Cum funcţionează frica. Ce se întâmplă în organism în momentele de panică şi cum ne distruge sistemul imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu îţi stăpâneşti fricile, vor ajunge să îţi domine viaţa
Dacă nu îţi stăpâneşti fricile, vor ajunge să îţi domine viaţa

Cei mai mulţi dintre noi au mai multe frici, pornind de la cele banale, ca frica de păianjeni sau frica de a fi furat, şi până la temeri care te paralizează, ca frica de moarte sau frica de cutremur. Toate aceste frici ne afectează într-o măsură mai mică sau mai mare viaţa, iar dacă nu sunt conştientizate şi tratate la timp, se pot transforma în adevărate psihoze.

Frica este un mecanism de supravieţuire ce se poate dovedi necesar în anumite situaţii, însă de cele mai multe ori ea este distructivă. Practic, nu este om care să nu aibă cel puţin o frică. Cei care neagă acest lucru, refuză să accepte realitatea sau pur şi simplu nu au conştientizat încă anumite temeri pe care le au.

Există mai multe frici, multe dintre ele nefiind cunoscute de noi. Astfel, există frica de cutremur, frica de apă, frica de sex, frica de spaţii închise, frica de foc, frica de luptă şi frica de iubire, frica de înălţime, frica de cunoaştere, frica de locuri publice, frica de propriile gânduri şi frica de Dumnezeu.

Mecanismul de supravieţuire al organismului se poate declanşa în urma unei ameninţări reale, cum ar fi un incendiu sau o inundaţie. Problemele apar când frica există doar în imaginaţia persoanei respective. ”Poţi citi un articol despre un cutremur, iar mintea va avea tendinţa de a crea tot soiul de scenarii legate de asta, toate închipuite”, explică psihologul Stelian Chivu.

Frica acţionează la nivel mental până la punctul în care se acumulează atât de multe informaţii greşite, încât creierul transferă toate aceste temeri imaginare pe partea emoţională. Ea se transformă astfel în anxietăţi, fobii şi stări depresive. Când apare temerea, individul în cauză nu se mai poate pur şi simplu coordona pentru a depăşi starea de pericol reală sau imaginară.

Unde este localizată frica

Frica acţionează şi fizic, modificând ritmul cardiac, prin creşterea sau scăderea bruscă a temperaturii, dar şi prin apariţia bâlbâielii. Multe persoane paralizează pur şi simplu când se confruntă cu o frică sau alta, nemaifiind în stare să mişte nici măcar un deget.

Frica este localizată în zona plexului solar. Tocmai de aceea există şi situaţii în care frica declanşează pofta de mâncare sau, dimpotrivă, respectivul îşi pierde dorinţa de a mânca. Temerile se pot transmite şi la nou-născut, dacă mama trăieşte în timpul sarcinii o frică puternică.

Interesant de amintit este efectul filmelor horror asupra minţii. Persoanele care vizionează multe filme de acest gen ajung să dezvolte în timp diverse frici. ”Cu frica nu este de joacă pentru că ea declanşează stări anxioase şi fobii, care nu se opresc aici, ci duc la psihoze şi paranoia”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Important de ştiut este că şi grijile pe care ni le facem pentru cei dragi sau pentru diverse lucruri, îşi pun amprenta mai devreme sau mai târziu asupra sănătăţii mentale, emoţionale sau fizice. Până şi expresia ”ai grijă ce faci” este de natură să inducă în subconştient o temere care ne va afecta sănătatea.

Cum controlăm frica

Când se instalează frica, se manifestă un anumit stimul, fiind vorba de aşa numitul hormon al stresului, cortizonul. Acesta produce adevărate ravagii în sistemul imunitar. Prin urmare, mintea lansează un program de frică, care datorită unor emoţii specifice dă efectiv peste cap glandele endocrine, cu toate consecinţele care decurg de aici.

Pentru a controla frica, e necesar să devii conştient de aceasta şi să te ”împrieteneşti” cu ea. Asta nu înseamnă să cedezi în faţa fricii, ci să înveţi să o depăşeşti treptat, prin acţiuni simple. De pildă, dacă ai frică de înălţime, te duci la munte, dar vei urca doar până acolo unde te vei simţi în siguranţă. După o perioadă, vei relua acţiunea şi vei urca puţin mai sus, până când vei reuşi să îşi depăşeşti frica de înălţime.

Sunt programe mentale, prin care poţi deveni mai curajos, astfel încât să ajungi să îţi stăpâneşti frica, dar şi exerciţii de respiraţie. Dacă constaţi totuşi că nu reuşeşti să te descurci cu frica pe care o ai, atunci e bine să apelezi la un specialist.

”Este important ca în faţa unui program psihic negativ să vii cu un program emoţional pozitiv. Frica se integrează gradual, până la punctul la care ea dispare”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite