suspectul principal în cazul uciderii Tasiţei Vârgolici, de 80 de ani, la care muncea ca zilier. Scenariul imaginat de anchetatori era acela că bărbatul ar fi sustras 30 de lei din poşeta bătrânei pentru a-i juca la Pronosport, iar când victima a încercat să-l oprească, ar fi înjunghiat-o cu un cuţit. Mai mulţi localnici ne-au declarat însă că Gheorghe Hogaş a fost găsit ţap ispăşitor pentru că poliţiştii nu au reuşit să îl identifice pe adevăratul ucigaş. Hogaş este o fire retrasă, iar anchetatorii au bănuit iniţial că are ceva de ascuns.

A fost dus la postul de Poliţie din localitate şi a fost bătut ca un animal, conform propriilor spuse, după ce a fost legat cu cătuşele la spate. "Au văzut că sunt mai slab din fire, mai necăjit şi m-au luat pe mine. M-au torturat să spun că eu am omorât-o pe bătrână. Mi-au spus: «Dacă nu spui cum vrem noi, te ducem la Galaţi şi te terminăm»", ne-a declarat Gheorghe Hogaş.

”Cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani ?”

Parchetul l-a scos iniţial de sub urmărire penală pe bărbat, întrucât nu erau suficiente probe împotriva lui, dar ancheta a continuat timp de opt ani, perioadă în care Gheorghe Hogaş era chemat la Poliţie aproape zilnic şi ameninţat pentru a lua crima asupra sa.

Fiind suspectul de serviciu, Parchetul a luat decizia de a-l trimite în judecată în cele din urmă. În urma unui proces de peste doi ani, Tribunalul Galaţi, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au declarat nevinovat, ceea ce vorbeşte de la sine despre maniera în care a fost instrumentat acest caz de către poliţişti şi procuror . Cei responsabili de umilirea şi torturarea bărbatului nu au fost traşi niciodată la răspundere. Gheorghe Hogaş s-a gândit să dea în judecată statul român pentru a i se face dreptate, dar a renunţat pentru că vrea să uite cât mai repede ce i s-a întâmplat . 

"Am vorbit cu un avocat să deschid proces, dar cum poţi aprecia în bani o tortură de 10 ani ?", se întreabă retoric bărbatul. Cert este un lucru. La 17 ani de la uciderea Tasiţei Vârgolici, trei instanţe l-au găsit nevinovat pe Gheorghe Hogaş pentru violare de domiciliu şi tâlhărie soldată cu moartea victimei, iar adevăratul criminal nu a fost găsit nici până astăzi. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Florin Oancea, ne-a precizat că poliţiştii continua cercetările şi în prezent pentru a-l identifica pe adevăratul autor al omorului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite