Curiozitatea, hrana pentru mintea, emoţiile şi corpul nostru. Ce neurotransmiţător secretă creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.copilul.ro
FOTO www.copilul.ro

Fără curiozitate niciunul dintre noi nu ar ajunge prea departe pe niciunul din domeniile importante ale vieţii. Prin curiozitate aflăm o sumedenie de lucruri utile pentru viaţa de zi cu zi, ea este responsabilă de marile descoperiri ale omenirii, dar este totodată şi motorul pentru creşterea stimei de sine.

Curiozitatea este vitală în orice aspect al vieţii, fie că vorbim de partea personală, de cea socială sau profesională. Pentru unii dintre noi, curiozitatea a devenit efectiv o hrană şi în acelaşi timp un mod de-a fi.  

”Curiozitatea răspunde la informaţiile noi ca o recompensă primară, aşa cum sunt mâncarea şi sexul, şi activează neuronii dopaminergici, responsabili de plăcere şi în general de starea de bine din organism. Tocmai de aceea acest neurotransmiţător numit dopamina mai este numit şi hormonul fericirii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Albert Einstein spunea ”nu am un talent anume, sunt doar extraordinar de curios”. Curiozitatea pregăteşte creierul pentru un proces optim de învăţare, dezvoltă imaginaţia şi stimulează inteligenţa, spun specialiştii.

Practic, curiozitatea pune creierul într-o stare de alertă, ce ajută mult la ieşirea din situaţii critice prin găsirea rapidă a celor mai bune soluţii de supravieţuire. În egală măsură, curiozitatea ne impinge de la spate să aflăm constant noi modalităţi de-a face lucrurile obişnuite de zi cu zi într-o manieră mai rapidă şi mai eficientă.

”La copii, curiozitatea e necesar să fie hrănită, astfel încât să devină nişte adulţi plini de imaginaţie şi inspiraţie, ajutându-i să se împlinească în toate domeniile vieţii. Tocmai de aceea fiecare dintre noi este bine să îşi stimuleze constant curiozitatea. Indicat este să ne punem mereu întrebări, de genul <<de unde vin gândurile?>><<de ce am aceste stări?>><< cum amplific gândurile şi stările pozitive>>”, spune psihologul Stelian Chivu.

Testul care demonstrează cât de important este să fii curios

Totodată, curiozitatea este motorul care se află în spatele marilor invenţii şi inovaţii ale omenirii şi catalizatorul pentru creşterea stimei de sine. Recent, Universitatea din California a efectuat o serie de teste de cultură generală, iar printre întrebări au fost strecurate şi mai multe imagini fără legătură cu subiectul testării, în ideea să le stârnească curiozitatea participanţilor.

Creierul participanţilor a fost scanat în timpul testelor prin rezonanţă magnetică, descoperindu-se că persoanelor mai curioase li s-au activat zonele cerebrale responsabile cu recompensa, deci cu secreţia de dopamină, aşa cum aminteam şi anterior.

”Curiozitatea este atât interioară, cât şi exterioară. Curiozitatea interioară nu are practic limite, un lucru important de ştiut de către fiecare dintre noi. Ne putem descoperi, de pildă, organele. Spun asta pentru că mulţi dintre noi află unde sunt localizaţi rinichii, ficatul sau stomacul când resimt dureri în acele zone”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Cum devenim mai curioşi

Dincolo de partea fizică, putem descoperi prin introspecţie talente şi abilităţi de care nu eram conştienţi în mod obişnuit. Totodată, putem afla ce sau cine anume generează gândurile şi stările negative, astfel încât să le putem elibera şi să le înlocuim cu altele pozitive.

Persoanele curioase sunt mult mai sănătoase, mai echilibrate mental şi emoţional şi mult mai puţin înclinate spre depresie şi anxietate, este concluzia specialiştilor. Pentru a ne dezvolta curiozitatea, e necesar să parcurgem câţiva paşi.

În primul rând, să ne evaluăm curiozitatea pe o scară de la 1 la 10. Apoi, e necesar să ne punem permanent întrebări legate de propria persoană şi de ceea ce se întâmplă în exterior. În acest fel, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge să fim independenţi.

”Esenţial este să facem mereu lucruri noi. Mergi pe un alt drum către serviciu, vizitează constant noi locuri. Curiozitatea este o energie care ne ajută la expansiunea conştiinţei, la cunoaştere, deci fiţi curioşi, în mod special în interior”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Legătura dintre gânduri, emoţii şi boală. Ce organe afectează furia, anxietatea şi dificultăţile de comunicare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite