Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Daruri pentru sărmani la biserica din Galaţi zidită, în 1848, pe locul unei uriaşe gropi comune

0
10 Feb 2019 16:13:17
Autor: Costel Crangan
Imagine de la evenimentul de la Biserica Sfântul Haralambie FOTO Daniel Lare
Imagine de la evenimentul de la Biserica Sfântul Haralambie FOTO Daniel Lare

Momentul de caritate a fost prilejuit de hramul Bisericii Sfântul Haralambie. Lăcaşul de cult vechi de 170 de ani a fost zidit pe locul unui vechi cimitir unde înainte erau îngropate victimele epidemiilor de holeră că făceau ravagii la Dunărea de Jos.

Cinstirea Sf. Mucenic Haralambie cheamă în fiecare an la rugăciune şi fapte bune pe foarte mulţi credincioşi gălăţeni, în special la biserica ce îl are ca ocrotitor spiritual. La ceas de sărbătoare, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a aflat în mijlocul acestor credincioşi, săvârşind Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Galaţi.

La slujbă au participat credincioşi de toate vârstele, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar şi familii tinere cu copii. La momentul liturgic cuvenitau fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, atâtcei mici prezenţi la slujbă, cât şi numeroşi credincioşi pregătiţi pentru aceasta.

În cea de-a doua parte a cuvântului, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa plină de credinţă a Sfântului Mucenic Haralambie, model de slujitor şi mărturisitor al dreptei credinţe. 

„Mântuitorul a arătat că poate să vindece orice boală şi orice neputinţă în popor atunci când şi credinţa noastră este prezentă şi se manifestă, aceasta devenind de mare ajutor pentru sănătatea noastră. În acelaşi timp, am mulţumit lui Dumnezeu pentru darul sfânt pe care îl arată în această parohie, prin prezenţa permanentă, la chemarea poporului, a Sfântului Haralambie, care, mai întâi de toate, este un stâlp neclintit al bisericii lui Hristos şi un sfeşnic pururea luminător al lumii prin mărturisirea lui Hristos cu preţul vieţii sale”, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la Domnul. În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 80 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni de pe strada Războieni s-au bucurat la masa dragostei de ospitalitatea Sfântului Haralambie.

De asemenea, 20 de familii cu posibilităţi materiale reduse au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente de primă necesitate, iar pentru credincioşii care au fost prezenţi astăzi la Sfânta Liturghie, membrii consiliului parohial au distribuit peste 300 de pachete cu hrană.

Locaşul de cult a fost ridicat în doar şapte luni,între 1 mai şi 1 decembrie 1848 şi a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră. La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă era situată la marginea târgului Galaţi. În prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galaţi.

Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare. În prezent, locaşul de cult este pregătit la interior pentru pictură, iar catapeteasma a fost restaurată şi adusă la frumuseţea de odinioară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările