De ce sunt atât de multe persoane stresate şi obosite. Cum ne poate influenţa sănătatea rezonanţa Shumann

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi, în special tinerii, acuză des oboseala cronică. În spatele acesteia stau o serie de motive pe care puţini le conştientizează şi care îi drenează constant de energia vitală, îmbolnăvindu-i.

Din ce în ce mai multe persoane acuză oboseala cronică, aparent fără motiv. De fapt, acestea suferă de o devitalizare masivă, iar cauzele acesteia sunt multiple. Fiecare dintre noi are nevoie în viaţa de zi cu zi de vitalitate pentru a-şi desfăşura activităţile zilnice, atât fizice, cât şi intelectuale. Ce este, de fapt, vitalitatea? Aceasta este o energie, dar în egală măsură şi un nivel de conştiinţă, fără de care viaţa nu ar putea exista.

”Primul organ din corp care este afectat de lipsa vitalităţii este creierul. Dacă nu avem vital, nu mai gândim aşa cum ar fi normal să o facem, nu mai reuşim să ne concentrăm, scade randamentul şi apare starea de confuzie”, explică psihologul Stelian Chivu.

Vitalitatea poate fi moştenită sau dobândită, atunci când o persoană reuşeşte să îşi controleze gândurile şi să îşi dozeze energia, fiind atentă la programul de somn şi la ce mănâncă. De asemenea, vitalitatea poate fi şi pierdută, iar, din păcate, în această ultimă categorie se înscriu cei mai mulţi dintre noi. Există şi o expresie care defineşte situaţia deloc amuzantă în care ne găsim, respectiv ”tinerii ăştia s-au născut obosiţi”.

Pentru a înţelege mai bine ce este vitalitatea, vom vorbi despre cum poate fi aceasta obţinută de fiecare dintre noi. Una din aceste modalităţi este prin hrană, cea mai eficientă fiind cea bio sau ecologică. ”Mâncarea superprocesată sau refrigerată, cu multe E-uri, oferă puţină vitalitate sau deloc. Somnul este la fel de important. Din păcate, în prezent, marea majoritate a tinerilor se culcă la ore târzii din noapte şi se scoală la prânz. Stând seara până târziu la calculator sau pe telefon, vom pierde foarte multă vitalitate”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Gândurile şi stresul

Calitatea aerului pe care îl respirăm este un alt element în funcţie de care câştigăm sau pierdem vitalitate. Una este să respiri un aer poluat, de oraş, şi cu totul altceva să respiri un aer de munte, care oxigenează plămânii şi creierul foarte repede şi profund.

Gândurile pe care le avem zilnic se adaugă listei amintite. Dacă avem gânduri negative, ne vom pierde inutil vitalitatea cu frustrări mărunte sau gânduri de răzbunare care nu duc nicăieri. În schimb, gândurile pozitive contribuie masiv la obţinerea şi menţinerea unei vitalităţi la cote foarte înalte.

”Stările pozitive pe care le avem ne vor mări vitalitatea, ca şi un mod corect de a respira. Sunt extrem de puţine persoane care ştiu cum să respire. Am constatat că marea majoritate a pacienţilor pe care îi am respiră doar toracic şi clavicular, neştiind cel mai probabil că pot respira şi cu zona abdominală. Aceasta înseamnă cam 25% din capacitatea respiratorie a organismului. Pentru că nu respiră corect, în organism rămâne o mare cantitate de aer viciat care nu este eliminat tocmai pentru că nu este folosită şi centura abdominală când inspirăm şi expirăm”, detaliază psihologul Stelian Chivu.                                            

Cel mai important factor care conduce la pierderea vitalităţii este stresul. Acesta se manifestă printr-o devitalizare mentală, asta înseamnând lipsă de concentrare şi o dezorganizare a gândurilor. Se ajunge astfel la un dezechilibru emoţional, iar pe acest fond încep să apară tot soiul de stări negative. Persoana în cauză începe să resimtă o oboseală fizică pronunţată, iar dacă nu conştientizează pericolul în care se află, se va îmbolnăvi.

Frica, o rană deschisă

Frica este în topul stărilor negative pe care o persoană le resimte. Aceasta poate fi comparată cu o rană. Când ne rănim fizic, pierdem sânge. Prin frică, pierdem vitalitate pentru că mintea începe să ţeasă tot felul de scenarii, cele mai multe care nu au nicio legătură cu realitatea. Tot acest consum mental, emoţional şi fizic face ca organismul să piardă multă vitalitate şi, mai mult decât atât, acea rană devine o poartă de intrare pentru microbi şi viruşi.

Un alt factor care ne influenţează vitalitatea este rezonanţa Shumann. Rezonanţa Schumann (RS) este un set de vârfuri de spectru în frecvenţa extrem de redusă a spectrului de câmp electromagnetic a Pământului. Rezonanţele Schumann sunt rezonanţele electromagentice globale exercitate de descărcările  fulgerelor în cavitatea formată de suprafaţa Pământului şi ionosferă. Acest fenomen global este numit dupa fizicianul Winfried Otto Shumann, care a prezis-o matematic în 1952.  Rezonanţa Schumann apare datorită faptului că spaţiul dintre suprafaţa Pământului şi ionosferă acţionează ca un spaţiu închis.

”Rezonanţa Shumann ne influenţează extrem de repede şi de puternic fie că vrem, fie că nu vrem. Creierul fiecăruia dintre noi are patru unde cerebrale de bază: alfa, beta, theta şi delta. Există şi a cincea undă cerebrală, numită gama. În ultima perioadă, rezonanţa Shumann a început să se intensifice şi să se amplifice. Acest lucru poate fi foarte uşor verificat. Până acum câteva sute de ani, rezonanţa Shumann era stabilă, fiind 7,83 de herţi şi echivala cu undele alfa. Undele cerebrale de bază pleacă de la 0,5 herţi şi ajung până la 38 de herţi. Ce depăşeşte 38 de herţi, sunt unde gama. În prezent, undele gama generate de rezonanţa Shumann apar din ce în ce mai des şi sunt din ce în ce mai puternice. O persoană care nu îşi cunoaşte bine interiorul şi nu se adaptează rapid la rezonanţa Shumann, va avea serios de suferit. Undele gama generează expansiune, unitate şi ridicare rapidă a frecvenţei. În schimb, dacă suntem dominaţi de gânduri şi emoţii negative, acestea se vor amplifica, iar noi vom pierde şi mai mult vital”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Cum ne recuperăm vitalitatea

Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să conştientizăm că suntem devitalizaţi şi să ne analizăm pentru a vedea care sunt motivele care au condus la această stare de fapt. Poate fi lipsa somnului sau calitatea acestuia. O persoană care are un somn agitat, nu se odihneşte aşa cum ar trebui. Poate fi, de asemenea, lipsa unei hrane adecvate sau prezenţa unor gânduri şi emoţii negative care ne disturbă constant, consumându-ne vitalul.

”Ne putem programa mintea subconştientă cu ajutorul unor programe repetitive, astfel încât să ajungem cu vitalitatea la nivelul dorit. Plimbările în natură sunt o simplă şi extrem de eficientă modalitate pentru a ne creşte vitalitatea. Dendroterapia este o altă cale de a ne spori vitalul şi constă în îmbrăţişarea conştientă a unui copac”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Ne încărcăm cu vitalitate şi atunci când eliminăm factorii stresori din viaţa personală şi cea profesională. Hrana verde este o altă sursă la îndemână care ne aduce vitalitate, ca şi respiraţiile conştiente în natură. Nu în ultimul rând, e nevoie să fim atenţi la cei numiţi ”vampiri energetici”, persoane care le fură energia vitală celor cu care interacţionează.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite